[Video] Pred volitvami je bila zanj fašistka, danes se z njo prešerno objema

Datum:

Premier Robert Golob je podobno kot zunanja ministrica pred italijanskimi volitvami izražal zaskrbljenost ob možnosti, da v sosednji državi pride na oblast naslednica fašizma. Na torkovem delovnem obisku v sosednji Italiji, kjer se je srečal z italijansko premierko, pa je bilo videti vse prej kot zaskrbljenost, ampak spotikanje in prešerno smehljanje.

“Kaj če v Italiji zmagajo Giorgia Meloni in stranka Bratje Italije, v kateri mrgoli neofašistov?” je Marcel Štefančič pred volitvami v Italiji spraševal koalicijski trojček – Roberta Goloba, Tanjo Fajon in Luko Mesca. “Ne bo fajn, to je sosednja država. Nihče si ne želi fašizma ali nacionalizma …”, je na to odgovorila zunanja ministrica Tanja Fajon. Premier pa je ob tem pristavil: “Ne bom se hecal, ker je resna stvar. Spremljamo zelo pozorno, tudi z zaskrbljenostjo …”

Nista pa bila tedaj  zaskrbljena le Golob in Fajonova, ampak tudi vidni član stranke SD in evropski poslanec Matjaž Nemec. Ko je namreč nekdanji premier Janez Janša pred volitvami italijanski desnici zaželel srečo, se je oglasil Nemec in pristavil: “Ta tvit bo šel v zgodovino, ko bo fašizem ponovno potrkal na slovenska vrata.” S tem pa je dal vedeti, da je najverjetnejša nova mandatarka sosednje Italije fašistka. V Italiji je demokratična desnica včeraj dobila večino v obeh domovih parlamenta. Dolžnost vlade RS je, da nadgradi dobre odnose z našo največjo sosedo. Brez ideoloških blodenj,” je v svojem odzivu evropskemu poslancu Nemcu poudaril Janša. V demokracijah je namreč pač tako, da so ljudje tisti, ki izbirajo svoje predstavnike na volitvah, ne pa levica v Bruslju. 

Marsikdo je tedaj v luči kritik izpostavil, da je Melonijeva za razliko od številnih levičarjev sposobna obsoditi vse tri totalitarne sisteme. V EU parlamentu je namreč glasovala za resolucijo, ki je obsodila fašizem, nacizem in komunizem. O Melonijevi pa se  je izrekel tudi nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, evropski liberalec iz iste družine političnih strank kot Gibanje Svoboda, in je pisanja novinarjev o domnevnem fašistoidnem karakterju označil kot fake news.

Spomnimo, da je Golob navkljub veliki zaskrbljenosti  po volitvah Melonijevi čestital, navrgel par floskul prijateljskima narodoma, ki so mu jih spisali PR-ovci, in že se je veselil sodelovanja z bodočo italijansko predsednico vlade. Antifašističnega razpoloženja pa ni bilo več videti niti pri zunanji ministrici. Da Golob v družbi Melonijeve na delovnem obisku v Rimu ni izgledal niti malo zaskrbljen, je pokazal posnetek srečanja. Med hojo je namreč prišlo do spotikanja, smejanja na ves glas, da bi človek resnično težko verjel, da Golob izvolitvi Melonijeve pred samimi volitvami ni bil naklonjen. A posnetki, ki so pred volitvami nastali, govorijo sami zase.

Foto: STA
Foto: STA

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...