[Video] Zarotništvo ima Kos v krvi: Tako je bil posnet, ko je posredoval navodila pred afero Depala vas!

Datum:

Ne dolgo tega smo poročali o tem, kako je Drago Kos uspel z rovarjenjem po mednarodnih institucijah podtakniti insinuacije v poročilo OECD o Sloveniji. Ker je Kos vodja OECD delovne skupine glede podkupovanja, je poročilo Slovenijo znova diskreditiralo s sumi o korupciji, napadih na medije in podobnimi insinuacijami, ki jih slovenska levica redno in že dlje časa lansira preko domačih in tujih medijev. To pa seveda niti ne čudi, če človek vzame v obzir, da gre za operativca globoke države, ki je bil kot pomemben akter vpleten v afero Depala vas.

Dvajsetega marca 1994 ni šlo za povsem običajen dan. Na plano je namreč prišla informacija o tem, da naj bi štirje pripadniki Slovenske vojske pri Depali vasi grobo pretepli in skoraj ubili civilista, kar je bil povod za razrešitev tedanjega obrambnega ministra Janeza Janše. Milan Smolnikar, ki se je tako rekoč le dan po dogodku znašel na naslovnici Mladine s povito glavo, ni bil navaden civilist, kot so poročali. Šlo je namreč za sodelavca ministrstva za notranje zadeve. Tako jim je uspelo sprožiti eno največjih političnih zarot doslej. Šlo je namreč za načrtovan politični umor Janše, ki je slabo leto pred tem dogodkom od očeta slovenske države Jožeta Pučnika prevzel vodenje stranke SDS.

Pred izbruhom afere Depala vas je dvojni agent Mitja Kunstelj naredil posnetek, kjer mu takratni delavec notranjega ministrstva Drago Kos in sodelavec Smolnikar dajeta navodila, kako naj provocira svoje sodelavce v vojski, da bodo ti grozili novinarjem. Iz njunih ust je bilo slišati naslednja navodila: “Ma nabaci kaj, ni treba spraševati. Bolj tako kot nabacivanje, pa naj on sam govori. Ti moraš to na vulgaren način. P.m. pa pobijmo te prasce novinarje. Pa kaj je zdaj, zlomimo mu nogo.”

Drago Kos je bil nekoč agent Peter
Dvomi v zakonitost takratnega dela policije za nekatere vzbuja tudi to, da se Kos omenjenemu agentu Kunstlju ni predstavil kot kriminalistični inšpektor notranjega ministrstva, ampak lažno kot Peter iz Sove. Leta 1999 je izbruhnila afera Vič-Holmec, ki se je kmalu izkazala kot poskus očrnitve osamosvojitvene vojne, skonstruiran v samem vrhu notranjega ministrstva. Drago Kos je  takrat z vzporedno preiskavo poskušal izslediti tistega, ki je o tem obveščal javnost. Ob tem je brez določbe preiskovalnega sodnika pridobil izpisek telefonskih pogovorov novinarja Tomaža Ranca, kar je vrhovno sodišče obsodilo kot nedopustno.

Ko se človek povpraša, zakaj je bil Janša tako neprijeten za stare udbopartijske strukture, je odgovor na dlani. Janša je namreč dregnil v osje gnezdo vzporedne ekonomije, za katero je bila v osemdesetih letih odgovorna SDV, prenovljena Udba torej. Ker je Janša skušal kot obrambni minister delovati čim bolj samostojno v odnosu do starih struktur, se je tudi zgodilo, da so obveščevalci obrambnega ministrstva odkrili precej neobičajno pošiljko orožja, o kateri poprej niso bili obveščeni. Očitno je bilo v ozadju trgovanje z orožjem pod Kučanovim patronatom – orožje je bilo namreč namenjeno v Bosno in Hercegovino, ki je bila tedaj v vojni. Tudi zato so akterji globoke države morali najti “zadostno opravičljiv razlog”, da Janšo vržejo iz vlade in ga pred javnostjo ponižajo. To se je nato zgodilo s ponarejanjem in krajo tajnih dokumentov, kar je nazadnje pripeljalo do incidenta pri Depali vasi, kjer so vojaški obveščevalci ujeli le en člen v verigi. V ozadju je bilo precej večje število ljudi, med drugim razvpiti kriminalist Kos.

