[Video] Poljski zunanji minister napovedal programe za pridobitev jedrskega orožja

Datum:

Zastoj ameriške vojaške pomoči Ukrajini ima negativni učinek na bojišču. A ne zgolj na bojišču. Zastoj podrobno opazujejo ameriške najtesnejše zaveznice, ki se sprašujejo, ali bodo ZDA v prihodnosti še zanesljiva strateška partnerica. Omenja se tudi ustanavljanje lastnih programov za proizvajanje jedrskega orožja. 

ZDA vzdržujejo obsežno mrežo zavezništev na vseh koncih sveta. Če se bo nezmožnost ZDA, da pomaga svojim zaveznikom, nadaljevala, potem bodo ti zavezniki prisiljeni v adaptacijo svojih politik. To bo imelo negativni učinek na mednarodni položaj ZDA in njenih zaveznic, eden izmed učinkov pa bo tudi vsesplošno poslabšanje varnostne situacije v svetu.

Zastoj pomoči Ukrajini je za Bloomberg komentiral poljski zunanji minister Radoslav Sikorski: “Če pomoč ne bo odobrena (pridobila odobritve kongresa, op. a.) in bodo zavezniki ZDA razočarani ter bodo začeli misliti, da jim ZDA ne bo zmožna pomagati, tudi če bi to hotel vrhovni poveljnik (predsednik ZDA op. a.), bo to imelo globoke posledice za vsa ameriška zavezništva po svetu. Nekatere države bi lahko začele spreminjati svojo zunanjo politiko, druge bodo začele ustanavljati lastne programe za pridobitev jedrskega orožja.”

Zagate na obeh straneh Atlantika
Ruska vojska je prevzela pobudo na bojišču v Ukrajini zaradi pomanjkanja orožja in osebja. Zadnje rešuje Ukrajina sama z novim mobilizacijskim zakonom. Težave z dobavo orožja pa se lahko odpravijo samo izven Ukrajine. Evropska unija je napadeni državi obljubila milijon topovskih granat, a jih še ni dostavila zaradi preslabih industrijskih kapacitet. Države članice EU imajo oslabljeno obrambno industrijo zaradi dolgotrajnega zanemarjanja obrambnih sistemov. Hkrati gre tudi za posledico neizpolnjenih obljub na ravni zveze Nato, v kateri so se članice zavezale, da bodo v obrambne namene namenile vsaj dva odstotka bruto domačega proizvoda. V tem kontekstu velja izpostaviti Slovenijo, kjer je levica vsak poskus modernizacije vojske pričakala na političnih okopih.

Ameriška vojaška pomoč se je zataknila v kongresu, kjer so tenzije izredno visoke. Ameriški kongresniki se danes, po odmoru, vračajo v Washington. Spopasti se bodo morali s sprejetjem zakonodaje, ki bi preprečil paralizacijo javne uprave, ob tem pa še z novelo zakona, ki bi omogočila transfer vojaške pomoči Ukrajini. Del republikanske stranke nasprotuje nadaljnji vojaški pomoči, če ne bo dosežen kompromis na področju migracijske politike. Spomnimo, ZDA se spopadajo z hudo migracijsko krizo na jugu države, ki je Bidnova administracija ni sposobna ali je ne želi reševati.

Trdnost transatlantskih vezi je ključnega pomena
Voditelji držav EU bodo morali končno doumeti, da je čas “zastojnkarstva” odločno minil. Severnoatlantsko zavezništvo, največji garant varnosti, ki ga premoremo, lahko deluje le, če vsaka država nosi svoj del teže. Na ameriški strani bodo morali zakonodajalci razumeti, da imajo lahko domače politične bitke daljnosežnejše posledice, kot so uvodoma predvidevali. Zagate v EU in ZDA je zato treba premostiti v najkrajšem možnem času.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...