[Video] Nova oddaja Kdo vam laže? Kako je Levica poskrbela, da delavci iz zdravstva pri aprilski plači ne bodo dobili zasluženega dodatka za izjemno požrtvovalnost ob pojavu koronavirusa v Sloveniji!

Datum:

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič ugotavlja, da vam izbrani lažejo še naprej, kljub temu, da se na Nova24TV trudimo razkrinkavati njihove neprimerne rabote. Spregovoril je o nasilju nad novinarji, ki so jim spustili gume, omenil pa je tudi nekaj primerov, ki se dogajajo nam, na drugi strani tega ideološkega polja, pa se nihče ne odzove, vsaj nihče iz društva novinarjev in RTV Slovenije, da bi obsodil dejansko fizično nasilje nad novinarji. Temeljito pa je pod drobnogled vzel sprevrženo dejanje levičarjev, ki so z zavlačevanjem pri sprejemanju prvega zakonskega protikorona paketa poskrbeli, da delavci v slovenskem zdravstvu ne bodo dobili zasluženega paketa. Na koncu pa sledi bolj zabaven del oddaje, za kar je poskrbel poslanec SD Matjaž Nemec z omejenim dojemanjem dogajanja v DZ. 

                   

Tokrat je Boris Tomašič oddajo  začel z omembo konkretnega fizičnega nasilja nad novinarji, ne le zgolj izpuščanja gum novinarskim avtomobilom. Petro Janšo, novinarko Demokracije, je nekdo napadel pred sodiščem, ko je spremljala proteste. “Odzvali smo se mi, Demokracija, ampak ni bilo videti, da bi se RTV Slovenija kot največja novinarska hiša oglasila v bran Petri Janši. Bili so tiho, kljub temu, da jo je moški fizično napadel,” je povedal Tomašič ter dodal: “Zanimiva praksa. Ko ti izpustijo gume, pa je to novica v osrednji informativni oddaji.”

Nikakor ne gre pozabiti niti, kako je varnostnik Marjana Šarca, ki je zdaj kar naenkrat postal pameten, prej pa ni naredil nič, odrinil našo novinarko Marjanco Scheicher, ker je želela Šarcu postaviti vprašanje. “Dejansko je onemogočil njeno delo. Fizični kontakt, potegnil jo je stran, ker jo je imel Marjan Šarec poln kufer, ker mu je postavljala neprijetna vprašanja, na katera ni znal ali ni hotel odgovoriti. To so bile še tiste zgodbe okoli lepe Nataše, pa zlorabe Sove itn. To so stvari, na katere se spet RTV Slovenija, društvo novinarjev in vsi pametni, SD, levica, ki branijo svobodo medijev, niso odzvali,” je spomnil na dogodke v drugi polovici leta 2019 Tomašič in strnil: “Varnostnik predsednika vlade odrine novinarko, povleče jo stran, da ne more opravljat svojega dela, ampak ne, to ni napad na demokracijo in na svobodo medijev. To je normalno, ker je to pač novinarka Nove24v. Če ti pa spustijo gume, se pa iz tega dela drama.” Tomašič je ob tem poudaril, da podpira vse novinarje in da obsoja kakršno koli nasilje, pa četudi je to nad pnevmatikami.

Napad Šarčevega varnostnika na novinarko Marjanco Scheicher. S tem dejanjem ji je onemogočil opravljati delo. (foto: Nova24 TV)

STA namerno zavajal – zakaj ne poroča o tem, da za 80 odstotkov Slovencev ukrepi vlade niso prestrogi?!
Tomašič pa je v oddaji opozoril na novico Slovenske tiskovne agencije, podjetja, ki je v stoodstotni državni lasti, torej ga financira država in tudi novinarske hiše plačujemo za njihove storitve, čeprav dobivajo denar iz proračuna – naslov novice je Anketa Valicona: Za petino prebivalcev zadnji ukrepi vlade prestrogi, optimizem vseeno raste. Že po naslovu je jasno, da namerno zavajajo, saj ena petina pomeni zgolj 20 odstotkov, na drugi strani pa 80 odstotkov ljudi stroge ukrepe vlade več kot očitno podpira, torej približno takšen odstotek ljudi, kot je bil za samostojno Slovenijo. “Zakaj ni naslov: ‘Za kar 80 odstotkov Slovencev in Slovenk ukrepi vlade niso prestrogi!’? Ne, naslov je namerno zavajajoč, da dajo občutek, kako se ljudje ne strinjajo s temi ukrepi. Prosim, brez manipulacij. Predolgo delam ta posel, da ne bi videl, kaj se greste. Ni pošteno, sploh pa glede na to, da vas plačujemo davkoplačevalci.”

