[Video] Politični strateg: V državi imamo popoln kaos

Datum:

V državi imamo popoln kaos. Lažje in krajše bo trajalo, če skušava pomisliti, kaj sploh še funkcionira v tej državi, kot če začnemo naštevati vse sisteme, ki so v popolni krizi,” je bil kritičen politični analitik Sebastjan Jeretič v tokratni oddaji Kdo vam laže?. Z voditeljem Borisom Tomašičem sta med drugim govorila o nenadnih kadrovskih menjavah v ožjem krogu Roberta Goloba, saj kot pravi, je bil nekaterim verjetno problem izraziti lastno mnenje “pri prevladi Napoleonovega kompleksa”.

Voditelj Boris Tomašič svojega gosta Sebastjana Jeretiča predstavi kot pomemben del ekipe Boruta Pahorja v času, ko so socialdemokrati prvič in edinkrat zmagali na volitvah. Uvodoma sta spregovorila o dogajanju v SD, ki, kot pravi voditelj, “tako nizko, kot je danes, še ni bil in nič ne kaže na bolje”. 

Jeretič uvodoma pojasni, da se od SD zmage leta 2008 pričakuje veliko, čeprav razlog za njihovo zmago leta 2008 ni bila stranka kot takšna, ampak se je takrat po njegovem mnenju prvič pojavil “antijanša moment”, s prenovo stranke pa so prehiteli tudi “strice iz ozadja, ki so imeli popolnoma drugačen načrt”, gradilo se je na Gregorju Golobiču in strani Zares. Jeretič zaslugo za zmago SD leta 2008 pripisuje v veliki meri dejstvu, da je Borut Pahor pokazal in udejanjil sodelovanje z Janezom Janšo.

Foto: Bobo

Voditelj je vprašal, kaj se je zgodilo s političnim prostorom in slovenskim volilnim telesom, saj tako Borut Pahor kot njegov gost danes veljata za “janšista”, čeprav sta vedno pripadala levemu polu. Jeretič trdi, da se je od leta 2005 naprej gradila popolnoma drugačna slovenska levica, “mislim, smo da vsi tisti akterji, tako Pahor kot jaz in še kdo drug ostali na istih, podobnih pozicijah, premaknil pa se je politični prostor,” je dejal in dodal, da se je premaknil politični prostor in ne družba. Tomašič meni, da “normalne socialdemokracije ni več” sploh po videnem v zadnjih aferah, in da “ideološke levice, kot jo poznamo iz preteklosti, ni več, “imamo samo še interese, v prvi vrsti osebne, na koncu se vse šteje v evrih”.

Kar se tiče ekscentričnega vedenja nekaterih posameznikov na visokih pozicijah, kot je denimo vedenje Urške Klakočar Zupančič, ki je tudi nekdanja sodnica, ga Jeretič opiše predvsem kot posledico dejstva, da gre za pomanjkanje “poti” skozi politični proces. “Ti ljudje niso navajeni, da obstaja nekaj, kar je večjega od njih, da obstaja država, državni aparati, funkcije, ki so večje od tega, da jih oni za nek moment v zgodovini nekako zasedajo,” je pojasnil Jeretič.

Evropske volitve bodo za SD ključne
Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z SD, ki ga čaka kongres in odločanje o prihodnosti stranke, Jeretič ocenjuje, da bo prvič zanimivo videti, ali si bodo v stranki lahko enotni o vodji stranke, saj meni, da je to pogoj, da stranka lahko sledi začrtanim ciljem. Kot ključno prelomnico vidi Evropske volitve, “če SD spodleti, da ne dobi niti polovice glasov, ki so jih dobivali ne glede na vreme, ne glede na to, kdo je bil predsednik, potem je to še zadnji klic k edini rešitvi, ki jo imajo.”  Meni, da je to izstop iz vlade in popolna prenova stranke. Poraz na evropskih volitvah bi bil po mnenju analitika tudi edini scenarij, ki bi SD prepričal, da iz vlade izstopi.

Četudi je stranka Gibanje Svoboda štela najvišje število poslancev doslej, se tudi tam dogajajo hudi pretresi, nadaljuje Tomašič. Izpostavil je predvsem odhode ključnih akterjev v stranki, kot je generalna sekretarka Vesna Vuković, govori se celo o menjavi vodje poslanske skupine Borutu Sajovicu.

