[Video] Rudolf Maister s prenovljeno grobnico dobil povrnjen del dostojanstva, ki so mu ga vzeli v letih komunizma

Datum:

Na mariborskem pokopališču Pobrežje so danes ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja slovesno odkrili prenovljeno pročelje grobnice, v kateri je pokopan general in pesnik Rudolf Maister. Po polemikah glede postavitve nove grobnice pred tremi leti je bila namreč sprejeta odločitev za novo ureditev obstoječe grobnice. Maister je bil v dolgih letih komunizma “pozabljena osebnost”, temu primeren je bil tudi odnos do kraja njegovega zadnjega počitka.  

Finančno podporo za prenovo grobnice so zagotovili Zveza društev general Maister skupaj z Domovinskim društvom generala Rudolfa Maistra Maribor, ministrstvo za obrambo, Mestna občina Maribor in družina Maister.

Maister je zgodovinska slovenska osebnost
Rudolf Maister
 (1874 – 1934) je pokopan v družinskem grobu na pobreškem pokopališču, v pripravah na obeleževanje 100-letnice njegovih akcij z borci za severno mejo leta 2018 pa je mariborski založnik Primož Premzl javno predstavil pobudo za postavitev grobnice, ki bi bolje odražala veličino te zgodovinske osebnosti. Maistrova sinova sta namreč že leta 1938 pri Jožetu Plečniku naročila izdelavo načrtov za monumentalnejšo grobnico, a do njene izgradnje nikoli ni prišlo.

Rudolf Maister (Foto: Wikimedia)

Premzlova pobuda je v javnosti sprožila različna mnenja, med drugim glede tega, ali grob ohraniti na pobreškem pokopališču ali ga preseliti na pokopališče Dobrava, kjer je več prostora. Zaradi polemik je generalov vnuk Borut Maister naposled umaknil soglasje za premestitev posmrtnih ostankov, projekt izgradnje grobnice pa je bil ustavljen.

S prenovljenim nagrobnikom izbrisan črn madež
Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor se je nato po navedbah predsednika Aleša Ariha odločilo, da pripravi sprejemljiv projekt za dokončno ureditev obstoječe Maistrove grobnice. K sodelovanju so pritegnili Maistrovega vnuka Boruta, nato pa še krovno organizacijo Zvezo društev general Maister ter kiparja Viktorja Gojkoviča, arhitekta Iva Goropevška in kamnoseka Petra Kimovca, ki so pripravili novo podobo groba.

Opravili smo častno domoljubno nalogo, ki bo pomagala izbrisati črni madež, ki se je vse predolgo zadrževal na Maistrovi grobnici. Ko bomo stali pred urejenim Maistrovim grobom, bomo v mislih podoživljali zgodbo človeka, ki je svoje življenje, kljub različnim težavam, podredil interesu slovenskega naroda,” pred današnjim odkritjem prenovljenega obeležja, do katerega prihaja dan pred državnim praznikom dnevom Rudolfa Maistra, za STA izpostavlja Arih.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...