Home Slovenija Ljudje Direktorica CSD Maribor poostrila nadzor, vodja Zavetišča za brezdomce Maribor pa z brezdomci še vedno po svoje

Direktorica CSD Maribor poostrila nadzor, vodja Zavetišča za brezdomce Maribor pa z brezdomci še vedno po svoje

29
Direktorica CSD Maribor poostrila nadzor, vodja Zavetišča za brezdomce Maribor pa z brezdomci še vedno po svoje
Foto: epa

Ko so se brezdomci pritožili, da je v kopalnici mrzlo, so radiatorje sicer dobili, a ker vodja zavetišča varčuje z elektriko, jih ne smejo prižigati. Isti vodja je od mariborske občine prejel nepovratna sredstva za izgradnjo ženskega predela zavetišča, a namesto tega je tam zrasla njegova nova pisarna. To je že drugi plaz obtožb na Ljubomira Gagića, ki naj bi preko zavetišča pokradel več tisoč evrov. 

O Zavetišču za brezdomce Maribor, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo Maribor, smo že pisali, ko smo razkrili, kako je vodja zavetišča – Ljubomir Gagić – ukradel več tisoč evrov, največ na račun uporabnikov zavetišča. Kot nam zagotavljajo viri blizu zavetišča, se je od takrat nekaj vendarle spremenilo.

Po nadzoru direktorice stvari nekoliko na bolje, pa vendar …
Čeprav je bila direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc o kršitvah seznanjena že ob sprejetju vseh poslov, takrat ni ukrepala. Očitno pa se je sedaj končno odločila za nekatere ukrepe. Gagić brez direktoričinega pisnega dovoljenja ne sme več pobirati prostovoljnih prispevkov v imenu zavetišča, prav tako Marjana Bravc sama redno izvaja nadzor v zavetišču. Kot še dodajajo viri, je tudi hči Ljubomira Gagića pričela svoje delo opravljati pogosteje.

Brezdomci se tuširajo na mrazu
A očitno tudi nadzor direktorice za Gagića ni dovolj. Kot pripoveduje vir, naj bi bile razmere v zavetišču še vedno zelo slabe. Ker so se uporabniki pritoževali nad mrazom v kopalnicah, je vodja radiatorje sicer namestil, a jih ne prižiga, saj varčuje z elektriko. Brezdomci se tako še vedno tuširajo zgolj pri enajstih stopinjah Celzija.

Sredstva za ženski predel je Gagić porabil za svojo pisarno
Nadaljujejo pa se tudi sumljivi posli vodje zavetišča z denarjem. Zavetišče za brezdomce Maribor je od Mestne občine Maribor dobilo nepovratna sredstva za izgradnjo ženskega predela zavetišča. Kot trdi naš vir, ženskega predela niso naredili, Gagić pa si je uredil veliko pisarno, seveda ogrevano.

Čeprav naj bi vodja zavetišča po uvedbi nadzora direktorice prenehal z zbiranjem prostovoljnih prispevkov uporabnikov zavetišča za kavo in izlete, naj bi to sedaj, po nekaterih podatkih, počel prostovoljec v njegovem imenu. Prav tako naj bi ure, ko v zavetišču dejansko dela prostovoljec, dobival plačane kar on sam.

Njegove kraje še vedno niso pojasnjene 
Še vedno pa obstaja kup obtožb na račun nezakonito pridobljenega denarja. Kot smo že poročali, naj bi Gagić v imenu brezdomcev zaprošal za enkratno socialno pomoč in znesek sam dvigoval z njihovih računov, njihove pakete hrane z Rdečega križa pa naj bi vzel in prodal v Bosni in Hercegovini. Še več, v Bosni naj bi prodajal tudi hrano, ki so jo pred nakupovalnimi centri v dobrodelni akciji zbirali študenti. Vedno več je tudi pritožb glede mobinga, uporabniki pa naj bi se večkrat pritoževali tudi zaradi Gagićevega obnašanja.

M. G.