[Video] Slovenski policisti, ki so v stiku z nezakonitimi migranti, zbolevajo zaradi bakterij, ki jih pri nas ni! Na Poklukarjevem ministrstvu se o tem sprenevedajo

Datum:

V luči porasta nezakonitih prehodov državne meje v Sindikatu policistov Slovenije opozarjajo, da policisti pri svojem delu, povezanim z obravnavo nezakonitih migrantov, niso ustrezno zaščiteni pred nalezljivimi boleznimi, ki jih ti prinašajo s sabo in bi se jih bi dalo preprečiti s cepljenjem. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je za slovenske medije povedal, da so nekateri policisti in policistke zboleli in da njihovo zdravstveno stanje še danes ni ustrezno. Strokovnjaki po njegovih besedah še danes “ne morejo ugotoviti, od kje so to dobili”, gre namreč za bakterije, ki pri nas naj ne bi bile prisotne. O tem so poročali tudi režimski mediji, a mnogo prepozno in absolutno premalo.

                   

V sindikatu izpostavljajo neenako obravnavo pri cepljenju, in sicer, da so vojakom, ki delujejo v okviru mešanih patrulj, na voljo določena cepljenja, ki pa niso na voljo policistom, ki so v stiku z nezakonitimi migranti.  Prav tako so pozvali, da se določi protokol za ravnanje z obolelo osebo, za katero se sumi, da je okužena z nalezljivo boleznijo, in sicer predvsem v primeru, ko le-ta noče sodelovati v postopku.

Neenaka obravnava v praksi
Največji obseg cepljenj je predviden za tiste policiste, ki so napoteni na delo v tujino, opozarjajo v sindikatu. Policisti, ki so bili napoteni v Severno Makedonijo, so bili namreč cepljeni proti tetanusu, davici, oslovskemu kašlju, mumpsu, rdečkam, hepatitisu A in B ter tifusu. Preverili pa so tudi cepljenje proti ošpicam in ga v primeru, če je bilo to potrebno, tudi izvedli. Preostali policisti pa so upravičeni le do cepljenja proti gripi in klopnemu meningoencefalitisu, izpostavljajo v sindikatu in ob tem kritično poudarjajo, kako je nelogično, da so policisti v tujini upravičeni do preostalih cepljenj, policisti, ki pa so pri nas ravno tako v stiki z nezakonitimi migranti, pa ne.

Vidna pa je tudi neenakost med policisti in vojaki, ki delujejo v okviru mešanih patrulj. Ti vojaki so namreč upravičeni do cepljenja proti tifusu, tetanusu, hepatitisu A in B, davici, ošpicam in oslovskemu kašlju. Glede na to, da so v luči tega po poročanju STA izpostavili, da imajo necepljeni vojaki vso pravico, da odklonijo napotitev na opravljanje nalog, kjer so v stiku z migranti, so se v Sindikatu policistov Slovenije odločili, da na policijo in ministrstvo za notranje zadeve naslovijo pobuda glede dodatnega cepljenja za policiste, ki so v stiku z nezakonitimi migranti, da bodo ti v enakem položaju kot policisti, ki so napoteni v tujino, in vojaki.

Foto: STA

Vnovič sprenevedanje
Sicer smo v preteklosti poročali o navedbah naših virov, da je med migranti v slovenskih azilnih domovih polno bolezni – od HIV-a do več vrst hepatitisa. Očitno pa je vladi Marjana Šarca prav malo mar za lastne državljane, namreč, v odgovoru na pobudo sindikata so zapisali, da cepljenje policistov načrtujejo in zagotavljajo v skladu s predpisanimi obveznostmi in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje oziroma zdravstvenega ministrstva. Pri tem pa so dodali, da je na medicinski stroki presoja, katere nalezljive bolezni predstavljajo nevarnost za zdravje posameznikov in katera cepljenja so priporočena, to pa so na ministrstvu dolžni upoštevati.

Prav tako so na ministrstvu izpostavili, da naj bi med dejavniki tveganja upoštevali tudi oceno tveganja za pojav nalezljivih bolezni med migranti. “Poleg rednih usposabljanj na tem področju so bila za določene skupine policistov na terenu, ki prihajajo v stik z migranti, ter za zaposlene v ministrstvu in policiji, ki opravljajo delo v centru za tujce in azilnem domu, opravljena tudi dodatna usposabljanja za poglobitev znanja o preventivnih in zaščitnih ukrepih ter postopkih za zmanjšanje tveganja za nalezljive bolezni.”

Foto: Demokracija

Odziv ministrstva niti ne čudi toliko, glede na to, da se je Šarčeva vlada sprenevedala, ko so v policijskem sindikatu opozorili, da je policija pod vodstvom ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja popolnoma v razsulu, policistov je namreč premalo in so povsem izgoreli. Mlekuš je v zvezi s tem že pred časom dejal, da policistov ni dovolj niti za opravljanje rednih nalog. Podatki iz poročil policijskih uprav glede nezakonitih migracij vsakodnevno dokazujejo, da so navedbe vlade, kako naj bi nadzorovala razmere na meji, pravi larifari, saj migracije ne pojenjajo. Nikakor pa ne more biti sprejemljivo, da s sprenevedanjem ogrožajo življenje tistih državljanov, ki so pri varovanju državne meje izpostavljeni boleznim, ki jih s sabo prinašajo migranti.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...