Praznični kaos na letališčih: Omikron med osebjem letalskih družb povzročil množične odpovedi letov

Datum:

Letalske družbe po vsem svetu so v nedeljo, že tretji dan zapored, odpovedale več kot 2300 letov. Za praznični kaos je bilo krivo pomanjkanje osebja zaradi pozitivnih testov na covid-19. Na božični večer in božični dan je bilo tako po vsem svetu odpovedanih več kot 4.500 letov in več kot 11.000 zamud, pri čemer so za večino prekinitev odgovorni ameriški in kitajski prevozniki.

                   

Težave so se nadaljevale tudi v nedeljo. Po podatkih podjetja za sledenje letov FlightAware je bilo do poznega popoldneva odpovedanih 2.323 letov, nadaljnjih 8.327 pa je bilo prestavljenih. Od teh zamud je 2187 – približno četrtina – vključevala lete znotraj, v ali iz Združenih držav, prav tako 768 odpovedi.

Mnogim so odpovedi letov uničile načrte božičnih potovanj, saj je prišlo do “eksplozije” števila okuženih s covidom-19. Letalske družbe pa so krivile “kombinacijo težav”, slabo vreme na nekaterih območjih države in vpliv različice omikron. Čeprav so po podatkih, ki so znani, simptomi različice omikron blažji do zmerni, morajo tisti, ki so pozitivni, ostati doma in se izolirati. Za letalske družbe takšno pomanjkanje osebja povzroči, da letala ne morejo vzleteti.

“Tako kot mnoga podjetja in organizacije smo tudi mi po pojavu omikrona opazili povečano število okuženih,” je v izjavi za medije dejal tiskovni predstavnik ameriškega prevoznika JetBlue. “Kljub našemu izrednemu prizadevanju smo morali odpovedati številne lete, dodatne odpovedi letov in druge zamude pa so verjetne, saj vidimo, da se omikron širi.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...