Voditelju oddaje Kdo vam laže pa je pisal nek gospod, ki je opozoril na konkreten primer iz Slovenskih Konjic, kjer mu je upravljavec dejal, da 5 litrov razkužila stane 10 evrov, medtem ko je Tomašič že poročal, da bodo upravniki računali 50 evrov na stanovanje za razkuževanje blokov. Omenjeni gospod si je vzel čas in preveril tudi v tamkajšnji lekarni, kjer so mu rekli, da stane prašek za pripravo 100 litrov razkužila 24 evrov, kar v praksi pomeni, da je to 24 centov na liter, upravljavec pa pravi 2 evra na liter, kar je skoraj desetkrat več. Tomašič je zaključil: “Toliko o tem, zakaj boste plačevali visoke položnice upravnikom – ne zaradi ukrepa vlade, ampak zaradi zaračunavanj nekaterih upravnikov blokov. Nekaterih, ne vseh, seveda.”

POP TV, pri katerem slovenski denar odteka v davčno oazo, se je gladko zlagal, da so gospodarstveniki nezadovoljni
Spomnil pa je tudi na POP TV, ki je zasebno podjetje s sedežem v davčni oazi, kamor se nato preliva slovenski denar, in je ta televizija poročala o tem, kako je gospodarstvo nezadovoljno z ukrepi slovenske vlade. Katarina Matejčič je tako poročala, da je osem ključnih stanovskih organizacij, ki predstavljajo vse nivoje gospodarstva, koalicijo tik pred zdajci poskušalo prepričati, da bi ob sprejemanju interventnega zakona vendarle uslišali njihove pripombe, a jim to ni uspelo, saj naj bi to vladi vzelo preveč časa in bi vse skupaj trajalo predolgo. “No, kakšna je pa resnica?” se je vprašal Tomašič in jo razkril: “Včeraj so res sedeli predstavniki gospodarstva in vlada in so se dogovorili, da bodo vse njihove predloge ali pa večino predlogov, kar je tvitnil tudi Janez Janša, upoštevali v drugem paketu, ker so tudi gospodarstveniki razumni, da se sedaj mudi in da je treba prvi paket sprejeti čim prej. To razumejo in so zapustili sestanek zadovoljni. Zakaj poročilo, da niso bili zadovoljni in da njihovi predlogi niso bili sprejeti, ne vem, vsekakor pa ni to profesionalno, če sem spet v okvirjih sprejemljivega.”

Boris Tomašič razkrinkava tudi laži POP TV, preko katerega slovebski denar odteka v davčno oazo. Foto: posnetek zaslona

Levica ostaja kronično nezadovoljna
Vlada je v prvi protikorona paket vključila tako rekoč vse prebivalce, od samostojnih podjetnikov, podjetij, študentov, upokojencev, ampak opozicija ni zadovoljna in še naprej straši in grozi z nekimi svojimi ukrepi, pa tudi jokajo, rekoč, da ni upoštevan noben njihov amandma, predvsem pa zavlačujejo, smo slišali v sredini oddaji Kdo vam laže?. “Kljub temu, da jim je predsednik vlade večkrat razložil, da prihaja drugi paket, v katerem bodo uredili še tiste stvari, ki jih v prvem niso mogli, je pa nekaj stvari, ki so nujne, da se jih čim prej uredi in so že v zamudi zaradi opozicije, saj so zaradi njih prestavljali sprejem tega zakona iz dneva v dan, iz ure v uro,” je še enkrat pojasnil Tomašič.

Levica je med drugim tvitnila, naj damo “vojsko v domove za starejše, ne na meje”. “Resno? To je stališče Levice. Vojska ni za na mejo, vojska je za v domove za starejše. Ja, draga Levica, zdravnike pošljemo na meje, medicinske sestre pošljemo delat v tovarne, učitelje dajmo v proizvodnjo itn. Zakaj bi vojska hodila na meje, zakaj bi vojska opravljala svoje osnovno poslanstvo, če pa lahko pomaga v domovih za starejše? Nehajte se hecat, mi moramo mejo zapret, in to neprodušno. Vi temu nasprotujete zaradi vaših šefov v komunistični internacionali, ker je pač treba zrušit Evropo takšno, kot je. Ampak pošiljat vojsko namesto na mejo v domove za starejše … Gledalci, ustvarite si mnenje sami,” je ob nebulozah Levice brez besed ostal celo voditelj oddaje.

