[Video] Najdena najgloblja ladijska razbitina na svetu: Gre za bojno ladjo, uničeno v bitki leta 1944 in se nahaja na globini 6100 metrov

Datum:

Tekom druge svetovne vojne je bila v eni izmed pomorskih bitk potopljena slovita ameriška bojna ladja USS Johnston. Šlo je za spopad v zalivu Leyte, in sicer 25. novembra leta 1944. Raziskovalci so sedaj odkrili njene razbitine na globini 6100 metrov, s tem pa je uradno postala ladijska razbitina, potopljena na največji globini. 

25. novembra 1944 je šlo za hud spopad med ameriškim in japonskim bojnim ladjevjem. Ameriška raziskovalna skupina Caladan Oceanic, ki jo vodi podjetnik, raziskovalec in upokojeni ameriški pomorski častnik Victor Vescovo, je potrdil, da gre za razbitino, ki je bila najdena na največji globini doslej, na kateri je bila neka razbitina kadarkoli najdena, poroča Morski

In prav to je prispevalo k temu, da so ladijske razbitine izjemno ohranjene, kar je bilo jasno vidno že med prvim potopom raziskovalne podmornice. Ladijska razbitina se nahaja tako globoko, da je tam spodaj zelo malo kisika. Komajda je onesnažena s podmorskim življenjem, v resnici pa praktično nedotaknjena. Seveda je poškodbe povzročila huda bitka pred desetletji, svoje pa je prispevala še potopitev.

Gre za plovilo dolgo 115 metrov, lokacija razbitine v Filipinskem morju pa je bila potrjena leta 2019. Odkritje je bilo posledica dolgotrajne odprave, vendar pa se tedaj podmornica brez posadke, ni mogla potopiti tako globoko. Tokratni odpravi pa je uspelo posneti dve tretjini sprednjega dela ladje, ki stoji pokonci in je dejansko nedotaknjen. Od 327 članov posadke, je brodolom preživel 141 član posadke. 50 članov posadke pa je preminilo nemudoma ob napadu.

45 jih je podleglo poškodbam na rešilnih splavih, 92 ljudi (vključno s kapitanom Ernestom Evansom) pa so se po potopu ladje živi znašli na morju, kasneje pa se je za njimi izgubila sled. Podmornica ima 9 centimetrov debel trup iz titana, v njej pa sta lahko nameščeni dve osebi, pri raziskovanju pa ni omejena na nobeno globino. Pred tem je že raziskovala razbitine Titanika na globini 3800 metrov pod morjem, pa tudi najgloblje območje oceanov – Marianski jarek, ki leži na globini skoraj 11 kilometrov. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...