Novinar Hlebš je Kosa postavil na laž
Leto 2008 je Slovenijo pretresla afera Patria, ki je levici omogočila, da se je zavihtela nazaj na oblast. Tudi tokrat je bil Kos eden glavnih operativcev tega “državnega prevrata”. Takratni novinar RTV Matej Hlebš je Kosa na očeh javnosti postavil na laž. Ko je za Odmeve Kosa prosil za komentar in ga vprašal, kako komentira ocene in namigovanja, da je sokreiral afero Patria, glede na to, da je nastopil v finski oddaji kot sogovornik, je Kos na to odgovoril, da se mu zdi vse skupaj čista neumnost, ki ni vredna komentarja. Nato pa je na vprašanje Hlebša, če je bil v zadnjem letu kdaj na Finskem, odgovoril, da je bil.

Težava za Kosa je nastopila, ko ga je Hlebš vprašal, če lahko pove kdaj in v zvezi s čim. “To pa že presega vprašanja. Ves čas je jasno, to je bilo povedano tudi javnosti, da smo s finskimi policisti kar nekajkrat sodelovali. Nekajkrat so bili oni pri nas, sam sem se pa z njimi srečal na Finskem enkrat,” je odgovoril Kos. Ko je Hlebš Kosa povprašal, kdaj in koliko časa je bil na Finskem, je ta odgovoril, da bo to povedal, če bo Televizija Slovenija povedala, kdo je tisti, ki je sestavil vprašanja za oddajo. Na to je Hlebš pripomnil, da je vprašanja sestavil sam, na kar pa je Kos odvrnil, da naj se vpraša, od kod podatki, da je bil na Finskem. Ob tem pa je dodal, da podatki sicer niso tajnost, ker je o tem že govoril tudi v javnosti.

Foto: Printscreen

Spomnimo. Že aprila lani je Kos za Mladino žugal aktualni vladi, kjer ji je v prispevku z naslovom “Policisti, kriminalisti in obveščevalci si zapomnijo“, sporočil naslednje: “Novi oblastniki pa so v svoji ihti pri obračunavanju s posamezniki v varnostno-obveščevalnem sektorju, ki niso ‘naši’, pozabili na nekaj zelo pomembnega: v teh strukturah delajo profesionalci, ki jim je sicer res vseeno, kdo je na oblasti, a le, če ta dela zakonito, strokovno in v dobro države.” Vsakršno drugačno ravnaje bodo ti ljudje zlahka prepoznali in registrirali, tudi v dokazne namene, za morebitne postopke, ko bo za to napočil čas.

Ko se človek spomni Kosovih računov, izstavljenih NLB, kjer je ta v nekaj urah potegnil mesečno plačo navadnega državljana, ne čudi, da Kos velja velja za enega tistih obrazov globoke države, ki skrbi za to, da ta ne bi ostali brez privilegijev. Kako ta izvaja žuganje aktualni vladi, je pred časom v enem izmed intervjujev razkril Janša.Prek svoje žene Tjaše Slokar Kos, ki je odgovorna urednica informativnega programa na Pop TV, to praktično vsakodnevno počne tudi z ekranov omenjene televizije,” je pojasnil Janša. Tako se seveda ni mogoče čuditi, da se velikokrat snemalna ekipa POP TV-ja še pred policijo pojavi na lokaciji, kjer se  izvaja hišna preiskava osebe, ki predstavlja tarčo globoke države. Na to problematiko je sicer nedavno opozoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Počivalšek je namreč razkril, da je bil s strani POP TV obveščen o hišni preiskavi, ker kaže na to, da ima ta očitno najboljše informacije o dogajanju na NPU. Na POP TV seveda vse zanikajo in karavana gre dalje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...