Levica zavlačevala, čeprav se pripravlja drugi protikorona zakonski paket
Tomašič je pokazal tudi izsek iz aktualnega dogajanja v Državnem zboru, iz katerega je jasno razvidno, kako je zavlačevala Levica, ko so prosili, da se prestavi obravnava določenih točk za eno uro. “Kaj je namen tega, da se prestavlja za en dan, pa na koncu še za eno uro? Oni imajo neskončno idej, oni bi ne 3 milijarde, oni bi 6 milijard razdelili, pa zakaj 6, dajmo jih 15, dajmo jih 20, kar delimo denar. Koga se še spomnimo? Recimo, kritizirajo vlado, da ni vključila vseh ranljivih skupin, kot so izredni študentje. Kakšna ranljiva skupina pa so izredni študentje? Izredni študent je zaposlen ali samozaposlen, če je brezposeln, pa se mu status ni spremenil …  Razen, če so to tisti izredni študentje, ki študirajo že ne vem koliko časa.” Tomašič pa je spomnil tudi na to, kaj jim je Janez Janša odgovoril: “Vse to, kar zdaj mislite vložiti kot amandma, lahko vložite mirno tudi  zagotovo ta mesec in prej kot zadnji teden v tem mesecu, ko boste imeli na mizi protikorona paket številka 2.”

Torej s protikorona paketi še ni konec, to je le prvi ukrep, ki se res mudi, a Vatovec iz Levice je vztrajal še naprej, da “potrebujemo več časa. Mislim, da bi nam lahko šel toliko na roko in odobril to eno uro brez nekih formalnih problemov.” Česa poslanci iz Levice niso razumeli? “Ni časa. Vam povem, zakaj? To bodo posledice, poslušajte predsednika vlade,” je rekel Tomašič in predvajal odgovor Janše: “Vlada je delala 48 ur praktično neprekinjeno, ker smo hoteli loviti roke. Eden od teh rokov, ki ga ne bomo ujeli in je pomemben, je rok aprilskega izplačila plač zdravstvenim delavcem, vsem tistim, ki so bili že zadnji mesec najbolj obremenjeni. Zakon za njih predvideva dodatno nagrado od 10 odstotkov do dvojnega plačila, in tega izplačila zdaj zdravstveni zavodi ne morejo uveljaviti. Lahko izplačajo samo krizni dodatek v višini 65 odstotkov plače, neselektivno, ali toliko ali nič, in sami veste, da to za to situacijo ni primeren inštrument. Je že veliko vprašanj in tudi slabe volje, upravičeno slabe volje, med tistimi, ki so zadnji mesec delali ne samo dvojno, ampak trojno ali četvorno, in med tistimi, ki so zaradi tega tudi že zboleli. Tisti v zdravstvenih zavodih ali pa zdravstvu, ki tole poslušajo, naj vedo, da ta zakon bo uveljavljen, da se bo dalo izplačat za nazaj, da pa zdaj ob aprilskem izplačilu plač tega dodatka ne bo možno izplačat, ker smo se zapletli v proceduralne probleme, ki jih nismo rešili v sedmih letih. Upam, da bomo zdaj v nekaj dneh oziroma jih boste zdaj v nekaj dneh.”

Levica je namerno zavlačevala sprejemanje prvega protikorona zakonskega paketa in na tak način odškodovala požrtvovalne delavce v zdravstvu. Foto: posnetek zaslona

Tomašič je to za levičarje še dodatno obrazložil, saj očitno ne razumejo, da “ljudje, ki so dejansko v prvih vrstah, ki pomagajo in pregorevajo cele dneve, ta mesec, ko bo plača, ne bodo dobili dodatka. Zakaj? Zato, ker vi potrebujete eno uro in sto amandmajev, pa še en dan, pa več in več časa. A ne bi bilo bolje, da nehate, da se zakon sprejme, da se zakon uveljavi in da lahko to naredimo, ob tem, da predsednik vlade obljublja naslednji paket, v katerem se bodo stvari, ki jih vi še želite, pa še marsikdo, ki je izpuščen, reševale.”

