[VIDEO] Komentar dr. Vinka Gorenaka: “Fašizem? Diktatura? Presodite sami!”

Datum:

Ker se prvič vidimo in slišimo v letu 2022, naj rečem le tole, vse dobro vam želim v letu 2022. Sicer pa nekaj poudarkov iz poročanja levosučnih medijev: Menda živimo v času fašizma? Menda živimo v času Janševe diktature?? Menda živimo v času popolnega zatiranja človekovih pravic?? Menda živimo v času popolnega podrejanja medijev?? Menda živimo v času podrejanja tožilstva in sodstva?? Menda živimo v času … ne vem več, katerem. Toda statistika je neizprosna. Ni ji mogoče oporekati. Zato si poglejmo nekatere podatke.

Pokojnine so se v mandatu te Janševe vlade povečale za do 17,2 % (prištevam včerajšnjo spremembo zakona), po kateri se bodo pokojnine poleg rednega usklajevanja prihodnji mesec – že ta mesec povečale za do 3,5 %. Točneje, upokojenim do vključno leta 2010 3,5 %, upokojenim leta 2011 1,7 %, tistim upokojenim po letu 2011 pa za 1 %. Gre namreč za popravo krivic iz časov prejšnje gospodarske krize). Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Ta Janševa vlada je sprejela 10 PKP zakonov. S tem je ohranila 300.000 delovnih mest. Posledica tega je rekordno visok BDP v EU in največja zaposlenost po osamosvojitvi. Tudi zato se lahko dvigujejo plače in pokojnine. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Ta vlada je sprejela zakon, po katerem dobijo starši novorojencev 500 evrov pomoči. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Ta diktatorsko fašistična vlada JJ je sprejela zakon, po katerem bodo v vrtcih drugi in vsi naslednji otroci brezplačno. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Ta vlada je zagotovila 225 MIO evrov za investicije v domove za ostarele. Od leta 2008 nismo zgradili niti enega, smo pa dali milijone za neke študije na to temo. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Ta vlada je zagotovila 2,9 milijarde evrov za zdravstvo na vseh nivojih – seveda v naslednjih letih. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Dom starejših občanov Črnomelj: v Sloveniji se desetletja ni vlagalo v gradnjo novih domov.

Ta vlada je zagotovila 120 MIO sredstev za vlaganje v vzgojo in izobraževanje. Praktično ni občine, v kateri se v naslednjih letih ne bo gradilo. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Povprečnina občinam je najpomembnejši vir dohodka občin. Ta vlada ga je iz 573 evrov dvignila na 647 evrov v letu 2023. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Zunanji minister dr. Anže Logar je izjemno uspešno vodil svoje ministrstvo v času predsedovanja EU. Opravil je v kratkem mandatu več mednarodnih srečanj, kot sta jih opravila Erjavec in Cerar skupaj v več letih. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Blejskega strateškega foruma se je udeležilo več tujih predstavnikov kot v času dveh prejšnjih vlad. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Predvidenih je 780 MIO evrov za vlaganje v slovensko vojsko. Nujno glede na mednarodne zaveze. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Uvedba e-vinjete in ustanovitev avtocestne policije so nujni projekti. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Slovenija ima eno največjih gospodarskih rasti v EU. Tako z velikimi koraki napredujemo med razvitejše države. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Slovenija ima danes najnižje število nezaposlenih oziroma največjo zaposlenost. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Za nami je uspešno predsedovanje EU. Pohvale so izrekli vsi od predsednice Evropske komisije, do predsednika evropskega parlamenta in sveta, celo evropski šef Tanje Fajon – socialist Frans Timermans je naše predsedovanje izjemno pohvalil. Tanja Fajon se s tem seveda ne strinja. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

V času Alenke Bratušek smo se zadolževali po 5–7 odstotni obrestni meri. To pomeni, da smo v približno 15 letih vrnili dvojno vsoto dolga. Danes se zadolžujemo po negativni obrestni meri. Ne boste verjeli, a je res. Vzamemo kredit za nekaj deset let in vrnili bomo manj, kot smo najeli kredita. Neverjetno, a resnično. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Predsednica SAB Alenka Bratušek (Foto: STA)

Ocene bonitetnih hiš sveta, ki ocenjujejo gospodarsko in finančno stanje države, se držijo več ali manj visoke ocene za Sloveniji “stabilni obeti”. To nam omogoča tudi ugodno kreditiranje. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Za kulturo je ta vlada zagotovila rekorden proračun 122 MIO evrov. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Nezakoniti prehodi državne meje so se iz 14.115 v letu 2020 znižali na 9.158 v letu 2021. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Vlada je zagotovila 3,47 MIO evrov občinam, ki se ukvarjajo z odstranjevanjem odpadkov ilegalnim migrantov. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Vlada je zagotovila 2,5 MIO evrov (od tega 1,8 MIL evrov nepovratnih sredstev) za izobraževanje, znanost in oskrbo starejših). Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Dodatno je vlada priskrbela 270 MIO evrov za javne zdravstvene zavode in domove za starejše. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Evropska sredstva so nam na razpolago, če jih seveda znamo počrpati. Do marca 2020, ko je krmilo vlade prevzel Janez Janša, smo počrpali 36 % razpoložljivih sredstev, do danes pa 72 % razpoložljivih sredstev. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Janševa vlada pod obstrelom leve nacionalne televizije. (Foto: Nova24tv)

Marca leta 2020 smo imeli 77.855 brezposelnih, konec leta 2021 pa smo jih imeli 65.939. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami. Vlada je zagotovila še 65 MIO evrov za domove za starejše in 59 MIO evrov za dodatna mesta v domovih za starejše. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Za konec pa višek absurda absurdov. Vlada je predlagala zakon o dohodnini, s katerim naj bi se (in se bo) znižala dohodnina za vse prebivalce, drugače povedano, neto dohodki vseh prebivalcev se bodo povečali. Lahko bi se že ta mesec, a se ne bodo. Levica je namreč predlagala glasovanje o referendumu o tem vprašanju. Seveda vedo, da referendum ne bo izglasovan. Toda žleht so in nagajajo, zato boste višje plače dobili kak mesec kasneje, kot bi se to zgodilo sicer. Je to fašizem in diktatura? Presodite sami.

Kakorkoli že. Po moji oceni seveda ne živimo v času fašizma niti v času diktature. Živimo pa v času, ki ga leva politična opcija izkorišča za dosežke na volitvah 24. 4. 2022, če takrat bodo. Borut Pahor pravi, da bodo takrat, in on odloča o tem.

Pa lepo pozdravljeni.

dr. Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...