[Video] Ursula von der Leyen: “Evropska komisija bo zagotovila cepivo za 80 odstotkov prebivalcev EU”

Datum:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je v EU zagotovljenih še dodatnih 300 milijonov odmerkov Pfizerjevega in BionTech cepiva. Evropska komisija je prav tako zagotovila dodatnih 160 milijonov odmerkov s strani ameriškega podjetja Moderna. Skupno bo tako zagotovljeno cepiva za 380 milijonov prebivalcev EU, kar pokriva 80 odstotkov vseh prebivalcev v Evropski uniji.

Evropska unija se je s podjetjema Pfizer in BioNTech dogovorila za razširitev pogodbe in nabavo še dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva, je danes v Bruslju sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Prvih 75 milijonov dodatnih odmerkov bo na voljo od drugega četrtletja tega leta, preostalo v tretjem in četrtem četrtletju,” je na novinarski konferenci pojasnila von der Leynova. Pri tem je še izpostavila, da imamo dobro podlago, saj so pogodbe že sklenjene in se pri dobavi in nakupu cepiva ne bo potrebno pogajati.

Po besedah predsednice Evropske komisije želijo zagotoviti zadostno število varnega in učinkovitega cepiva proti covidu-19. “Sedaj bomo omogočili državam EU, da lahko kupijo več odmerkov cepiva, ki je bilo v EU prvo potrjeno,” je še izpostavila.

Vir: epa

EU bo tako od Pfizerja in BioNTecha nabavila skupaj 600 milijonov odmerkov že odobrenega cepiva. Skupaj z drugim odobrenim cepivom Moderne je že zagotovila 760 milijonov odmerkov. “S tem bo mogoče cepiti 380 milijonov oziroma 80 odstotkov Evropejcev,” je še izpostavila von der Leynova.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom"...

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 8. in 13. marcem prireja...