[Video] Nevarno početja vlade, ki vodi v anarhijo: kazni za kršenje ukrepov v času epidemije boste plačali vi

Datum:

Vlada je včeraj sprejela izhodišča za vračanje plačanih glob in stroškov prekrškovnih postopkov zaradi kršenja koronavirusnih pravil. Vsem tistim, ki so kršili ukrepe v času epidemije, organizirali nezakonite proteste, zasedli prometne ceste, kršili ukrepe, ki so marsikomu rešili življenje, boste vi, davkoplačevalci, plačali kazen. To vodi v anarhijo, in če bo vse dovoljeno, bo Ljubljana kmalu polna “miroljubnih” protestnikov, ki bodo počeli, kar bodo želeli.

Po besedah pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan se bo postopek vračanja glob in stroškov postopkov vodil po uradni dolžnosti, sredstva za kazni Zlatka, Jaše Jenulla, Tee Jarc in ostalih protestnikov pa se bodo zagotovila iz državnega proračuna, torej jih bomo plačali davkoplačevalci.

Na novinarski konferenci po seji vlade je ministrica dejala, da bo poseben zakon pripravljen najpozneje do konca januarja, lahko pa že prej. Zakonsko bodo uredili podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in stroškov postopkov prisilne izterjave v zvezi s tistimi prekrškovnimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju odlokov.

Prav tako se bodo tekoči prekrškovni postopki ustavili. In tudi postopki v zvezi z opravljanjem dela v splošno korist, postopki izvrševanja nadomestnega zapora oz. postopki prisilne izterjave globe in postopki izterjave stroškov prekrškovnega postopka. Postopek vračanja glob in stroškov postopka se bo po besedah ministrice vodil po uradni dolžnosti, torej avtomatično, ne da bi prizadeti posamezniki morali kakorkoli ukrepati sami.

Nevarne igre se gre vlada. Ali bo to veljalo tudi v prihodnje, če bodo protestniki nasilno ustavili reportažni avto ali kamermanu ukradli kamero (kakor se je zgodilo Novi24tv), bodo tudi tedaj brez kazni? Zakaj je potem potrebno prijaviti protest, če ostaneš brez kazni?

Je vračanje glob v resnici nagrajevanje?
Po vsej verjetnosti pa v prihodnje takšnih izpadov vlade ne bo, saj v resnici z odpisom kazni za proteste in neupoštevanje koronavirusnih ukrepov le nagrajujejo svoje zveste plačance, ki so pripomogli k ustvarjanju izrednega stanja, lažne diktature in vse, kar so poslušali v dveh letih Janševe vlade.

Jaša Jenull (Foto: STA)

Kazni boste plačali vi
Finančna sredstva v ta namen se bodo v celoti zagotovila iz državnega proračuna. V prekrškovnih postopkih je bilo po navedbah ministrice naloženih za nekaj čez pet milijonov evrov glob, doslej prostovoljno plačanih jih je bilo okoli 1,7 milijona evrov. In približno na toliko je po besedah ministrice ocenjen tudi znesek, ki ga bo treba vračati.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...