[Video] Pretresljiva izpoved ukrajinskega profesorja: ZDA sem zapustil štiri dni pred vojno in se ne nameravam vrniti

Datum:

“Sem predsednik Kijevske šole za ekonomijo (Kyiv School of Economics), nekdanji minister za ekonomijo v Ukrajini in profesor ekonomije na Univerzi v Pittsburghu. Združene države sem zapustil štiri dni pred začetkom vojne in ostal tukaj,” se prične pretresljiva a nazorna pripoved Timofija Milovanova. Njegova pripoved je v javnosti požela veliko zanimanja predvsem zaradi brutalne iskrenosti. Življenje v Kijevu je te dni izredno težko. Primanjkuje vode, elektrike in ogrevanja. Življenje teče dalje, bombam, raketam in dronom navkljub. Teče dalje, ker so Ukrajinci odločeni, da jim Rusija ne bo strla duha. 

Ruska federacija se je v zadnji fazi vojne osredotočila na napadanje civilne infrastrukture. Spomnimo, prvotni plan je bil na hitro preplaviti državo in obglaviti uradni Kijev. Ker je to spodletelo, je prišel na vrsto boj za vzhod in jug Ukrajine. Po začetnih uspehih ruske vojske se je pričela ukrajinska protiofenziva, ki je bila doslej izredno uspešna. Ker so Rusi ocenili, da je uspeh na bojišču vse bolj oddaljen, so začeli ustrahovati in terorizirati civiliste. Ker je ugodna rešitev na bojišču za Rusijo vse bolj oddaljena, je cilj s terorjem prisiliti civiliste, da od Zelenskega zahtevajo prekinitev protiofenzive. A Ukrajinci se ne dajo.

Milovanov je zapustil ZDA med svojim akademskim dopustom in se pridružil Kijevski šoli ekonomije. Ukrajino bilo lahko zapustil kadarkoli. Ima t. i. zeleno karto, a kljub temu ne želi oditi. Pravi, da svojih rojakov ne bo zapustil kljub izredno težkemu vsakdanjiku. “Na plan smo privlekli naša zelo topla pohodniška oblačila. Mnogi so predlagali, da lahko spimo v šotorih v naših spalnicah. Zato smo izkopali naše spalne vreče in šli po nakupih za šotor,” zapiše Milovanov na Twitterju.

Nato opiše, kako se je odpravil v nakupovalni center. Ti so še vedno odprti. Luči v nakupovalnih središčih občasno zatrepetajo zaradi nestabilnega električnega omrežja, tistega, ki je ostalo. Elektrike zmanjka ravno med njegovim nakupom, zato se vklopijo dizelski generatorji, ki poganjajo praznične lučke, ki nakupovalno središče spremenijo v območje somraka. Praznične luči začnejo osvetljevati velike popuste, ki so jih trgovine zasnovale za “black friday”. Uspe opraviti nakup in se odpravi iz trgovine.

Praznične luči v nakupovalnem središču (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Na balkonu namerava inštalirati preprosto peč na les in premog, zato se je odpravil še po dodatnih nakupih. Če vse ostalo spodleti, mu ostane to. Zapelje se na cesto, kjer ni nobene prometne razsvetljave. Tudi semaforji ne delajo. “Kako voziš, kadar v mestu ni luči niti prometne signalizacije? Na ulice se podajo prometni policisti! Moj poklon!” 

Ko ne deluje prometna signalizacija, promet usmerja prometna policija. (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Javne službe delujejo, tudi dostavljavci niso obupali!
Na cesti je prav tako videti javne službe. Prvi letošnji sneg vztrajno odstranjujejo, na cestah pa je opaziti tudi dostavljavce hrane. Milovanov objavi zabrisano fotografijo kolesarja z rumeno škatlo na hrbtu, na kateri je komaj razločno ime znane globalne družbe dostavljavcev hrane.

Tudi dostavljavci niso odnehali. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Javne spletne točke
Posebnost življenja v vojni so tudi javne točke, kjer si lahko Ukrajinci napolnijo telefone in priključijo na internet, ki jim ga še vedno zagotavlja Muskov Starlink.

Zasneženi sprejemnik Starlink, inštaliran na star sod za olje. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Študenti spijo v šoli
Eden izmed obrazov vojne je tudi kolegialnost med univerzo in njenimi študenti. Številni so se odločili prespati kar v predavalnicah. Na tla so razprostrli spalne vreče, na platnu v predavalnici pa so si ogledali film.

Pripravljen na vse hudo, kar se še lahko pripeti
“Pripravljeni smo na nov napad. Rusi pogosto udarijo v ponedeljek. To je jutri. Škoda je vsakič hujša. Brez vode in ogrevanja po več dni naenkrat. Ampak ljudje se prilagajajo. Kijevski šoli ekonomije lahko donirate tukaj. Najlepša hvala za vašo podporo,” zapiše na koncu.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....