[Video] Po evropskih mestih so ponovno izbruhnili nasilni izgredi po zmagi Maročanov v Katarju

Datum:

Čeprav so belgijske in španske oblasti ter tudi nekateri muslimanski voditelji pozvali k mirnemu praznovanju po tekmi med Marokom in Španijo na Svetovnem prvenstvu v Katarju, so po zmagi Maroka v belgijski prestolnici ponovno izbruhnili nemiri.

Španske in belgijske oblasti so po torkovi tekmi in po porazu Belgije proti Maroku, ko so izbruhnili množični nemiri, dvignile nivo varovanja. Kljub pozivu k mirnemu praznovanju pa so po zmagi Maroka nad Španijo nemiri ponovno izbruhnili. Nemiri so potekali na več mestih po belgijski prestolnici, kjer se je na desetine Maročanov, nekateri z maroškimi zastavami, spopadlo s policijo ki je za izgred uporabila vodne topove in ​​solzivec.

Policijska navzočnost v Bruslju je bila po poročanju tujih medijev na tekmi okrepljena ravno zaradi torkove izkušnje, ko je prišlo do nemirov v belgijski prestolnici. Kljub vsem pozivom k mirnemu praznovanju so po torkovi tekmi ponovno izbruhnili množični nemiri. Policija je za izgred uporabila vodne topove in solzivec, da bi razgnala množice, podzemni in tramvajski promet pa sta bila ustavljena. Španska nacionalna policija in civilna garda, dve glavni nacionalni sili, sta v operativnem sporočilu, poslanem regionalnim postajam, sporočili, da obstaja možnost, da bi slavja in prepiri po tekmi 6. decembra povzročili težave, pišejo tuji mediji.

“Mladi maroški navijači so začeli nerede v središču Bruslja, potem ko je Maroko premagal Španijo in napredoval v naslednji krog svetovnega prvenstva,” so zapisali na profilu Višegrad na Twitterju pod posnetkom izbruha nemirov.

Enako se je zgodilo že pred tednom dni
Izgredniki so po poročanju Tvpworld po tekmi med Belgijo in Marokom uporabili pirotehnična sredstva, izstrelke, palice in zažigali na javni cesti. Poškodovan naj bi bil tudi novinar in to med uporabo pirotehničnih sredstev.

“Maroški “navijači” “slavijo” zmago proti Belgiji v Bruslju … Tako zgleda izgleda popolna integracija … ne,” je zapisala zgroženo ena od uporabnic Twitterja.

V Madridu in drugih delih Španije so pred tekmo okrepili policijske okrepitve za primer težav. Nasilje med Maročani, ki živijo v Španiji, je izjemno redko, vendar so v preteklosti obstajale politične napetosti zaradi vprašanj, kot je nezakonito priseljevanje. Rabat še vedno trdi, da sta Melilla in Ceuta, španski enklavi v Severni Afriki, maroška ozemlja.

Po vladnih podatkih živi v Španiji več kot 870.000 maroških državljanov in so največja skupina tujih državljanov, sledijo ji Romuni in Britanci. Veliko več potomcev Maročanov je postalo naturaliziranih Špancev.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...