[Video] Novi član uprave RTV z izštevanko napovedal kadrovske čistke

Datum:

Zdi se, da novo vodstvo RTV ne namerava zgolj opraviti kadrovskih čist v najkrajšem možnem času, temveč se pri tem tudi morbidno naslajati. Novi član uprave RTV, Simona Kardum, ki naj bi bil predhodno tudi v igri za najvišjo funkcijo, torej predsednika uprave RTV, je čistke “napačnih” napovedal kar z otroško izštevanko. 

                   

Potem ko je bil imenovan za člana uprave, je Simon Kardum predstavil tudi svoje videnje prihodnjega dela. “Naporno bo. Zna biti tudi veselo. In zato vam postrežem z eno otroško izštevanko: Am bam, pet podgan, štiri miši, uh me piši, vija, vaja ven,” je napovedal.

O Kardumu smo že v preteklosti pisali, da naj bi bil kandidat stranke Levica in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Sicer gre za filozofa in ne finančnega strokovnjaka. Novi predsednik uprave RTV Zvezdan Martič je namreč ob svoji izvolitvi javno priznal, da pravno in finančno področje nista njegovi najmočnejši področji in da se bo v upravi prav iz tega razloga obdal s strokovnjaki na teh dveh področjih. Dotični se je na javni seji RTV predstavil kot nekdo, ki se bo v imenu oblasti in aktivističnih ter politično pristranskih novinarjev na RTV maščeval prejšnjemu vodstvu, ki je bilo zavezano medijskemu in informacijskemu pluralizmu.

Kardun je sicer direktor Centra urbane kulture Kino Šiška. Velja za politično izrazito opredeljeno osebo s pripadajočo politično kariero. Leta 1997 se je zaposlil na ministrstvu za kulturo kot svetovalec ministra za uprizoritvene umetnosti, vodja oddelka za umetnost in sektorja za kulturno-umetniške programe ter v. d. generalnega direktorja Direktorata za umetnost. Tedaj je bila na oblasti, kot vemo, propadla LDS. Leta 2005 je s položaja odstopil in postal “samostojni novinar”, ker se naj ne bi strinjal s politiko prve vlade Janeza Janše. Njegovo vedenje na RTV torej niti najmanj ne preseneča.

Poleg njega je svet za člana uprave RTVS na predlog predsednika uprave Zvezdana Martića včeraj imenoval še Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Uprava bo začela mandat, ko bo imenovan tudi delavski direktor.

Uzurpacija RTV, cenzura socialnih medijev
Ob popolni uzurpaciji nacionalne radiotelevizije pa prihaja še do hkratnih napovedi cenzure socialnih medijev. Včeraj je potekala novinarska konferenca strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, ki ga vodi vladi naklonjena nevladnica Nika Kovač. Predstavljenih je bilo 57 predlogov ukrepov, s katerimi, vsaj tako pravijo, želijo zajeziti širjenje sovražnega govora v družbi. Glede na predloge so številni prepričani, da gre pravzaprav za slabo prekrit poskus cenzure nezaželenih mnenj, ki niso po volji oblasti.

Med predlogi najbolj v oči bode predlog, ki bi obvezal medijske hiše, da so odgovorne za vsebine, ki jih širijo komentatorji pod njihovimi objavami na socialnih medijih. Izredno sporen je tudi predlog, da bi se definicija sovražnega govora še razširila na vsebine, ki v javnosti povzročajo zgražanje.

Uzurpacija javnega medija in poskusi cenzure na zadnjem preostalem prostoru, kjer še vedno velja ustavno zagotovljena svoboda govora, torej socialnih in alternativnih medijih, predstavlja sodno zapiranje javnega prostora, kjer se lahko vrši debata in krešejo nasprotujoča si mnenja. Prav ta proces je osnova svobodne družbe. Ironija je, da jo želi uničiti prav stranka, ki se imenuje Gibanje Svoboda.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...