[Video] Podpredsednik nemške vlade: “Zelo me je sram, da je bilo prepozno”

Datum:

Podpredsednik nemške vlade Robert Habeck se je opravičil ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu za pozno odločitev Nemčije, da Ukrajini dostavi vojaško opremo. “Spremenili smo stališče, a je trajalo predolgo. Zelo me je sram, da je bilo prepozno,” je dejal Habeck.

Videoposnetek med srečanjem med Robertom Habeckom in Vladimirjem Zelenskim v Černigovu v Ukrajini, ki prikazuje zaupen pogovor med obema, je bil objavljen na spletni strani kijevskega predsedstva. Na posnetku je razvidno, da se je Zelenski najprej zahvalil nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in nemškemu bundestagu za pomoč, ki sta jo zagotovili njegovi državi med vojno proti Rusiji.

“Morda se spomnite, da smo se srečali 2021,” je dejal Habeck, na kar je Zelenski pritrdil: “Ja, seveda, to je bilo drugačno življenje.” Je, res je bilo, ampak ste nam razložili, da je vojška grožnja realna in takrat smo v Nemčiji začeli debatirati, da bi morali Ukrajino podpirati tudi z orožjem. Nemčija tega časa ni mogla ali ni hotela storiti. Spremenili smo stališče, vendar je trajalo predolgo in bilo je prepozno. To vem. Mislim, da se vsi nemški politiki ne bi izrekli enako, vendar me je globoko sram, da je bilo prepozno, in del moje naloge v zadnjem letu je bil pomagati dostaviti orožje čim hitreje in čim več in ta obljuba še poteka,” je dejal Habeck.

Nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini – nemški leopardi so že prispeli v državo
Ameriška vlada je v torek odobrila nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 2,6 milijarde dolarjev, ki vključuje tudi dodatno strelivo za raketne sisteme himars, topniške granate in ročno orožje za ukrajinske vojake. “ZDA bodo Ukrajini še naprej zagotavljale zmogljivosti za izpolnjevanje njenih neposrednih potreb na bojišču in dolgoročnih zahtev po pomoči na področju varnosti,” je v izjavi zapisal Pentagon. Paket vsebuje tudi strelivo za sisteme zračne obrambe Patriot in nasams ter strelivo in protitankovske rakete za pehotna bojna vozila Bradley, ki jih je Washington že prej obljubil Kijevu. Vključuje tudi strelivo za tanke kalibra 120 mm, ki ga uporabljajo ameriški tanki abrams, ki jih je Washington že prej obljubil Ukrajini. Za začetek sicer le 31. Tanke abrams naj bi Ukrajini dobavili do jeseni, drugi zahodni težki tanki – britanski challenger in nemški leopard – pa so že prispeli v državo.

Večina pomoči – 2,1 milijarde dolarjev – prihaja v obliki sredstev pobude za varnostno pomoč Ukrajini, s katerimi se plačuje nabava opreme iz obrambne industrije. Preostalih 500 milijonov črpajo iz obstoječih ameriških zalog, kar pomeni, da bo orožje hitreje dostavljeno na bojišče. Po podatkih ameriškega zunanjega ministrstva sedaj z zadnjim paketom skupna pomoč Ukrajini od ruske invazije februarja lani znaša več kot 35,1 milijarde dolarjev. Poleg zagotavljanja vojaške opreme mednarodni podporniki Ukrajine tudi usposabljajo njene sile. Pentagon je prejšnji teden sporočil, da je Washington od februarja lani usposobil več kot 7000 ukrajinskih vojakov, od tega jih je 65 v ZDA končalo usposabljanje za upravljanje s protizračnim sistemom patriot.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...