Ko se levica enostavno ne upa soočiti v debati o svobodi medijev, ki jo je organiziralo gibanje Povežimo Slovenijo

Datum:

“Zakaj nas pogled na svobodo medijev v Sloveniji tako deli? Pod tem naslovom je gibanje Povežimo Slovenijo (PoS) danes organiziralo pogovor, na katerega smo za moderatorja povabili političnega analitika Marka Balažica, uvodničar pa je bil prof. dr. Žiga Turk,” so v svoji izjavi za javnost zapisali v gibanju Povežimo Slovenijo. 

                   

Kljub vztrajnemu prizadevanju, da bi ob prof. dr. Žigi Turku, ki velja za zmernega provladno usmerjenega misleca, za uvodničarja dobili tudi enega od mislecev ali predstavnikov medijev, ki so vrednostno bližje sedanji opoziciji pa gibanju povežimo Slovenijo to žal ni uspelo. “To obžalujemo in ocenjujemo kot neprijetno dejstvo, ki ne vzbuja optimizma.” Enako je na začetku izpostavil tudi moderator Marko Balažic. Pogovor različnih je namreč osnova za približevanja pogledov in stališč.

Turk je ob predstavitvi pogledov na dva državno financirana medija RTV SLO in STA dejal: “Priložnost teh dveh medijev za preživetje in uspešno delovanje bi videl v njuni odločitvi za ustvarjanje skupne slike resničnosti, kjer bi bilo dovolj prostora za različne poglede.” Ocenil je tudi, da bi provladne stranke morale skupaj stopiti korak nazaj in si prizadevati predvsem za uravnoteženo sestavljanje organov STA in RTV SLO, kar bi zagotavljalo tudi ravnotežje med vsakokratno koalicijo in opozicijo.

Zgaga ni bil žrtev političnega pregona
Sedanji vladni konflikt s STA namreč po mnenju Turka škoduje predvsem vladi. V nadaljevanju je ocenil, da so pri nas stranke bolj odvisne od medijev, kot mediji od strank. V primerjavi z razvitimi demokracijami, je v odnosu do medijev večina strank v Sloveniji precej nemočnih. Kot problem je tudi izpostavil, da si vedno manj novinarjev lahko privošči, da opravljajo kakovostno novinarsko delo. Ob konkretnem vprašanju glede novinarja Blaža Zgage je Turk dejal, da je Zgaga dobil enako nagrado, kot marsikateri novinar, ki je bil dokazano življenjsko ogrožen in je bil dejansko in povsem drugače kot je to primer Zgage, žrtev političnega preganjanja in ogrožanja.

Blaž Zgaga (Foto: STA)

Slovenci smo skupaj sposobni velikih dejanj, kot smo jih naredili pred 30. leti z osamosvojitvijo Slovenije
“V gibanju Povežimo Slovenijo si bomo tudi v prihodnje prizadevali za soočenje ljudi, ki imajo o pomembnih vprašanjih za prihodnost Slovenije različne poglede. To je skladno z našo jasno opredelitvijo, da še posebno v letu, ko slavimo 30-letnico naše osamosvojitve, iščemo skupne poglede na pomembna vprašanja za prihodnost Slovenije,” poudarjajo in dodajajo, da nas bo le to vodilo k cilju, da bi bili Slovenci in vsi slovenski državljani skupaj sposobni velikih dejanj, kot smo jih naredili pred 30. leti z osamosvojitvijo Slovenije.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...

Tudi to je kurban bajram

Z nedeljsko jutranjo molitvijo so muslimanski verniki pričeli s...

Golob: “Posledic poplav ne bomo mogli odpravit v rokih”

Redna junijska seja se je pričela s poslanskimi vprašanji predsedniku...