Analitika: Trditev Pirc Musarjeve, da podjetja njenega moža iz davčnih oaz plačujejo davke v Sloveniji, je absurdna

Datum:

“Tukaj je bil kup nekih absurdov. Trdila je, da podjetja v davčnih oazah plačujejo davke tukaj. Povsem logično je, da jih ne, saj so zato v davčni oazi. Na koncu pa se je še razkrilo, da sta z možem zamolčala približno sedem milijonov premoženja,” je besede Nataše Pirc Musar na zadnjem soočenju predsedniških kandidatov na RTV v Odmevih komentiral novinar Bojan Požar. Politolog Aljuš Pertinač pa je izpostavil, da je Pirc Musarjeva dejanska ekspozitura tajkunsko pridobljenega kapitala in kandidira predvsem v interesu lastne družine.

V četrtek je potekalo zadnje soočenje predsedniških kandidatov Nataše Pirc Musar in Anžeta Logarja na javni televiziji RTVS. Spregovorila sta o aktualnem dogajanju, predstavila svoj pogled na to, kakšna predsednika si želita biti, in odgovarjala na očitke. Medtem ko je Pirc Musarjeva Logarju zopet očitala povezave s stranko in zopet kritizirala vladavino prejšnje vlade, je Logar izpostavil, da je zmeren politik, ima zmerna stališča, ta pa predstavlja na spoštljiv način. “V Sloveniji želim dialog spraviti v neke zmerne okvire, upam, da mi bo večina volivk in volivcev pri tem prisluhnila, in da bodo podprli to zmerno politiko in da ne bodo podpirali tega ostrega jezika, ker na koncu koncev smo ugotovili, da Slovenija najbolje napreduje takrat, ko sodeluje,” je med drugim poudaril.

Ta kampanja je imela po besedah raziskovalnega novinarja Bojana Požarja neke svoje specifičnosti. Zdajšnji predsednik namreč ne kandidira več. “Običajno imajo predsedniki na funkciji majhno prednost v kampanji. Gre za to, da Borut Pahor odhaja in je ta funkcija izpraznjena. Ta kampanja je imela nekaj, kar prejšnja ni imela, sploh spopad v prvem krogu, kdo bo tisti ključni obraz levice, ki bo prišel v drugi krog volitev. Tega v zadnji kampanji ni bilo,” je pojasnil glede značilnosti tokratne predsedniške kampanje.

Tranzicijski nahrbtnik podjetij Aleša Musarja in spornih poslovanj
Pertinač ocenjuje, da bila tokratna kampanja nekoliko v senci. “Same predsedniške volitve so bile v senci parlamentarnih volitev. Slabe pol leta po državnozborskih volitvah imamo predsedniške volitve. Po 10 letih Pahorja sedaj iščemo novega predsednika republike. V samem štartu ni bilo nekih jasnih favoritov, da bi lahko rekli – to bo človek, ki bo naslednji predsednik republike. To je precej zaznamovalo kampanjo,” je izpostavil in dodal, da sta se na koncu koncev v drugi krog uvrstila in imata realno možnost za izvolitev tista dva kandidata, ki sta si izvolitve tudi najbolj želela.

Foto: Printscreen RTVS

Na vprašanje, kaj je najšibkejša točka kandidatov v tej kampanji, je Požar odgovoril, da se mu zdi Logar morda nekoliko premlad za predsednika republike. Ob tem pa je dodal, da so bili sicer vsi kandidati malo mlajši, kot je bilo sicer značilno kdaj prej. Njegova obteženost z Janezom Janšo in SDS mu je bila po besedah Požarja bolj vsiljena, kot mu dejansko pripada. “Želeli so mu to umetno naprtiti, kot da je on vpleten v to zgodbo. Pri Nataši Pirc Musar pa je šlo za dve stvari. Ena je ta tranzicijski nahrbtnik podjetij njenega moža in spornih poslovanj, druga stvar karakterne značilnosti, neiskrenost, na katero je opozoril tudi dr. Erik Brecelj.”

Pertinač je spomnil na besede Logarja, da se je ta pred enim letom odločil, da bo kandidiral za predsednika republike. “Očitno je šlo za premišljeno odločitev. Verjamem, da je tudi pri Nataši Pirc Musar šlo za premišljeno odločitev. Nenazadnje sta oba relativno zgodaj in med prvimi najavila kandidaturo. Očitno se je to na teh volitvah pokazalo kot pravi recept.” Pertinač je dodal, da seveda nihče od njiju ni nepopisan list papirja. “Logar se mora spopadati s tem, da so mu ves čas obešali senco Janeza Janše, kar tranzicijska levica počne z vsakim politikom, s katerim se ne strinja, pri Nataši Pirc Musar pa smo videli dvoje. To, da je ona dejanska ekspozitura nekega tajkunsko pridobljenega kapitala in kandidira predvsem v interesu lastne družine, po drugi strani pa se je med kampanjo izpostavil ta njen značaj, da rada, predvsem drugače mislečim, soli pamet. Mislim, da je v kampanji opravičila oba ta dva očitka, šibki točki, značilnosti svoje kariere in same sebe,” je poudaril.

