Izrael ponoči uničil 15 kilometrov podzemnih terorističnih predorov

Datum:

Na območju Gaze je bilo ponoči slišati na ducate glasnih eksplozij saj so Izraelske obrambne sile izvedle napade na Hamasove teroristične tarče. Uničili so namreč 15 kilometrov dolge podzemne predore v severni Gazi. “Naša vojna letala trenutno napadajo teroristične cilje v Gazi,” so sporočili v ponedeljek okoli 2. ure zjutraj.

V 20 minutah je bilo napadenih približno 35 terorističnih tarč. 54 vojaških letal je uporabilo 110 preciznih streliv, ki so zadela 15 kilometrov predorov. Ta napad je bil del široke akcije in je znatno poškodoval podzemni sistem terorističnih organizacij v Gazi, so še dejali.

“Ko načrtujemo napad, namenimo vsa možna sredstva za minimalno civilno škodo. Ti ukrepi so odvisni od izvedljivosti, razpoložljivih virov, časa in razpoložljivih informacij”, so sporočile Izraelske obrambne sile. Odvisno od tarče napada so ti ukrepi naslednji:

– načrtovanje kota in časa napada
– operativna analiza pričakovane civilne škode
– predhodno opozorilo
– “trkanje po strehi”

Trkanje po strehi je metoda, ki pripomore k zmanjšanju civilnih žrtev. Razvili so jo, da bi civiliste, ki so blizu teroristične tarče dvakrat opozorili preden tarčo napadejo. Prvo opozorilo je telefonski klic, drugo raketa. Zaradi teh opozoril civilisti evakuirajo stavbe. Nato pa pride dejanski napad na tarčo in njihovo orožje.

Hamas načrtno skriva svoje teroristično vojaške stavbe med stanovanjskimi zgradbami na civilnih območjih
Na spodnjih slikah so tarče, ki jih so jih ponoči napadli. “Hamas ogroža svoje ljudi, naš cilj pa je zmanjšati civilne žrtve”.

Hamas in Skupina islamskega džihada sta v zadnjih 7 dneh iz Gaze izstrelila 3100 raket. Kar pomeni največje število izstreljenih raket v zgodovini Izraela. Gre za resno grožnjo, saj na milijone Izraelcev dobesedno živi pod ognjem. Kakršno koli neskladnost žrtev na Izraelski strani pa le dokazuje, da njihov protiraketni sistem “železna kupola” deluje na neverjetni ravni. V nasprotnem primeru bi bilo na izraelski strani še več žrtev, saj Hamas cilja na civiliste hkrati pa izkorišča svoje civiliste kot “živi ščit”.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...