[Video] Slovenci o protestih v Izraelu: Protestirajo leve stranke, ki ne morejo preboleti poraza na volitvah

Datum:

Poleg protestov, ki jih povzemajo slovenski mainstream mediji, pa v Izraelu spremljamo tudi tako imenovane protiproteste v podporo vladi Benjamina Netanjahuja. Tega protesta so se udeležili tudi predstavniki Slovenske demokratske mladine – Simona Purkat, Nejc Brence in Dejan Šturm. Povedali so, da tukaj za razliko od protivladnih protestov ni bilo mogoče zaslediti niti ene LGBT- zastave, čeprav nepregledni množici ni bilo videti konca. 

V Izraelu že več tednov potekajo protivladni protesti. Premier Benjamin Netanjahu si želi sprejetje pravosodne reforme, s katero se bo po njegovih besedah okrepilo tako demokracijo kot gospodarstvo, čemur pa levi pol nasprotuje. Izraelska vladajoča koalicija je izraelsko vrhovno sodišče obtožila levičarske pristranskosti in prekoračitve pooblastil. Prizadeva si omejiti pooblastila sodišča tako, da močno omeji njegovo zmožnost razveljavitve zakonov in vladnih odločitev ter podeli knesetu več nadzora nad imenovanji sodnikov. Potem ko je Netanjahu v nedeljo odstavil svojega obrambnega ministra, ki je nasprotoval reformi, so se na ulice odpravili novi protivladni protestniki, ki so za dve uri zaprli avtocesto in zažgali kres. Nekaj pa se jih je zbralo celo pred domom izraelskega premierja, kjer so ti ropotali z lonci in ponvami.

Predstavniki podmladka, ki se mudijo v Izraelu, so povedali, da gre pri protestih v Izraelu za to, da bivša leva oblast še ni prebolela poraza na lanskih volitvah v Knesset. “Gre za podobno zgodbo, kot so bili protesti v Sloveniji v letih od 2020 do 2022, ko leve stranke niso mogle preboleti tega, da nekaj časa ne vladajo.”

Foto: epa

Simona Purkat, Nejc Brence in Dejan Šturm so glede shoda v podporo vladi Benjamina Netanyahuja povedali, da je ta potekal istočasno kot tudi blizu protivladnega protesta. “Za razliko od protivladnih protestov tu ni bilo mogoče zaslediti niti ene zastave LGBT, čeprav nepregledni množici ni bilo videti konca. Zbralo se je zares ogromno število domoljubov, tako številčnega shoda v Sloveniji še nismo videli,” so povedali.

Foto: SDM
Provladni shod (Foto: SDM)
Foto: SDM
Foto: SDM

Izraelski premier je potrdil začasno ustavitev pravosodne reforme, za katero vlada trdi, da je potrebna za “odpravo neravnovesja moči med izvoljenimi poslanci in vrhovnim sodiščem”. To v praksi pomeni, da bo parlament o njej lahko najprej odločal konec aprila. Netanjahu je ustavil drugo in tretje branje zakona ter prav vse pozval k odgovornemu ravnanju. Trenutno krizo je označil za grožnjo enotnosti in po poročanju STA poudaril, da nikakor v državi ne sme priti do izbruha državljanske vojne.

Gre le za boj za oblast
“Na protivladne proteste so ljudje prihajali z organiziranimi avtobusnimi prevozi (na sliki spodaj), simbolika transparentov pa je bila zelo podobna tisti v Sloveniji (stisnjene pesti, LGBT, iz politikov oblikovani hudiči itd.). Jasno je, da gre pri protestih za organizacijo iz istih učbenikov, kot so bili organizirani protesti v Sloveniji. Razlog za proteste ni pomemben. Netanjahu je umaknil zakon, zaradi katerega naj bi se dogajali protesti, a zgodovina iz Slovenije nas uči, da za proteste ne potrebujejo pravega razloga,” so izpostavili in dodali, da gre le za boj za oblast. In v tem delu so bili včeraj mnogi posamezniki ponovno zlorabljeni.

Foto: SDM

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...