[Video] Napeto v Jeruzalemu: Judom prepovedan vstop na Tempeljski grič zaradi napadov Palestincev!

Datum:

Tempeljski grič, ki je svet tudi za Jude, bo za judovske obiskovalce zaprt med praznovanjem Dneva Jeruzalema. Izraelske varnostne sile so to sporočile po tem, ko so bili od petka naprej številni spopadi med Palestinci in Judi. “Palestinci so vnaprej načrtovali nemire na Tempeljskem griču” je dejal tiskovni predstavnik Benjamina Netanjahuja.

Na današnji dan Izrael praznuje Dan Jeruzalema, ki obeležuje zasedbo vzhodnega Jeruzalema med šestdnevno vojno leta 1967, ravno danes pa je tudi konec muslimanskega meseca posta Ramadan, ko se muslimani zberejo, slavijo in molijo. Kar pa še dodatno botruje k spopadom, zato so Judom prepovedali tradicionalni pohod na Tempeljski grič.

Že od začetka meseca Ramadana so se vrstili pritiski in spopadi z Judi, saj so se palestinski moški snemali in objavljali, kako napadajo Jude v mestu. Zato so izraelske varnostne sile poostrile nadzor pri Damaščanskih vratih, kar pa muslimanskim protestnikom ni všeč, saj nekaterim Palestincem, ki so jim sumljivi, preprečujejo vstop. Nekaj sto ljudi naj bi bilo ranjenih v spopadih v zadnjih nekaj dneh, med njimi tudi sedemmesečni dojenček.

Mnogi Judje so zaradi odločitve prepovedi vstopa na sveti kraj nezadovoljni in pravijo, da je “nasilje in ustrahovanje Palestincev” zaradi tega dejanja zmagalo in da to Judom škodi. Napetost pa še narašča saj so Judje organizirali Parado zastave, s katero praznujejo Dan Jeruzalema oziroma dan združitve mesta, kar pa je množični dogodek, ki pa se dogaja v muslimanskem delu starega mesta.

Foto: Epa

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Ormož postavlja novo ekonomsko poslovno cono Glinokop

Občina Ormož vzpostavlja novo Ekonomsko poslovno cono Glinokop, kar...

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...