[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Datum:

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna seja Odbora za kmetijstvo, na kateri poslanci razpravljajo o razmerah v kmetijstvu, pa se spontani kmečki protesti po državi nadaljujejo. Kmetje imajo dovolj, dovolj birokracije, dovolj omejevanja, dovolj zanemarjanja.

Kmečki protesti sedaj že trajajo več kot mesec dni, a ker jih vlada ne sliši, se ti le še stopnjujejo.

Na Ptuju, kjer jih je obiskala ekipa Nova24TV, se je zbralo na stotine kmetov. Pravijo, da bodo vztrajali, spremembe zahtevajo takoj.

Želijo biti cenjeni
Kmetje na Ptuju so z bučnim trobljenjem izražali svoje zahteve. Želijo si biti cenjeni, saj kot pravijo, brez kmeta tudi hrane ni. Kmet Denis Hrga je za Novo24TV povedal, da imajo kmetje jasne zahteve in so jih tudi predali na ministrstvo. Kot je izpostavil, so se organizirali sami v okviru kmečke iniciative. “Proteste bomo nadaljevali, dokler ne bodo naše zahteve izpolnjene,” je napovedal Hrga.

Foto: Nova24TV

Poudarja, da se borijo za to, da bodo lažje kmetovali, da jih ne bodo ovirali birokrati, proti suhim zadrževalnikom, območjem z omejenimi dejavniki za kmetijstvo. “Imamo okrog 30 zahtev. Upam, da nas bo vsaj nekdo uslišal,” je poudaril Hrga, ki pravi, da želijo kmetje doseči spremembe takoj. “Ne bomo čakali pol leta, leto dni. Na mizi želimo imeti zadeve takoj. Imamo namreč jasna stališča in želimo odgovore,” je bil jasen.

Foto: Nova24TV

Naši kmetje v neenakovrednem položaju na trgu
“Na terenu oziroma na kmetiji se srečujemo z velikimi težavami,” je opozoril kmet Andrej Napast. Meni, da je največja težava birokracija, konkretno okoljske zahteve, ki jih država mesečno oziroma letno spreminja celo za nazaj. Kot pravi, jim postavljajo strožje zahteve, kot jih imajo kmetje drugod po Evropi, to pa jih postavlja v neenakovreden položaj na trgu. Kot primera je denimo omenil, da so pri nas vodni pasovi širši, obremenitve na hektar zemlje pa so v Evropi veliko večje kot pri nas. “Naše kmetijstvo je v osnovi že skoraj v celoti povsem ekološko v primerjavi z drugimi državami,” je sklenil.

Foto: Nova24TV

Eden od kmetov, ki je danes tudi protestiral na Ptuju, je spomnil, da se kmetje ne strinjajo z razlastitvami zemljišč in postopki izgradnje suhih zadrževalnikov. Potok Rogoznica na območju Ptuja po njegovih besedah sploh ne poplavlja, pa želijo tam graditi suhe zadrževalnike, s čimer bi izgubili 120 hektarjev najbolj rodovitne zemlje. “Ovira so tudi obvodni pasovi, ker ne smeš 15 metrov od njih obdelovati zemljišča, pri čemer v Evropi ta dolžina znaša 5 metrov,” je še povedal kritično.

Foto: Nova24TV

Kmetje so se po poročanju STA na protestih zbrali med drugim tudi v Celju, Murski Soboti in Gornji Radgoni. Na obrobju Murske Sobote se je zbralo približno 80 traktorjev, ki so nato popeljali po Industrijski ulici do soboške obvoznice in proti Rakičanu. Kot so poudarili protestniki, so v zahtevah enotni. Kmet iz Markišavcev pri Murski Soboti Boris Gumilar je izjavil, da želijo s protestom opozoriti, da mislijo resno. “Naše zahteve so jasne – vlada naj si neha izmišljevati in pred subvencijsko kampanjo spreminjati pogoje.” Dodal je, da kmetje ne pričakujejo, da bodo uspeli doseči prav vse, a tisto, kar je ključno za slovensko prehrano, meni, da bo vlada morala upoštevati.

Obeta se večji vseslovenski protest
V Šmarjeti pri Celju se je zbralo približno 200 kmetov. Franc Jagodič iz Šentjurja je povedal, da nasprotujejo davčni zakonodaji, ki zelo obremenjuje manjše kmetije. “Subvencijo, ki jo prejmejo kmetje, bodo obdavčili 50-odstotno in bo šla v dohodnino, za kmete pa je to nesprejemljivo,” je poudaril in dodal, da bo “ta obdavčitev vplivala še na 21 socialnih transferjev, kar pomeni, da bodo mlade družine in ostareli ostali brez teh transferjev”. Kot je dejal, kmetje nikakor niso proti poplavni varnosti, a pričakujejo, da se zadeve ustrezno uredijo. Ob tem se je vprašal, kaj bodo imeli od poplavne varnosti, “če bodo kmetje na koncu lačni, saj prehranske varnosti ne bo več”. Jagodič je napovedal, “da bodo zadeve stopnjevali, pri tem pa jih po njegovih besedah podpirata kmetijsko gozdarska zbornica in sindikat kmetov“. V prihodnjih dneh se obeta vseslovenski večji protest, ki bo mogoče lahko trajal tudi več dni, je še povedal.

Celotne zahteve kmetov si lahko natančneje preberete tukaj

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...