[Video] Kričal je: “Ubi Janšo!”. Danes kaže s prstom na Niko Kovač

Datum:

V torek se je pričela sojenje Ludviku Tomšiču zaradi groženj nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Ta je namreč na enem izmed shodu kričal, da je potrebno Janšo ubit. Ta pa sedaj v svoj zagovor trdi, da ni kričal le on, s prstom pa je pokazal tudi na predsednico Inštituta 8. marec Niko Kovač, ki je po njegovem mnenju organizirala proteste. Kot kaže, se še celo udeleženci protestov ne pretvarjajo več v trditvah, da je šlo za spontane proteste, ampak za boj za oblast s pomočjo nevladnikov.

Ludvik Tomšič je na shodu Brez strahu – proti koaliciji sovraštva v centru Ljubljane, 28. februarja 2020, v času, ko je Janez Janša sestavljal vlado, kričal: “Ubi Janšo!”. Obtoženi je na obravnavi povedal, da ima zdravstvene težave, a da se ne želi nikomur smiliti. Janša pa je podal oceno, da je bila izrečena grožnja s smrtjo še kako realna in da sta ga otroka spraševala, ali ga bodo zares ubili.

Sodnica Jerca Oblak je Tomšiča, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje grožnje, pozvala k zagovoru, ta pa ji je odvrnil, da se nima kaj zagovarjati. “Lahko pa povem, kako je bilo. Prišel sem na proteste. Tam sem videl plakate smrt janšizmu. Jaz sem to prebral smrt Janši. (…) Zastop’te (…)?”, je zatrdil na vprašanje, čemu je vpil, da je potrebno ubiti Janšo in nič drugega.

Čeprav obtoženi najprej ni želel odgovarjati na zastavljena vprašanja, si je nato po posredovanju svoje odvetnice Tatjane Sitar premislil. Ko je bil vprašan glede zdravstvenega stanja, je povedal, da zdravstvene težave ima, a da se ne želi nikomur smiliti. Na vprašanje, ali je imel s svojo grožnjo namen spodbuditi strah, je Tomšič odgovoril, da tega namena ni imel in da naj bi šlo le za “šov” kot na nekakšni “fuzbalski tekmi”. Povedal je, da zdaleč ni vpil le on, ampak tudi drugi, a so se ti potem poskrili. “Tako je bilo,”  je trdil glede dogajanja. Spregovoril pa je tudi okrog plakatov s pozivi k smrti janšizma, ki naj bi jih bilo na stotine. “Zdaj sem pa jaz ta glavni problem po ‘cajtngih’ in to. Dej ga srat,” je povedal po poročanju Demokracije.

Foto: Polona Avanzo

V nadaljevanju je Janša spregovoril v vlogi priče in izpostavil, da je bila grožnja Tomšiča izrečena na javnem mestu, odmevala pa je še posebej, ker je v tistem času zaradi odstopa Šarčeve vlade nastajala nova vlada, v sosednji Italiji pa so se bili primorani spopadati z epidemijo covida-19. Po Janševih besedah je tedaj v Sloveniji vladal nemir, ali bo epidemija razglašena tudi pri nas. Šlo je za čas, ki je bil poln nemira in pričakovanj, kaj bo, kar je zahtevalo trezne glave in strnitev vrst. “Namesto tega pa so se začele demonstracije proti vladi, ki je sploh še ni bilo, del tega so bili tudi pozivi k smrti, in grožnje Tomšiča, ki niso bile edine, bile so pa javno izražene, posnete in javno predvajane povsod. Videli so to tudi moji sorodniki, otroci,” je izpostavil Janša in dodal, da je omenjena grožnja s smrtjo predstavljala uvod v serijo groženj s smrtjo v naslednjih dveh letih, ki so se pojavljale na različnih protestih in še posebej na družbenih omrežjih.  “Podano je bilo več predlogov kazenskih ukrepov. Storilci so na sodiščih izven Ljubljane že davno obsojeni, ampak to ni odmevalo v javnosti in zato ni imelo nobenega preventivnega učinka,” je poudaril prvak SDS.

Janša: To je bila grožnja, ki je zvenela dovolj realno
Omenjeno grožnjo s smrtjo je Janša najprej ugledal na spletu, kjer je bil posnetek grožnje tudi objavljen, in povedal, da sta ga otroka spraševala, če ga bodo res ubili. Povedal je, da zanj omenjena grožnja ni bila tolikšen šok kot za otroka, ki sta bila tedaj stara pet in sedem let in pol. V odgovoru na vprašanje tožilke je Janša pojasnil, da je bil pregon Tomšiča sprožen s strani varnostnikov iz urada za varovanje in zaščito, s slednjim pa se je sam tudi strinjal. “Ali ste Ludvika Tomšiča poznali od prej? Ste ga srečali?,” je bil povprašan Janša, na kar je tožilki odgovoril, da ne, ne da bi vedel.

Tomšičevi odvetnici je nato Janša pojasnil, da je kot izvoljeni mandatar tedaj že imel varovanje, a da je bilo to običajno, ne pa tako kot je v primeru aktualnega premierja Roberta Goloba, ki se je odločil za posebne zasebne varnostnike. Na njeno vprašanje, če se je počutil ogroženega, ko je poslušal grožnje, je odgovoril, da je to izgledalo dosti realna grožnja. “Ne samo zaradi gospoda, ki je to zakričal, ampak tudi zaradi množice, ki se je temu smejala in ploskala. To ni bila grožnja, ki bi bila izrečena v šali. To je bila grožnja, ki je zvenela dovolj realno,” je izpostavil Janša.

Foto: Peter Jančič/Spletnicasopis.eu

Tomšič: Posredovala je Nika Kovač
Ko je imel obtoženi možnost, da predsedniku SDS zastavi vprašanje, je ta pričel pojasnjevati, da so na protestih rinili vanj, ker so bili lačni zgodbe, pri tem pa ni jasno pojasnil, ali je imel tukaj v mislih medije ali koga drugega. Povedal je še, da je zaradi posredovanja Nike Kovač, ki je po oceni Tomšiča vodila proteste, prišel do njega policist in mu rekel, da naj preneha, ker bodo sicer sankcije. “Rekel sem ji, nič ne bo. Ne boj (se)! Potem sem šel!”, je dejal.

Janša je nato še med drugim izpostavil, da je Tomšič ponavljal stavke, ki so sicer krožili v javnosti, so bili napisani na transparentih že prej, med drugim celo na seji programskega sveta RTV Slovenija. Po njegovo se je potrebno tukaj vprašati, čemu pristojne institucije niso na grožnje s smrtjo že prej reagirale. Obramba je predlagala, da se na račun zdravstvenega stanja obtoženega imenuje izvedenca psihiatrične stroke, čemur je sodišče tudi ugodilo. 23. maja bo na vrsti naslednja obravnava.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...