[Video] Okolico Hersona že krasi na desetine ukrajinskih zastav

Datum:

Ko se je ruska vojska umaknila z območja Hersona, so ukrajinske sile v okolici že dvignile na desetine zastav osvobajane domovine. Novico je v četrtek sporočil predsednik Zelenski. Obenem je sporočil, da je okupatorska vojska za seboj pustila na tisoče neeksplodiranih bomb. ZDA pa so napadeni državi znova namenile dodatno vojaško pomoč, ki je vredna 400 milijonov dolarjev. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem zadnjem nagovoru sporočil: “Ukrajinskih zastav, ki so bile v okviru še vedno trajajoče obrambne operacije vrnjene na svoje mesto, je že na desetine.” Poudaril je, da je bilo izpod okupacije ruske vojske osvobojenih že 41 naselij v Hersonski regiji. Spomnil je še, da je ruska vojska za seboj pustila na tisoče še neaktiviranih bomb in strelivo. Ocenjuje, da je okoli 170 tisoč državnih kvadratnih kilometrov prekritih z minami, poroča STA.

Ruska vojska se je v četrtek na ukaz obrambnega ministra Sergeja Šojguja na območju Hersona pričela umikati z desnega brega reke Dneper. Zadnje tedne se je napredovanje kontraofenzive sicer nekoliko upočasnilo, gibanje ruskih sil na desnem bregu reke pa je bilo močno oteženo. Ukrajinske oborožene sile so namreč uničile več mostov. Ukrajinski predsednik pa je ob tem dodal, da ostajajo previdni, ker “sovražnik ne daje daril” in “ne dela gest dobre volje”. 

Ukrajinci pa danes poročajo o novem napadu okupatorskih sil na mesto Mikolajev, ki se nahaja nedaleč proč od frontne linije. Napadena je bila večnadstropna stanovanjska zgradba, življenje so ob tem izgubile vsaj štiri osebe. Iz Washingtona pa je v četrtek prišla novica, da bodo ZDA priskrbele dodatno vojaško pomoč v višini 400 milijonov dolarjev. Odobritev paketa je ključna zaradi nenehnega in brutalnega zračnega bombardiranja ukrajinskega civilnega prebivalstva ter kritične infrastrukture.

V paket so vključeni štirje visoko mobilni sistemi, namenjeni zračni obrambi kratkega dosega Avenger, rakete Stinger, rakete za sisteme Hawk, artilerijsko in minometno strelivo, strelivo za raketomete Himars ter preko 20 milijonov nabojev za osebno orožje. Zelenski se je ameriškemu kolegu Joe Bidnu že zahvalil. “Skupaj gradimo zračni ščit za zaščito civilistov,” je sporočil ob tej priložnosti. Zelenski je sicer prepričan, da se Ukrajina bliža zmagi. Visoki ameriški vojaški funkcionar Mike Miley pa je podal oceno, da je v Ukrajini umrlo oziroma je bilo ranjenih preko 100 tisoč ruskih vojakov. Podobno število naj bi bilo tudi na ukrajinski strani.

https://twitter.com/Feher_Junior/status/1590833016573947905?s=20&t=DZbppIUXlpXWBSnwsE6mNQ

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Pavel Rupar ne gre na evropske volitve – za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...