[VIDEO] Kot na pogrebu: Tako mrko se je držal Milan Kučan ob formalni razglasitvi samostojne Slovenije!

Datum:

Ob razglasitvi samostojne Slovenije 25. junija 1991 je v parlamentu izbruhnilo veselje. Le tedanji predsednik Predsedstva Republike Slovenije Milan Kučan se je držal kot na pogrebu, kajti samostojna Slovenija ni bila nikoli njegova intimna opcija. 

“Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija!” je ob razglasitvi samostojne Slovenije dejal predsednik Skupščine Republike Slovenije France Bučar.

Kar 95 odstotkov udeleženih ZA samostojno Slovenijo
Razglasitev, ki je bila v skladu z rezultati plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990 in na katerem so se slovenski volivci odločali: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”, je upravičeno požela val navdušenja. Še posebej zato, ker se je kar 95 odstotkov udeleženih (88,5 odstotka vseh volivcev) odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo. Le pri Kučanu je bilo opaziti grenak priokus, saj zanj osamosvojitev nikoli ni predstavljala njegove najintimnejše želje, zato je naredil marsikaj, da do osamosvojitve sploh ne bi prišlo. Vendarle pa ga nekateri štejejo kot enega izmed najpomembnejših slovenskih osamosvojiteljev.

Kučanova retorika kaže, da je bil vse prej kot to. Potem ko je izjavil ”Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan”, so Slovence že naslednji dan pričakali barikade, tanki in vojna, h kateri pa je prispeval tudi Kučan, ki je pomagal pri razorožitvi Slovenije. Nato pa je izrekel še marsikaj, kar je jasno kazalo, kakšna je njegova vloga v osamosvojitvenem procesu.

  • ”Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta … Vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo,” Milan Kučan, 26. 10. 1988.

  • ”Slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot del nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega. Je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana,” Milan Kučan v Ljubljani, 8. 2. 1989.

  • ”Jasno je, da mi iz Jugoslavije nočemo in ne želimo, in da nas kljub takim amandmajem iz nje nihče nima pravice poditi,” Milan Kučan v Beogradu, 28. 9. 1989.

  • ”Za nikakršen odhod in odcepitev iz Jugoslavije ne gre. Z dopolnili smo ustvarili pomembne pogoje za prihodnost, za socializem po meri ljudi,” Milan Kučan, 2. 10. 1989.

  • ”Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti,” Milan Kučan v Beogradu, december 1989.

  • ”O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti,” Milan Kučan, 31. 1. 1990.

  • ”Zame je merodajno predvsem vprašanje, ali Slovencem res ni mogoče živeti v Jugoslaviji,” Milan Kučan, februar 1990.

  • ”O odcepitveni poti nisem nikoli govoril, o njej pa so govorili mnogi politični ljudje v Sloveniji,” Milan Kučan, 20. 4. 1990.

  • ”Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem,” Milan Kučan, 23. 12. 2015.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...