Ministrstvo za zdravje in ZZZS znižujeta kakovost in varnost priprave zdravil v lekarnah

Datum:

Kakovostna magistralna zdravila se morajo pripravljati po standardih stroke. V lekarnah vztrajajo, da je treba še naprej pacientom zagotavljati kakovostna in varna magistralna zdravila, zaposlenim, ki ta zdravila pripravljajo, pa varno delovno okolje.

                   

Lekarniška zbornica Slovenije od Ministrstva za zdravje zahteva, da nemudoma razveljavi spremembe pri načinu priprave in obračunu storitev, porabljenega materiala in zaščitne opreme za zdravila, ki jih za posameznega pacienta izdelajo v lekarnah (t. i. magistralna zdravila),” je dejala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič. V nadaljevanju pojasni, da je Vlada Republike Slovenije v Uredbi o programih storitev obveznega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njihovo izvajanje, in obsegu storitev za leto 2023, ki nadomešča splošni dogovor, enostransko uvedla spremembe pri obračunu magistralnih zdravil.

Tako sedaj ni več mogoče obračunati vode, ki pa mora ustrezati posebnim zahtevam glede kakovosti za pripravo antibiotičnih suspenzij (antibiotičnih “sirupov”) za otroke ter zaščitnih sredstev, ki jih strokovni delavci uporabljajo pri pripravi magistralnih zdravil (npr. citostatikov in drugih zdravil iz zdravju škodljivih sestavin). “Ker pri izdelavi magistralnih zdravil ne moremo več obračunati porabljenega materiala in zaščitnih sredstev, menimo, da je to v nasprotju s standardi kakovosti. Ti zagotavljajo varne in kakovostne izdelke, varnost bolnikov in varno delo zaposlenih v lekarnah,” je opozorila. Raztapljanje antibiotičnih sirupov se obravnava enako kot priprava magistralnih zdravil, zato je uporabljena voda del zdravila. “Če je celotno zdravilo pravica pacienta iz zdravstvenega zavarovanja, je tudi voda za pripravo tega zdravila pravica pacienta iz zdravstvenega zavarovanja,” je pojasnila v nadaljevanju. Ob tem je še izpostavila, da so bili z navedeno spremembo seznanjeni šele z objavo Uredbe v Uradnem listu. Lekarnarji spremembam odločno nasprotujejo, s strokovnimi argumenti so nemudoma seznanili pristojno ministrstvo in Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), vendar doslej ministrstvo še ni odreagiralo.

Mag. Darja Potočnik Benčič

Za zaključek je predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič navedla še primer rekonstitucije 9000 evrov vrednega zdravila za zdravljenje mišične distrofije. Zdravilu v lekarni pod posebnimi pogoji dodajo 79 mililitrov prečiščene vode, ki mora biti ustrezne kakovosti in je sestavni del končnega zdravila, ki ga prejme pacient. Poleg tega je treba pri pripravi tega (in podobnih) zdravil uporabiti posebno zaščitno opremo, ki ščiti magistra farmacije pred stikom z učinkovinami, katere okvirna cena je 10 evrov in je ni mogoče več obračunati ZZZS. Lekarna tako od ZZZS poleg plačila samega zdravila dobi le plačilo storitve priprave zdravila v višini 4,6 EUR, ki pa ne pokrije niti stroška zaščitne opreme, kaj šele, da bi pokril dejanske stroške priprave zdravila v ustreznih prostorih in s primerno opremo. “V proces dela je vključen prinos zdravila, ki ga je treba prej naročiti, zanj založiti denar in hraniti v nadzorovanih pogojih, priprava na storitev, zaščita delavca, izvedba priprave v posebnem prostoru za pripravo, čiščenje prostora po pripravi za preprečevanje navzkrižne kontaminacije, vzdrževanje opreme in prostora ter ostalo,” je še dodala. LZS sprašuje, ali navedene spremembe nakazujejo krčenje pravic pacientov. Če ne, pričakujejo od ministrstva ustrezne spremembe Uredbe, s katerimi bo še naprej zagotovljena kakovost in varnost izdelkov, varnost bolnikov in zaposlenih v lekarnah.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...