[Video] Putin se je sredi noči vozil po okupiranem Mariupolju

Datum:

Ruski državni mediji poročajo, da je predsednik Vladimir Putin nenapovedano obiskal Mariupolj, ukrajinsko pristaniško mesto, ki so ga ruske sile maja lani po hudih bojih zavzele. V odzivu na Putinov obisk je ukrajinsko obrambno ministrstvo na Twitterju zapisalo, da je ruski predsednik Mariupolj obiskal v temi, “kot to počnejo tatovi”.

Uradni video prikazuje ruskega predsednika Vladimirja Putina, kako se ponoči vozi z avtom po ulicah in se pogovarja z ljudmi. Kdaj točno je posnetek nastal, ni znano, poroča britanski BBC.

Tiskovna agencija Tass pravi, da je Putin v Mariupolj odpotoval s helikopterjem. Na videoposnetku je mogoče videti, kako se ruski predsednik v avtomobilu pogovarja s podpredsednikom ruske vlade Maratom Khusnullinom o tem, kako se mesto obnavlja. Zdi se, da je Putin obiskal tudi dvorano filharmonije, ki je bila uporabljena za sojenja branilcem železarne in jekla Azovstal, velikega industrijskega kompleksa, kjer so ukrajinski bralnici vztrajali s težkimi boji, dokler je bilo to mogoče. Putin naj bi se srečal tudi z najvišjimi vojaškimi poveljniki v Rostovu na Donu, ruskem mestu vzhodno od Mariupolja.

Mariupolj je že več kot 10 mesecev pod rusko okupacijo, potem ko je bil ta opustošen v eni najdaljših in najbolj krvavih bitk konflikta. Ukrajina trdi, da je življenje izgubilo več kot 20 tisoč ljudi. Analiza Združenih narodov ocenjuje, da je bilo poškodovanih kar 90 odstotkov stavb.

Skupina domačinov je za BBC povedala, da Rusija izvaja drago kampanjo za obnovo mesta in osvojitev src ljudi. Njihov namen je asimilirati Mariupolj in ga narediti ruskega. Ruske oblasti pravijo, da tam zdaj živi 300.000 ljudi. Med spopadi je Rusija napadla mariupoljsko gledališče, kjer se je skrivalo na stotine civilistov. Stavba se je zrušila in domneva se, da je tam umrlo najmanj 300 ljudi. Ukrajina in skupine za človekove pravice so napad označile za vojni zločin.

V odzivu na Putinov obisk je ukrajinsko obrambno ministrstvo na Twitterju zapisalo, da je ruski predsednik Mariupolj obiskal v temi, “kot to počnejo tatovi”, poroča STA.

Max Seddon, vodja moskovske pisarne Financial Timesa in poznavalec razmer v Rusiji, je objavil serijo posnetkov, predvajanih na ruski državni televiziji, in jim dal malo več konteksta. Novinarju je iz posnetka v oči padla podrobnost, ki prikazuje Putina, kako prav tako “spontano” vstopi v eno od prenovljenih stanovanj v Mariupolju. “Opazite, kako so za namene tega domnevno spontanega obiska Mariupola sredi noči ljudje, ki živijo v tem stanovanju, prinesli hrano na mizo, kot da bi Božiček prišel nenapovedano,” je komentiral.

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je v petek sporočilo, da je izdalo nalog za aretacijo Putina zaradi vpletenosti v nezakonito deportacijo ukrajinskih otrok v Rusijo. To pomeni, da bi ga zdaj lahko aretirali, če bi stopil v katero koli od 123 držav, ki so države podpisnice Rimskega statuta.

Putin je v soboto nenapovedano obiskal ukrajinski polotok Krim, da bi obeležil deveto obletnico  nezakonite priključitve ozemlja Ukrajini. Tam je  obiskal več lokacij v mestu. Poleg umetniške šole in otroškega centra si je ogledal tudi arheološko najdišče v bližini ostankov starogrškega mesta Herson. Kijevske oblasti pravijo, da bodo osvobodile vsa rusko okupirana ozemlja, vključno s Krimom, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014.

Foto: epa

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...