Trditev Pirc Musarjeve, da podjetja v davčnih oazah plačujejo davke v Sloveniji, je absurd
Slovenci imajo radi glede premoženja vse črno na belem. Na vprašanje, če sta kandidata znala pojasniti izvor premoženja, je Požar odgovoril, da pri Logarju ni bilo nič spornega. Živi namreč od svoje plače, ki jo prejema z delom v politiki. Pri Nataši Pirc Musar pa izpostavlja, da je bilo veliko spornega. “Celo tako veliko spornega, da je na koncu ubrala taktiko, da ne bo ničesar pojasnjevala, kot smo lahko videli tudi na tokratnih soočenjih. Tukaj je bil kup nekih absurdov. Trdila je, da podjetja v davčnih oazah plačujejo davke tukaj. Povsem logično je, da jih ne, saj so zato v davčni oazi. Na koncu pa se je še razkrilo, da sta z možem zamolčala približno sedem milijonov premoženja. Če volivci kaj razmišljajo, da morajo imeti sami pri sebi zadeve okrog premoženja in denarja urejene, potem je to najmanj, kar lahko pričakujejo od predsednika/ce republike,” je poudaril in dodal, da ga čudi, da gre nekdo, ki ima takšen nahrbtnik – v smislu premoženja – sploh kandidirat. “Bral sem zadnjič izjavo dr. Breclja, ki je govoril z enim od poslovnih partnerjev zakoncev Pirc Musar, in se mu je ta poslovni partner začudil, kako da gre ona kandidati, češ, sedaj bo prišlo na dan vse, kar so počeli.”

Foto: Printscreen RTVS

Po navedbah Pertinača je argument premoženja na kakšnih prejšnjih volitvah in kampanjah imel večjo težo kot v tej zadnji. Meni, da je Logar popisan list papirja, ki je praktično 20 let v politiki. “O njem vemo vse. Ne spomnim se, da bi kdajkoli njegovo premoženje prišlo na dnevni red ter da bi bilo karkoli spornega. Pri Pirc Musarjevi to ni prišlo toliko do izraza, kot bi moralo priti, ker je kandidatka tako imenovane leve sredine. Ko jo je podprl Milan Kučan, so bila vsa vprašanja, tudi to glede premoženja, potisnjena v drugi plan,” je izpostavil.

Odločali bodo glasovi tistih, ki v prvem krogu niso volili za enega ali drugega kandidata
Na vprašanje, kaj bo na koncu odločalo o zmagovalcu – so lahko to nejasnosti okrog premoženja ali pa vendarle povezanost Logarja s stranko SDS – je Pertinač uvodoma odgovoril, da se ne dogaja samo v Sloveniji, da poskušajo iti bogati ljudje v politiko. Povsod namreč vidimo isti vzorec, gredo namreč vanjo, da bi še bolj obogateli oziroma, da zaščitijo svoje bogastvo. “Tudi, če ne bi imeli javnomnenjskih anket, ki zaenkrat brez izjeme napovedujejo relativno zanesljivo zmago Pirc Musarjeve v drugem krogu, bi lahko rekli, da so glasovi porazdeljeni tako, kot je razdeljeno volilno telo. Posebej, kar zadeva predsedniške volitve v Sloveniji, tukaj ni nekih premikov.” Po njegovih besedah bo odločala volilna udeležba. Na koncu bodo odločali glasovi tistih, ki v prvem krogu niso volili za enega ali drugega kandidata. Po njegovi oceni bi lahko Logar v drugem krogu storil več, da bi prepričal kakšnega volivca več od teh, oziroma kakšnega več prepričal, da ne bi glasoval za Pirc Musarjevo. “Mislim, da je tukaj izgubil priložnost. Po drugi strani pa se že od začetka zdi, da Pirc Musarjeva resnično verjame, da ji je ta funkcija na nek način usojena, in se tudi na tak način obnaša. Skozi celotno kampanjo je ta njena samozavest, upravičena ali ne, prišla do izraza.”

Požar je izpostavil, da se trenutno vidi nek trend, da se razkorak med predsedniškima kandidatoma zmanjšuje. “Vprašanje, kaj se lahko naredi v naslednjih 48 urah,” je poudaril in dodal, da bi morali volivci razmišljati še o eni stvari: “Ali je pametno, da v neki državi ena politična opcija obvladuje čisto vse politične funkcije in, ali ne bi to raje z volitvami porazdelili med različne politične opcije.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...