Menjave so bile pričakovane, a šele po EU volitvah
Jeretiča presenečajo omenjene kadrovske spremembe, za katere meni, da bi bilo bolj pričakovano, da se “rekonstrukcija” izvede šele po evropskih volitvah, “očitno se več ni dalo trpeti te situacije,” je dejal in dodal, da ga način delovanja Vukovićeve doslej ni presenetil in da je bilo “jasno, da bo slej ali prej počilo, ker noben normalen človek ne more trpeti takega delovanja in odnosa. Tu so enostavno premočne frustracije, zagrenjenost in prenizek nivo logične in čustvene inteligence, da bi lahko kdo to dolgoročno kakor koli zdržal.” Kar se tiče ostalih odhodov pa meni, da so rezultat tega, da so profesionalci in so želeli izraziti tudi svoja mnenja, “kar pa zna biti pri prevladi Napoleonovega kompleksa problem”. 

Foto: Bobo

V nadaljevanju je pojasnil, da bi vse te menjave lahko pomenile tudi pripravo na “menjavo na samem vrhu”, pri čemer izpostavi nenavadnost dejstva, da je v zadnjem obdobju minister Klemen Boštjančič močno politično profiliral, “nenavadno zato, ker so ministri za finance po navadi v ozadju, tiho, zato ker vsak njihov stavek lahko naredi 100 milijonov škode državi in še noben finančni minister ni tako politično, ideološko in tudi tako agresivno nastopal kot Boštjančič,” je dejal Jeretič.

Vukovičeva verjame v dva boga
Vesno Vuković pri vsem tem vidi kot povezovalno točko, saj ona ni nov obraz, to je oseba, ki je že v času, ko je bila novinarka, “oboževala dve osebi; torej sta zanjo obstajala dva bogova – Golob in Borut Jamnik – osebi, ki ju je častila in je bila tudi vezna točka teh dveh krogov,” je pojasnil Jeretič, ki meni, da bo Golobov krog odslej malo odmaknjen in da bo drugi krog “igral obrambo” pozicij.

Nečak iz ozadja Borut Jamnik (Foto: STA)

Tomašič meni, da bo z izgubo Vukovićeve Golob izgubil nadzor nad stranko GS, pojavila so se namigovanja, da bi celo kandidiral za evropskega komisarja. Jeretič je prepričan, da Vukovićeva iz političnega prostora ne bo izginila, bo pa imela manjšo moč, hkrati vse kaže, da usiha tudi volja vodstva GS po nadzoru.

Dotaknila sta se tudi teme o aferi Litijska, pri kateri se je izkazalo, da Dominiki Švarc Pipan v trenutku “krize” brez težav razkrivala določene podrobnosti stranke ali udrihala po svoji lastni stranki, kar je po mnenju voditelja “podlo”. Podobno se je zgodilo z Mojco Šetinc Pašek, za katero je Tomašič dejal, da je “danes najboljši promotor Janeza Janše“. Jeretič je ob tem znova poudaril, da se je to zgodilo, ker te osebe niso šle skozi prej omenjeni politični proces in ker “imajo moralo, kakršno imajo”. Pri tem  izpostavi pomanjkanje lojalnosti, ki je Švarc Pipanova, saj – kot pravi – so jo na to pozicijo “pripeljali”. “Še hujši primer je Emilija Stojmenova Duh, ki se ni uspela niti zriniti in je v trenutku, čez noč zamenjala dres in preskočila v drugo ekipo,” je dejal Jeretič, ki je dodal, da je bil Klemen Žibert edini, ki je z odstopom pokazal neko odgovornost in pripadnost stranki.

V državi imamo popoln kaos. Lažje in krajše bo trajalo, če skušava pomisliti, kaj sploh še funkcionira v tej državi, kot pa če začnemo naštevati vse sisteme, ki so v popolni krizi,” je bil kritičen Jeretič.

Foto: zajem zaslona

Zadnje, kar je  pretreslo politični parket, je tisto, kar je izdala Mojca Pašek Šetinc, in sicer dejstvo, da direktor Fursa Peter Grum pod vplivom Vukovićeve “daje podatke na vse strani”, namreč da je bila preiskovalna komisija ustanovljena kot politični šov in da je njen namen uničiti političnega nasprotnika. Če se je o tem prej le govorilo in špekuliralo, je zdaj to potrjeno, “to je seveda znak hude krize našega demokratičnega sistema,” je ob tem komentiral Jeretič, ki je prepričan, da obstajo neki okviri sobivanja in meje, ki jih politični akterji ne bi smeli prestopiti.

Slovenska javnost ni obljubila vseh napovedanih reform, ki se še do danes niso uresničile. “Nič, kar so napovedali, se ni uresničilo,” je dejal Tomašič, čemur gost pritrdi in meni, da je edino, kar še vedno drži naš BDP, gradbeništvo zaradi velikih državnih in lokalnih projektov, medtem ko je v enem letu znatno propadla slovenska industrija, v kateri smo bili precej močni. Meni, da propad industrije lahko pomeni propad celotne periferije.

Nesposobnost vlade je uspavala celotni državni aparat
V popoplavni obnovi se je zdelo, da je vlada stopila skupaj, tudi podpora vladi je takrat narasla, a je Tomašič med obiskom na Ljubnem ob Savinji slišal grozljive zgodbe, “ljudje iz Strug so dobili odločbe, da se morajo izseliti, ker bodo porušili vse, kar imajo tam. In to je vse. Ne, kam naj gredo, nič. Po drugi strani pa se bo komisija, ki bo ovrednotila nastalo škodo in omogočila nakup novih parcel po zadnjih podatkih ustanovila – pazite to – maja”, je bil zgrožen Tomašič, ki je šokiran nad nedelovanjem države.

Predsednik vlade je obljubljal veliko, a so bile to le “napumpane” besede, meni Jeretič. (Foto: Bobo)

Jeretiča to ne preseneča, saj meni, da so bile besede “napumpane”, hkrati pa je vlada s svojo nesposobnostjo uspavala celotni državni aparat. “Veliko je ministrstev, ki jih malo pobližje opazujem in sem imel v prejšnji vladi s kakšnim priložnost sodelovati in vidim, kaj se zdaj dogaja … Državni uslužbenci na pomembnih položajih, ki jim v prejšnjem mandatu v času epidemije ni bil problem biti na telefonu tudi ob desetih zvečer in reševati kakšne zadeve, so zdaj enostavno zaspali in se s tem hvalijo,” je bil kritičen Jeretič.

Zdravniki so precenjevali vladno komunikacijo
Problem vladne komunikacije se kaže tudi s komunikacijo z zdravniki, kjer vlada ne kaže želje po tem, da bi z zdravniki dosegla kakšen dogovor. Jeretič trdi, da so zdravniki verjetno pričakovali neko pričakovano in normalno komunikacijo z vlado, “naivno so vstopili v ta projekt, ne da bi ustrezno prvi komunicirali in postavili okvir javnosti”, s čimer so dovolili, da so vlada in mediji, naklonjeni vladi, “zmagali v debati v očeh javnosti, s tem da so zdravnike predstavili kot problem”.

Fides, zdravniško osebje (Foto: Bobo)

Jeretič meni, da bo koalicija preživela do naslednjih volitev, kar ne izključuje možnosti zamenjave predsednika vlade, ki bi lahko bil Boštjančič, “mislim, da se bo zgodil ta premik, tako ali drugače, tudi zaradi tega, ker enostavno tudi interesni centri, ki stojijo za levico, ne morejo biti zadovoljni s takim razvojem dogodkov,” je prepričan Jeretič. Na vprašanje voditelja, ali si lahko privoščijo še dve leti takih zdrah in neoperativnosti, gost odgovarja, da druge izbire nimajo in da je alternativa precej tvegana, ne izključuje niti možnosti, da se bo pojavil nek novi obraz na naslednjih volitvah. “Ljudje se bodo morali počasi “zbrihtati” in uvideti, da ti projekti, ki vzniknejo čez noč, enostavno ne morejo delovati,” je zaključil.

Celotno oddajo si lahko ogledate v nadaljevanju.

Vabljeni k ogledu!

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...