[Video] Na Polici so molili za našo domovino

Datum:

V nedeljo, 26. decembra 2021, ob praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti, so po vsej Sloveniji potekale številne sv. maše za domovino. Sv. maše za domovino, voditelje in prebivalstvo, ki ji je sledil še kratek kulturni program, se je na Polici udeležil tudi župan dr. Peter Verlič z ženo Barbaro.

                   

Danes je praznik svete družine, Marije, Jožefa in Jezusa, in ne samo svete družine, tudi naših družin, mož, žena in otrok. Prav tako obhajamo god sv. Štefana, prvega mučenca Cerkve, prvega kristjana, ki je dal za Kristusa svoje življenje. Danes pa je tudi državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, zato bomo Boga prosili tudi za našo domovino,” je zbrane župljane, in kot je ta dan poudaril, tudi Slovenke in Slovence, prebivalke in prebivalce naše domovine, tega raja pod Triglavom, naše države Slovenije, ki je že 30 let samostojna, nagovoril župnik dr. Jože Plut.

Kot državljani smo povabljeni biti odgovorni, dejavni, ustvarjalni, da bo prostor in območje življenja naših potomcev res tisto območje, v katerem bodo lahko tudi oni ustvarjali in delali za dobrobit sebe, svoje družine in tudi svojega naroda,” je dejal ter nas s svojim nagovorom povabil k razmisleku o družini, o družbi.

Kdo je družina, ne, kaj je družina. Družine ne smemo nikoli popredmetiti. Družina so oče, mati, otroci, še lepše, mož, žena, ki sta zakonca, če Bog da, tista dva, ki iz ljubezni porajata novo življenje. To je tudi zgodba, na kateri sloni vsak narod in na kateri sloni prihodnost vsakega naroda,” je dejal.

Mnogi v današnjem svetu se zelo trudijo, da bi izničili podobo in pomen družine. In v marsičem jim tudi uspeva. Ko sta Marx in Engels s svojo filozofijo poskušala in naredila vse, kar sta mogla, po svojem trdnem in iskrenem prepričanju, da bi spreminjala svet, je prvi narod na svetu, ki je uspel njuno filozofijo uresničiti, vemo, na kako krut način, bil narod v Rusiji. Ob tem je povedal, da poznavalci zgodovine pravijo, da smo mi bili drugi narod na svetu, ki je doživel uspešno komunistično revolucijo, takoj za Rusi, slabih 20 let pozneje.

Ko so nekateri komunisti videli, da v zahodnih državah z revolucijo ne bodo mogli spremeniti družbe, so začeli razmišljati drugače. Nosilec te ideje je bil italijanski komunist Gramsci, ki je rekel, če nazorno povzamemo, da bodo družbo lahko obvladali in jo naredili pokorno, če bodo začeli spreminjati vrednote in rušiti tisto, kar to družbo ustvarja. To je družina. In tako, da bodo začeli rušiti pomen besed v tej družbi. Gre za kulturni marksizem.

S kulturnim marksizmom so nato uspeli priti na večino zahodnih univerz in danes, po 70, 80 letih doživljamo prav to. Ko se skuša z nami manipulirati. In v veliki meri smo tudi nasedli. Otrok v družinah skoraj nimamo več. In tudi otroke dajemo starši družbi. Ta sistem namreč dobro ve, na čem je treba delati, da se bo nov družbeni sistem in novo družbeno razmišljanje uveljavilo. To je na področju vzgoje in izobraževanja. Nič več se skoraj ne govori o očetu in materi, ampak se govori o starših ter o staršu 1 in staršu 2. Svoji ženi pogosto ne rečemo več žena, ampak soproga. Čeprav je žena in je mati naših otrok. In žene ne rečejo svojim možem več mož. In to se širi.

Ob praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti je zato vsem nam zaželel: “Bodimo suvereni, bodimo samostojni, bodimo ponosni. Najprej kot moški in ženske, potem kot matere in očetje, potem kot kristjanke in kristjani oz. katoličani in državljani te države. In če bomo v sebi imeli zdrav ponos in živeli te vrednote, za katere vsi čutimo, da so jedro našega življenja, bomo imeli prihodnost, mi in naši otroci in naš narod in Cerkev na Slovenskem. Zato ne nasedajmo, ampak bodimo ponosni.”

Zbrane je nagovoril tudi župan dr. Peter Verlič, ki je ob prazniku poudaril pomen in potrebo po enotnosti. “Zlasti zadnji dve leti, ko nas ta virus napada z vseh strani, nekako vidimo, da enotnost kar malo izgublja pomen. In prepričan sem, da Slovenija, če ne prej, pa sedaj, močno potrebuje enotnost. Tisti, ki verujemo, bomo molili za našo domovino, tiste, ki ne verujejo, pa naprošam, naj namenijo Sloveniji dobre misli za njeno prihodnost. Prepričan sem, da bo ta polna optimizma, polna svetlobe, če se bomo znali povezati, če bomo znali sodelovati,” je dejal.

Vsem je zaželel lepe božične in novoletne praznike ter iskreno čestital ob dnevu samostojnosti in enotnosti. “In naj nas drugo leto spremlja pogum, pravičnost in pamet ter občutek za dobro mero, drugo leto jo bomo potrebovali. Srečno,” je dejal.

Praznično so dogodek obarvale pesmi o naši prelepi domovini Sloveniji, zazvenela pa je tudi slovenska himna, ki ji je ob koncu slovesnosti sledila še poliška himna.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj vse so do sedaj uspeli izvedeti o 20-letnem strelcu na Trumpa

20-letni strelec Thomas Crooks, ki je poskušal ubiti nekdanjega...

Magija gorskih jezer: Nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne se je ob jezeru pri Borovljah,...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči so zaradi kršenja javnega reda in...