[Video] Lokalne volitve na Hrvaškem: HDZ pobral največ, v Možemo obrali SDP

Datum:

V skupnem seštevku je na lokalnih volitvah na Hrvaškem slavila vladajoča HDZ, ki jo vodi premier Andrej Plenković. Stranka bo v naslednjih štirih letih imela največ vodij županij, županov mest in občinskih svetnikov. Veselijo se lahko tudi v skrajno levi stranki Možemo (Zmoremo), ki je dobršen del volivcev speljala naslednikom komunistične partije, SDP.

                   

Po preštetih glasovih se bo v vseh štirih največjih mestih na Hrvaškem odvijal tudi drug krog volitev za župana. V Zagrebu sta se v drugi krog uvrstila ustanovitelj skrajno leve Možemo Tomislav Tomašević s 45,15 odstotki glasov in predsednik Domovinskega gibanja dr. Miroslav Škoro z 12,16 odstotki glasov. Škoro je v svojem govoru ob uvrstitvi v drugi krog županskih volitev izpostavil, da njegova stranka obstaja komaj leto dni, a je dosegla veliko.

Po nedavni smrti dolgoletnega župana Milana Bandića je v Zagrebu na levi nastal vakum, ki pa ga ni uspelo izkoristiti naslednikom komunistične partije v SDP. Razprtije znotraj stranke so odgnale volivce h konkurentom v Možemo.

V Splitu sta se v drugi krog županskih volitev uvrstila predstavnik Centra Ivica Puljak s 26,82 odstotki glasov in član HDZ Vice Mihanović s 23,23 odstotki glasov. Oba kandidata verjameta, da bosta zmagala v drugem krogu. Ponovno je pogorel nekdanji splitski župan Željko Kerum.

Image

Vakum so skušali zapolniti tudi v večno rdeči Reki. Naslednik reškega župana Vojka Obersnela iz SDP, ki je z mestom upravljal vse od leta 2000, dozdajšnji namestnik župana Marko Filipović je osvojil 30,25 odstotkov vseh glasov. V drugi krog se je s 16,1 odstotki glasov uvrstil tudi neodvisni kandidat, zdravnik prof. dr. Davor Štimac.

Glasovi levice se prelivajo, glasovi desnice drobijo
V Osijeku je s 38,69 odstotki glasov slavil predstavnik HDZ Ivan Radić, v drugi krog pa se je z 19,63 odstotki glasov uvrstil še skupni kandidat Domovinskega gibanja in Mosta Berislav Mlinarević. Slavonija na splošno ostaja trdnjava desnice. Istra in sever Hrvaške ostajata rdeča, Dalmacija pa je še vedno naklonjena desnici. V določenih segmentih je opaziti trend prehajanja tradicionalnih volivcev HDZ k Domovinskemu gibanju, a izgube so v primerjavi s plazom volivcev, ki so zapustili SDP in dali glas Možemo, zanemarljiv. Lahko bi rekli, da če se glasovi desnice na Hrvaškem drobijo, potem se glasovi levega volilnega telesa prelivajo.

Z doseženim na lokalni ravni je vsemu navkljub zadovoljen tudi hrvaški premier Andrej Plenković. HDZ je namreč osvojil največje število mest vodij županij, županov mest in občinskih svetnikov. “Naš rezultat je zelo dober, zmagovalen, ko se pogleda končni rezultat, bo HDZ ponovno stranka, ki bo imela naslednja štiri leta največ vodij županij, županov mest in občinskih svetnikov.”

Drugi krog županskih volitev se bo odvijal 30. maja 2021.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...