[Video] Novinar Bergant si bo težko opomogel od pogovora z Janezom Janšo: Poglejte si, kako ga je matiral z dejstvi

Datum:

“In kar se tiče človekovih pravic: Človekova pravica je svoboda izražanja. To je človekova pravica, ne svoboda medijev. V nobeni listini človekovih pravic nimate svobode medijev. Svoboda medijev je pomembna, ampak je podrejena svobodi izražanja,” je bil v intervjuju na 1. programu RTV Slovenija jasen premier Janez Janša. 

                   

“In mediji morajo to svobodo varovati in jo omogočati, ne pa da jo skušajo nadomestiti. Svoboda medijev ni nadomestilo za svobodo izražanja,” je bil v pogovoru z novinarjem Igorjem E. Bergantom še jasen predsednik vlade Janez Janša. Obenem je še poudaril, da človekova pravica pripada človeku in ne instituciji, torej ne nacionalni televiziji oziroma STA. Uporabnikom teh uslug pripada svoboda izražanja. Mediji so orodje, zato da se ljudje lahko svobodno izražamo, se obveščajo med seboj, in da obstaja civilizirana družba. “In morajo biti zavezani resnici. Ne naši resnici, ampak resnici,” je bil še jasen premier.

Janša pa se je dotaknil tudi epidemioloških ukrepov, ki jih je leva opozicija ves čas lažno prikazovala kot orodje vlade za njen boj za oblast: “Problem je v tem, da se je epidemijo izkoriščalo za rušenje vlade in to je ključno prispevalo k temu, da nekateri ukrepi niso bili enotno sprejeti in to samo v Sloveniji, drugje po Evropi pa so jih vsi upoštevali.” Ob tem je Bergant izpostavil, da nekateri na to gledajo povsem obratno: da je vlada zlorabljala epidemijo, za utrjevanje svoje oblasti, na kar je Janša odvrnil, da naj mu pokaže en ukrep, s katerim je vlada utrdila oblast, na kar Bergant ni imel odgovora, razen “mencanja”, da “jih nekateri vidijo kar veliko”.

“Ampak enega mi povejte. S katerim epidemiološkim ukrepom je vlada utrdila oblast? Vsi ukrepi so bili takšni, da so nekoga prizadeli in je bil nekdo nezadovoljen.” Vlada si z njimi ni delala nobene usluge in vzbujala simpatij. Šlo je za nehvaležne ukrepe, ki jih obžalujejo. Med drugim so morali omejevati svobodo gibanja, ljudem prepovedati določene stvari, zlasti druženje, kar je neka temeljna človekova pravica, ampak tudi potreba. “Tako da, s temi ukrepi si vlada ni prav nič utrdila oblasti. Res pa je, da je opozicija skušala z nasprotovanjem tem ukrepom, ker je bilo to popularno, dvigniti svojo priljubljenost.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki