[Video] Poljska bo prejela skoraj 500 lansirnikov Himars!

Datum:

Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak je odobril pogodbo za nakup 486 lansirnikov Himars za poljsko vojsko. Začetek dostav je načrtovan za konec leta 2025, še pred tem pa bo potrebna integracija s poljskimi sistemi. 

                   

Poljska je sicer že leta 2019 naročila 18 tovrstnih lansirnikov, posledično pa bo vojska razpolagala z okoli 500 lansirniki Himars. Potrebna integracija poljskih sistemov s Himarsi pa bo opravljena v dveletnem obdobju, poroča Polska Agencja Prasowa.

Do sklenitve posla prihaja sedem mesecev po tem, kot je ameriški State Department podprl prodajo naprednega raketnega sistema Poljakom v vrednosti 10 milijard dolarjev. Omenjeni sistem se je v Ukrajini izkazal za izredno učinkovitega. 18 sistemov, ki jih je do te točke prejela ukrajinska stran, je še posebej ob začetku konflikta ruski strani povzročala številne preglavice. Po zadnjih informacijah, naj bi prejeli še dodatnih 20 sistemov. Sčasoma se je sicer ruska stran uspela delno prilagoditi, saj je pričela uporabljati posebne motilce, ki so vplivali na sistem vodenja rakete, ki temelji na GPS.

Toliko lansirnikov je potrebnih, da bi lahko uspešno odvračala pretečo nevarnost/agresijo (zlasti rusko). V okviru realizacije programa HOMAR, ki se nanaša na to področje, bodo podpisane tudi posebne pogodbe tako z ameriškimi subjekti (Korporacijo Lockheed Martin) denimo glede dobave streliva kot tudi s poljskimi subjekti.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTVS se sesuva: z mesta člana uprave RTVS odstopil tudi Trček

Z mesta člana uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je odstopil...

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...