[Video] Kmetje na C0 ukrepali s traktorji

Datum:

“Čisto pitno vodo v Ljubljani lahko pred Jankovićevim uničevanjem zaščitijo samo še velike množice ljudi. Pridite na drugi protest proti Jankovićevemu nasilju, za zdravnike in za čisto pitno vodo v ponedeljek, 20. marca, ob 14.30 pred ljubljansko Mestno hišo,” je opozicijski mestni svetnik Aleš Primc napovedal drugi protest proti nasilju župana Zorana Jankovića. Gradbena dela C0 kanala se medtem nadaljujejo, brez okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja. Na kraju “zločina” je danes tako potekal protest kmetov – skušali so premakniti ograjo, ki so jo branili varnostniki.

27. februarja je pred ljubljanskim magistratom potekal prvi protest proti županu Zoranu Jankoviću. Protestnike so zmotila načrtovana izplačila nagrad za vodstvo ZD Ljubljana, poleg tega so nasprotovali gradnji kanalizacijskega kanala C0 preko ljubljanskega vodonosnika. Protest je pripravil del opozicije v ljubljanskem mestnem svetu, vodil pa ga je Aleš Primc. Slednji sedaj poziva na naslednji protest, ki se bo zgodil 20. marca. Protest bo potekal Jankovićevemu nasilju, za zdravnike in za čisto pitno vodo. Morda pa bi morali izraziti tudi nestrinjanje s sečnjo ljubljanski dreves – ne le, da se na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnika in Šišenskega hriba nadaljuje z divjim podiranjem dreves, Ljubljana je ostala tudi brez sence mogočnih kostanjev med bregom Ljubljanice in Rogom.

Gradbena dela C0 kanala se medtem nadaljujejo – še vedno brez gradbenega dovoljenja, pristojne službe pa se ne zganejo. Po tem, ko je dopis Ministrstva za okolje, podnebje in energijo jasno pokazal, da ljubljanski župan za gradnjo kanala C0 nima soglasja, dela brez okoljevarstvenega soglasja pa ne smejo potekati, bi človek pričakoval, da bo Janković nemudoma prenehal z gradnjo, inšpekcija pa bo zaprla gradbišče. Vendar pa je gradbeni inšpektor Goran Golubić po šerifovsko pojasnil, da nihče ni pristojen, da mu nalaga kakršnokoli ukrepanje ob nezakoniti gradnji kanalizacijskega kanala. “Gradbeni inšpektor Goran Golubić se dela norca iz ministrstva. Inštitucije, zlorabljene za ogrožanje čiste pitne vode. Inštitucije, ki bi morale varovati okolje, dopuščajo njegovo uničevanje,” je poudaril Primc in pozval k uporu.

Na območju sporne gradnje je danes potekal tudi protest kmetov, s traktorji so se namreč pripeljali do ograje in zahtevali, naj jo premaknejo do točke, kjer imajo dovoljenje – samo geodetsko še ni določena, nam je povedal eden od lastnikov zemljišča. Na kraj je nato prišla še policija – dogajanje je sicer spremljala tudi naša televizija.

Državni zbor je na seji 22. novembra 2019 sprejel priporočilo v zvezi z zaščito pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika. Med drugim je DZ priporočil vladi RS, da takoj zagotovi spoštovanje ustavne in neodtuljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode. Poleg tega naj vlada nemudoma sprejme vse ukrepe, katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije o projektu in presoje vplivov na okolje zadržal oziroma ustavil gradnjo kanala C0 na spornem območju.

DZ je še priporočil Ministrstvu za okolje in prostor, naj po potrebi sproži ustrezne postopke ugotavljanja kazenske, disciplinske in civilne odgovornosti ter da naj preveri pravilnost postopkov umeščanja trase cevovoda v prostor. Verjetno ni treba posebej omenjati, da se ni zgodilo nič od naštetega.

Nezakonita gradnja spornega kanala se nadaljuje (Foto: Facebook)

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...