[Video] Počivalšek predstavil novo stranko Konkretno in razkrinkal laži Šarca, ki je zatrdil, da sta se pogovarjala o sodelovanju

Datum:

Po mnenju predsednika stranke SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je zelo pomembno, da se v Sloveniji oblikuje sredinska politika, ki bi uravnotežila politično razdeljenost v Sloveniji. S tem namenom se je tudi sam povezal z nekaterimi sredinskimi akterji v Gibanju povežimo Slovenijo in se združil s stranko GAS. “Mi delamo na tem, da bomo imeli 88 igralcev, ki bodo zabili veliko golov,” je pojasnil, s kakšno stranko si želi nastopiti na naslednjih volitvah, s katero se združujejo korak za korakom. Njihov program bo temeljil na debirokratizaciji, zeleni politiki, tudi na demografskem vprašanju, saj meni, da morajo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak iz naslova tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem.

Predsednik SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da je hvaležen nekdanjemu predsedniku stranke SMC Miru Cerarju, da ga je leta 2014 povabil v politiko. “S četrtim decembrom začenjam osmo leto ministrovanja. Prva štiri leta sem opravil kot nečlan stranke. Na volitve sem šel kot nečlan stranke in dobil znotraj SMC največ glasov, 50 odstotkov več kot povprečje in 40 odstotkov več kot drugi za mano,” je pojasnil. Slednjega je Počivalšek povabil, da ostane v njihovi zgodbi, da bi prevzel vodenje državnega zbora. “Dvakrat se za to ni odločil in se potem smo sprejeli odločitev o drugačni poti naprej. Pozneje je bil razočaran, da se je odločil, kot se je,” je dodal.

Če bi Cerar ostal predsednik DZ, bi se po mnenju Počivalška njihova zgodba razvila drugače. “V vlado bi šli, saj smo se pogovarjali tudi o mestu predsednika parlamenta v drugem delu mandata. V prvem delu so stranko zapustili vsi koristolovci, potem pa še tisti na ideoloških temeljih. Te spoštujem, saj so ostali zvesti svojim načelom,” je takratno situacijo opisal Počivalšek. “V zadnjem letu pa poslanska skupina ni razpadla, ampak jih je kar nekaj odšlo, ker naj bi dobili sanjske ponudbe. Vsak se odloča po svoje, mi smo ostali poslanska skupina, to smo se odločili na začetku mandata,” je dejal in pri tem pojasnil, da je s tem mislil tudi na predsednika DZ Igorja Zorčiča.

Foto: Zajem zaslona Planet TV

O očitkih o izdaji volivcev SMC pravi, da svojim volivcem nikoli ni govoril, da bo kandidiral, zato ker z nekom ne bo delal. “Mi nismo nikogar izdali. Moramo se pogovarjati, to sem vedno zagovarjal, to je stvar kulture dialoga,” je opisal sodelovanje v vladi in očitkih o izdaji volivcev. Počivalšek je skušal ohraniti enotnost stranke do konca. “Odločili so se tako, kot so se. Na ljudski ravni pa jim to zamerim,” je še povedal o poslancih, ki so izstopili iz stranke SMC, in poudaril, da je vedno vztrajal pri tem, da se morajo pogovarjati, saj je to vprašanje kulture dialoga, če si izvoljen v parlament. “Do konca sem skušal vztrajati, da ostanemo enotni.”

Preiskave in medijske zapise jemlje kot krivico
Počivalšek meni, da je njegov ugled brezmadežen, saj je vedno delal po črki zakona in da je podjetja vodil tako, da so uspešna v okviru slovenske zakonodaje. “Tako se dela tudi v politiki,” je še povedal o očitkih, da je z nekaterimi dejanji škodoval svojemu ugledu. Preiskave in medijske zapise o njemu razume kot krivico, zase osebno. “Manipulirati neke zgodbe, kot so nabave, je strahovito, velik greh, kar se mene tiče. Upam, da akterji pridejo na dan in da bodo nosili posledice za to, kar so naredili brez upoštevanja zakona,” je o manipulacijah pri nabavah povedal minister Počivalšek.

