[Video] Komik Žerjal: Kot da bi se Nika ustrašila svoje sence

Datum:

“Mogoče ste zasledili, da je bila Nika Kovač spet napadena. Njen opis dogodka je, moram priznati, res nekaj neverjetnega. Res malo deluje, kot da so Niki shekali Twitter in sedaj malo trolajo namesto nje, ker tole je bilo malo bizarno,” je v odzivu na “napad” na Niko Kovač iz Inštituta 8. marec dejal znani stand up komik in youtuber Marko Žerjal. Po njegovih besedah iz zapisa Kovačeve o napadu sploh ne izveš, če je do kakšnega napada dejansko prišlo. “Vse skupaj malo zven, kot da se je Nika ustrašila svoje sence v smislu: O moj bog, že cel dan mi sledi.” 

“Delimo zapis Nike. Napad. Spet. Danes se mi je zgodilo ponovno. “Si ti Nika z Inštituta 8. marec? Nič nisem vesel, da te vidim”, je zapis, ki so ga delili v Inštitutu 8. marec. “Je to parodija?”, se je vprašal Marko Žerjal in ob tem dodal, da se mu to zdi res najbolj prijazen možen verbalni napad, kar sem jih kadarkoli slišal. “Nič nisem vesel, da te vidim. Kot, da bi reperji začeli delati distreke: Jou ti zdej ti bom nekaj povedu, tvoj komad in tvoj stil mi nista čisto v redu. Tvoj beat in flow mi ne povelečeta nekaj ful, tiste tvoje rime pa mi sploh niso kul.”

Ker je v nadaljevanju zapisa o dogodku pisalo: “Njegove žaljivke in jezne besede”, se je Žerjal vprašal, za kakšne žaljivke naj bi šlo. “Kaj to, da je rekel, da ni vesel, da te vidi, ali je pol rekel kaj bolj ostrega? Ne vem, zakaj pol nisi tistega napisala.” Po tem citatu moški po njegovih besedah ne zveni jezen, ampak rahlo naveličan v smislu: “Prvo sem stopil v lužo, pol dobim kazen za parkiranje, zdaj pa še Nika Kovač. Prav vidi se, da je ponedeljek”.

“Ne deluje, da je kričal grožnje, ampak konstruktivno kritiko”
Nadaljevanje pa po prepričanju Žerjala ni bilo nič bolj jasno. Pisalo je namreč: “Naenkrat vstane in se zažene proti meni. Vpije. Vpije o delovanju inštituta. Vpije o temah, kjer po njegovem mnenju ne reagiramo pravilno. Grozeče se približuje.”  Tako kot je to napisano, tip po njegovih besedah ne deluje, da je kričal grožnje, ampak konstruktivno kritiko v smislu: Lahko bi se malo manj osredotočali na nebinarne posameznike in malo bolj na pravico do splava. “Kaj se ni tip zagnal? Od koliko daleč je pol začel kričati, da je imel čas vse to povedat, preden je pritekel do tebe? Je imel megafon?” je pristavil.

“Gospod za mizo v lokalu opazi. Reče, naj sedem k njemu. Skuša pomiriti nasilneža,” je pisalo. Žerjal je izpostavil, da zaenkrat po Nikinem opisu ta tip ni naredil še nič nasilnega. “Na tej točki bi to bil lahko komot nek tvoj malo socialno nespreten posameznik, ki je rekel, da ni nič vesel, da te vidi. “Hotel sem rečt, ničesar nisem bolj vesel, da te vidim. Nika, ne it stran, sem ti hotel reči, da si mi kul. Nika, Nika …” Ker je bilo v nadaljevanju napisano, da je moški v lokalu vzpostavil distanco, ona pa je v stiski stekla v lokal, poklicala policijo in oddala prijavo, je Žerjal komentiral, da tu res deluje, kot da je Nika klicala policijo zaradi nekoga, ki je v najslabšem primeru komentiral, da ni njen fen.

Ker je zapisala, da sta bila policista izjemno korektna in prijazna in je bil opravljen še en obisk policije, je na to Žerjal pristavil: “Kaj se s kom dajete kdo jih bo mel več?”. Napisala je: “Dobim se s puncami. Mark je že z mano. Dej plis bodi vsaj toliko uvidevna do tega Marka, da ko je on zraven ne rečeš, da se dobiš s puncami. Glede na to, da je v teh 8. marec krogih, bom nekako ugibal, da se je takih izjav dovolj naposlušal v osnovni šoli.”

“In se zlomim. Sistematično nasilje ima posledice. Pri tem tudi sama nisem izjema,” je v odzivu zapisala Nika. “Ne, da nisi izjema. Zate zveni, kot da ima nasilje posledice, še preden se zgodi. Pri tebi niso posledice, ampak predzgodice”, je komentiral Žerjal in v zvezi z napovedjo, da bodo s puncami fajtale dalje, pristavil, da so res “žešče” fajterke. “Kakšno žival boste dale v svoj bojni grb? Zajca, ki teče?” Za konec se je youtuber obregnil ob navedbo, da se zavedajo, da se ne smejo umikati agresiji in glasnim grozečim moškim. “Čaki, kaj? Valda se umakneš pred nekim psihičem, ki ti grozi. Zakaj ne?” Po njegovih besedah ne moreč vedeti, kaj je s človekom lahko narobe. Vprašal se je, zakaj bi se kdor koli tukaj rabil izpostavljat nevarnosti? “Če ti nekdo grozi, in ti zbežiš stran, ne ravnaš napačno ti, ampak on.”

“Bolj je fora, da  iz tega zapisa niti ne izveš, če je do kakšnega napada dejansko prišlo. Vse skupaj malo zveni, kot da se je Nika ustrašila svoje sence v smislu: O moj bog, že cel dan mi sledi. Saj ne rečem, lahko je tip začel na polno kričat iz nič in je ful nekaj mahal proti njej. Lahko, da če bi obstajal video tega incidenta, bi se vsi strinjali, da je bil tip ful preveč agresiven in da je šlo čez vse meje. Ampak, zakaj je to tako smešno napisala?,”
je zatrdil in dodal, da če si človek pogleda članek o napadu, lahko vidi, da se je večina ljudi na to novico smejala. “Ok, se zgodi kdaj, da kej napišeš malo čudno, ampak ženska je pisateljica. Če so njena poročila o fizičnih napadih tako smešna, a je njena feministična “Me too” knjiga feministična zbirka vicev za na WC?”Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull varnostno tragedijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti nekdanji vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...