[Video] Posnetki razkrivajo brutalnost iranske policije; Raisi napoveduje še hujše ukrepanje proti protestnikom

Datum:

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je obljubil “odločno ukrepanje proti nasprotnikom varnosti in miru v državi“, s čimer je mislil na val protestov, ki državo pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini v priporu moralne policije. Uradno število smrtnih žrtev med protesti je medtem naraslo na 41, neuradno pa je mrtvih okoli 140.

Raisi je proteste označil za nemire in pozval k “odločnemu ukrepanju proti nasprotnikom varnosti in miru v državi in med ljudmi”. To je sporočil po tem, ko se je v soboto po telefonu pogovarjal s svojci enega od policistov, ki je umrl med zatiranjem protestov v mestu Mašhad. Medtem pa posnetki dokazujejo brutalno obračunavanje policistov s protestniki.

Po zadnjih uradnih podatkih je v protestih umrlo najmanj 41 ljudi, večinoma protestnikov, nekaj pa tudi pripadnikov varnostnih sil. Skupine za človekove pravice sicer trdijo, da je dejanska številka veliko višja. Iran namreč pretresa ulično nasilje, odkar je 13. septembra v policijskem pridržanju umrla Mahsa Amini, ki jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab, umrla pa naj bi zaradi udarca v glavo.

V več kot tednu dni protestov v podporo ubiti in proti strogim islamskim pravilom oblačenja je iranska policija samo v provinci Guilan aretirala 739 protestnikov, med njimi 60 žensk. V petek se je medtem na tisoče ljudi zbralo tudi na vladno podprtih shodih za hidžab oziroma proti “neprimernemu nošenju islamske naglavne rute”. Shodi so potekali v prestolnici Teheran in več drugih mestih, med drugim v Isfahanu, Tabrizu, Qomu in Ahvazu.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito bo vlada na...

Macron s strategijo Tanje Fajon ni uspel prepričati Putina, nato obrat

Po eni strani je vzpodbudno, da je francoski predsednik...