Foto: STA, Matic Štojs Lomovšek

Njegov največji motiv, da ostaja v politiki, je ta, da ga napadajo in da pokaže, da se lahko nekaj naredi drugače. “Oče in mama sta me naučila dela na način, da znam poskrbeti zase,” je pojasnil in pri tem obrazložil, da se ne misli vrniti na svoje prejšnje delovno mesto, kjer je ponosen na rezultate, ki jih je dosegel v Termah Olimia. Pravi, da ni finančno preskrbljen, če pogleda svoje zadnje ministrske plače in plače na mestu direktorja. “Z zavistjo lahko gledam na plače, za katere v zadnjem obdobju slišimo, da jih prejemajo v GEN-I na čelu z Robertom Golobom,” je povedal o svoji plači.

Skozi liberalni, ljudski in zeleni center pripravljajo listo kandidatov
O povezovanju s stranko GAS in drugimi strankami sledi načelu najprej pogovor, nato dogovor. “Gremo korak za korakom, prvi korak je bil združitev dveh strank, ki bo združevala liberalni center,” je odgovoril na morebitne težave pri vodenju nove stranke GAS, kjer je veliko kandidatov, ki bi bili sposobni voditi novo stranko liberalnega centra. Kot pravi, pripravljajo izhodišča skozi liberalni, ljudski in zeleni center, na način, da se ve, kako bodo sestavili listo kandidatov. “Pomembna je samo lista 88 kandidatov, da pridemo z močno listo in bodo podrejeni vsi egi. Pomembno je, da rezultiramo s številom poslancev, kar omogoča uresničitev centristične, naprej usmerjene zgodbe,” je dodal.

Gibanje Povežimo Slovenijo. (Foto: sta)

O možnih drugih novih gibanjih pravi, da pozdravlja vsako sredinsko politiko, ki bi to “bolestno razdeljenost” našega političnega prostora uravnotežila. Edino pot, ki jo vidi, da se lahko kaj naredi, pa so volitve. “Če hočemo tam igrati pomembno vlogo, moramo tja priti z ekipo, ki bo dajala gole in mi delamo na tem, da bomo imeli 88 igralcev, ki bodo zabili veliko golov,” je dejal. V stranki GAS imajo nekaj skupnih temeljev v gospodarstvu in razvoju. Program bo temeljil na debirokratizaciji, digitalnem in zelenem preobratu, skladnem in regionalnem razvoju Slovenije ter demografskem področju. “Pomembno je, da zgradimo novo povezovalno zgodbo v tej bolestno razdeljeni Sloveniji. Ideološka vprašanja moramo postaviti na drugo mesto,” je dodal.

Ko se Šarec kratko in malo zlaže?
27. januar je bil torej dan, ko je Marjan Šarec vrgel puško v koruzo. Njegove lažnive besede glede sodelovanja s Počivalškom, pa še vedno odmevajo. “Počivalšku in stranki SMC ponujam partnerstvo. Ponujam ga tudi lokalnim listam, iniciativam in vsem, ki bodo zainteresirani z mano iti na volitve. Naj ljudje povedo, ali nam zaupajo ali ne. To bi bilo najbolj demokratično in pošteno,” je takrat dejal Šarec.

https://twitter.com/e_maribor/status/1467567930044989444?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1467567930044989444%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fe-maribor.si%2Fpocivalsek-je-zatrdil-sarec-se-je-zlagal-nobenega-dogovora-med-smc-in-lms-ni-bilo%2F

Počivalšek je v oddaji Ura moči na Planet TV, voditelju Bojanu Požarju zatrdil, nobenega dogovora med LMŠ in SMC ni bilo.

https://twitter.com/e_maribor/status/1467562032102879235?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1467562032102879235%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fe-maribor.si%2Fpocivalsek-je-zatrdil-sarec-se-je-zlagal-nobenega-dogovora-med-smc-in-lms-ni-bilo%2F

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...