Ampak tega Levica očitno ne dojame, saj je Luka Mesec vztrajal naprej, da so jim vse amandmaje zavrnili, kakor brez argumentov, “s čimer so nam sporočili nekaj zelo jasnega: samo eden ima lahko prav in to je vlada. Opozicija ne more in ne sme imeti prav, dokler je ta vlada na oblasti. Dokler je ta vlada na oblasti, hoče imeti vso oblast zase. To je sporočilo včerajšnjega dne in nikomur ne bodo pustili, da kaj pridoda v reševanje krize.” Očitno v Levici ne dojamejo dobrega zakona, v katerem so zajeti njihovi vsebinski predlogi, ali pa so zdaj užaljeni zato, ker je koalicija prevzela njihov amandma in ga potem sprejela? “Če je vsem dejanski interes pomagati čim več ljudem in rešiti čim več problemov, je pa čisto vseeno, kdo je amandma predlagal, če je bil sprejet,” je bil jasen Tomašič, ki se spomni še tistega nedavnega obdobja, ko je bila Levica nadkoalicijska stranka: “Valjar je vozil in nikoli niso sprejeli nobenega amandmaja, ampak samo tisto, kar so predlagali, pa niso bile izredne razmere, niso bili nujni postopki … Bili so redni zakoni, dobri argumenti, recimo pri proračunu financiranje občin, ampak ne, koalicija je glasovala. A to je zdaj diktatura, o kateri govori Luka Mesec? Seveda, saj vi se na to najbolj spoznate, ker imate 70 let izkušenj, kako se to dela.”

V oddaji Kdo vam laže? vidimo, kako je Janša svoj nastop v DZ zaključil z apelom“na vse, tudi na opozicijo. Večino časa, kar sem v državnem času, sem bil v opoziciji in vem, kako je, če predlagaš amandmaje, pa je vse zavrnjeno. Jaz za drugi paket obljubljam, da bomo maksimalno kooperativni. Vse, kar bo smiselno, kar ne bo podiralo strukture, kar bo reševalo probleme, kot ste rekli konkretnih ranljivih skupin, bomo v ta zakon dali, saj bi bilo nepravično, če kogarkoli tukaj izpustimo.” 

Foto: posnetek zaslona

Tomašič pa je pokomentiral tudi nastop poslanca SD Matjaža Nemca, ki očitno ne razume prav dobro razprav v DZ, pa četudi so razumljive za vsakega povprečno inteligentnega oz. že opravilno sposobnega človeka. Janša je namreč v DZ govoril o tem, kako politika v naši zgodovini ni bile enotna in je z množico amandmajev in različnimi zavlačevanji poskušala blokirati osamosvojitev, Nemec pa je to razumel, kot da je Janša govoril o enotnosti. “Niso bili enotni, kot tudi danes niste enotni,” mu je razložil Tomašič, ki je komaj zadrževal smeh ob Nemčevem nedojemanju.

Nemec in njegov svet
Nemec je sicer prepričan, da so ti začasni ukrepi nevarni. Dobesedno je izjavil: “Začasni ukrepi lahko postanejo tudi trajni in temu se moramo kot politiki, še posebej glede na zadnjo izkušnjo zadnje krize, v dolgem loku izogniti.” Tomašič je pojasnil, da nobeni začasni ukrepi kar sami od sebe ne postanejo trajni. “Nekdo mora njihovo veljavnost iz začasne spremeniti in to naredi večina v državnem zboru. In če smo se kaj naučili iz pretekle krize, je to, da je Janševa vlada sprejela začasne ukrepe, govorimo o Zujfu, ki jih je vaša vlada, gospod Nemec, s Socialnimi demokrati spremenila v trajne. Vi ste to počeli. Nato je vlada Alenke Bratušek, v kateri ste bili tudi vi, dvignila začasno DDV in ga potem pustila tako in je postal trajen. Torej, vi ste ekspert, da spreminjate začasno v trajno. Ste hoteli s tem povedat, da bo Janševa vlada sprejela začasne ukrepe za rešitev krize, potem bomo pa mi enkrat prišli na oblast in jih bomo spremenili v trajne? Ne imet ljudi za norca.”

Kaj vse je še izjavil Nemec in ostalo, kar se je dogajalo v državnem zboru, pa v oddaji Kdo vam laže, ki si jo lahko pogledate tukaj:

Barbara Majdič

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...