[Video] V NSi, SDS in SMC opozorili na nevaren in antidemokratičen precedens Igorja Zorčiča

Datum:

Danes je potekala novinarska konferenca na temo samovoljnega in nezakonitega umika dveh točk s seje Državnega zbora. “Zelo nas je presenetila odločitev predsednika Državnega zbora, ki ga spoštujemo in tudi pohvalimo, ko dobro dela. Včeraj pa si je privoščil spodrsljaj in kršitev poslovnika. Na lastno pest je iz odločanja umaknil dve točki dnevnega reda seje Državnega zbora,” je o dogodku povedal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Na novinarski konferenci sta sodelovala tudi vodji poslanskih skupin NSi Jožef Horvat ter SMC Gregor Perič.   

                   

Predsednik Državnega zbora je včeraj, 16. decembra 2021, nezakonito umaknil z glasovanja 22. f točko dnevnega reda (glasovanje o imenovanju petih članov Programskega sveta RTV Slovenija) in 22. g točko dnevnega reda (glasovanje o imenovanju petih članov Nadzornega sveta RTV Slovenija). S hudo procesno napako, ki jo je zagrešil predsednik Državnega zbora, je bil ustvarjen nevaren antidemokratičen precedens, saj si je “de facto” vzel pravico do odločanja o umiku pravnega akta, to pravico pa ima zgolj večina poslank in poslancev Državnega zbora.

Ker je umik točk dnevnega reda s seje DZ po tem, ko je Mandatno-volilna komisija opravila svoje delo, nesprejemljiv za demokratičen proces odločanja, so poslanske skupine SDS, NSi in SMC organizirale novinarsko konferenco, na kateri je prvi spregovoril poslanec in vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. 

Igor Zorčič je na lastno pest iz odločanja umaknil dve točki dnevnega reda, ko je prišlo na vrsto odločanje o programskem in nadzornem svetu RTV Slovenija. To po poslovniku ni možno, kar se je verjetno zavedal. Na žalost je svojo odločitev do konca izpeljal, zaradi česar smo sejo Državnega zbora pri zadnji točki obstruirali,” je na novinarski konferenci povedal Krivec.

V nadaljevanju je povedal, da je o tem že tekla debata z Zorčičem in Zakonodajno-pravno službo in našli rešitev. “Še vedno pa obstaja dejstvo, da je bil kršen poslovnik, to je za nas signal, da je potrebno na to jasno opozoriti in preprečiti, da bi se podobne zadeve še dogajale,” je zaključil Krivec. Za vodjo poslanske skupine SDS sta spregovorila še vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat in vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...