[VIDEO] Otok Kos: Bodo priljubljeno letovišče spremenili v azilni center za migrante?

Datum:

Prebivalci grškega otoka Kos množično protestirajo proti gradnji centra za azilante na njihovem otoku. Okoli tisoč domačinov se je zbralo na zemljišču, kjer bo predvidoma stal azilni center. Protestniki so se spopadli s tamkajšnjimi policisti, slednji pa so uporabili tudi solzivec.

Prebivalci grškega otoka Kos so prestrašeni, da bodo med prihajajočimi migranti tudi teroristi. Prav tako so prepričani, da bi tovrstni centri škodili podobi otoka in povzročili upad turizma. Bojijo se, da se bodo mladi moški – tujci prosto sprehajali po otoku.

Protest tamkajšnjih prebivalcev je bil sprva miren, nato pa se je skupina otočanov spravila nad policiste. Ti so odgovorili s solzivcem, ki je zajel vso množico.

Azilni centri tudi na Lezbosu in Samosu
Njihov otok je eden izmed petih t. i. “vročih točk” za prebežnike na grških otokih. EU je namreč določila, da bo Grčija morala graditi centre tudi na otokih Lezbos in Samos. Centri naj bi bili postavljeni zato, da bodo oblasti lažje kontrolirale val beguncev, ki prečkajo Sredozemlje. Prav tako naj bi na tak način ločili begunce od ekonomskih migrantov.

Protesti na otoku Kos (foto: epa).
Protesti na otoku Kos (foto: epa).

Prebivalci Kosa prestrašeni in zaskrbljeni
“Tu ne gre za rasizem, gre za varnost naših domov in naših otrok. V tem trenutku lahko naši otroci varno hodijo v šolo sami, ampak me skrbi, da se bo to spremenilo,” je dejala tamkajšnja prebivalka Anna Karagiannis Chatzi Sevastou.

“Zelo nam je žal za begunce, vendar nas močno skrbi terorizem. Grki smo sicer zelo gostoljubni ljudje, vendar v takšnih časih nas je enostavno strah. Država je v hudi gospodarski krizi, ne more obvladati še tega,” je še dodala 26-letnica.

Napoved gradnje azilnega centra odvrača ljudi
Na otoku je le 30 tisoč prebivalcev, vlada pa želi zgraditi centre s kapaciteto 6 tisoč ljudi. “Večina od njih bo mladih moških. Ne želimo jih tukaj. Njihov odnos do žensk je precej drugačen od našega,” je dejal eden izmed otočanov. Moški drugače tudi oddaja apartmaje turistom. Prepričan je, da napoved azilnega centra odvrača turiste. Do sedaj je prejel zgolj 8 rezervacij za poletje, medtem ko je ponavadi v tem času že večji del terminov zaseden.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....