[Video] Policija v Bruslju z vodnim topom in solzivcem razgnala nasilne protestnike

Datum:

Policija v Bruslju je v nedeljo, 21. novembra 2021, proti izgrednikom, ki so se udeležili shoda proti nasprotovanju dodatnemu zaostrovanju ukrepov proti koronavirusu, uporabila vodne topove in solzivec. Množica demonstrantov naj bi štela približno 35 tisoč ljudi.

Pohoda nasprotnikov zaostrovanja ukrepov za namene zajezitve širjenja okužb s koronavirusom v Bruslju se je udeležilo okoli 35 tisoč ljudi, ki so se odpravili od severne železniške postaje proti parku Cinquentenaire. Pri zaključni točki protestnega shoda proti zaostrovanju ukrepov je bil postavljen oder, celoten shod pa naj bi se zaključil do 17. ure.

Protestni shod je bil prijavljen, protesti pa sprva mirni. Do spremembe na slabše je prišlo po poročanju The Brussels Times okoli pol tretje ure popoldne, ko so protestniki želeli zapustiti s strani oblasti odobreno pot in začeli policiste obmetavati s pirotehničnimi sredstvi.

https://twitter.com/EliseiNicole/status/1462433744397217798?

Policija je v odziv proti izgrednikom uporabila vodni top in solzivec. Vse to se je dogajalo v času, ko je del demonstrantov že dosegel končni cilj shoda, tj. park Cinquentenaire, medtem ko so se preostali razšli in pustili policiji, da opravi z nasilneži.

Proti omejevanju svobode, za strukturne rešitve
Pred protestom so pri policiji povedali, da ne pričakujejo podobnih situacij, kot je bil izgred v Rotterdamu v petek zvečer. “Policija je pripravljena, v stiku z organizatorji in bo sprejela vse potrebne ukrepe,” je pred protestom za medije povedal tiskovni predstavnik policije.

Izgredniki v Bruslju so na nedeljskem shodu proti zaostrovanju ukrepov proti covidu-19 policiste obmetavali s pirotehničnimi sredstvi. (Foto: epa)

“Nasprotujemo restriktivnemu omejevanju svobode, ki ni strukturna rešitev za zdravje,” so v svoji izjavi povedali organizatorji protesta. V Belgiji se trenutno nahajajo sredi četrtega vala. Število okužb je z več kot 24 tisoč novimi primeri preseglo rekorde, postavljene v času drugega vala oktobra 2020. V državi je po zadnjih podatkih polno cepljenih 74,8 odstotka celotnega prebivalstva.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...