[Video] Spopad, streli in potopljena ladja – smo na pragu nove vojne?

Datum:

Argentinska mornarica je potopila kitajsko ladjo, ker je nezakonito ribarila v argentinskem morju, v katerem ima Argentina ekskluzivno gospodarsko pravico. Sprva so izstrelili nekaj opozorilnih strelov, kitajska ladja pa naj bi na to odgovorila tako, da je ugasnila luči in se želela namerno zaleteti, zato je argentinska stran ukrepala in ladjo potopila.

”Kitajska ladja je izvedla nekaj manevrov, s katerimi se je želela namerno zaleteti v ladjo argentinske obalne straže. S tem ni ogrozila le varnosti svoje posadke, pač pa tudi naše,” je argentinska obalna straža zapisala v svoji izjavi za javnost. Šlo je za ladjo Lu Yan Yuan Yu 010, ki je nezakonito ribarila v vodah, v katerih ima ekskluzivno gospodarsko pravico le Argentina.

Preberite tudi:
-Pripravlja se tretja svetovna vojna in ne, glavni akter ne bo Rusija

Prav kitajski odziv na opozorila Argentincev pa je bil glavni povod za izstrelitev opozorilnih strelov. Ker se kitajska ladja naje ni odzvala, jo je argentinska stran potopila. Štiri člane posadke je rešila argentinska obalna straža. Kitajska je sicer dejala, da je bilo na krovu še 28 drugih ljudi, ki so jih rešile druge kitajske ribiške ladje v bližini.

Kitajska želi preiskavo dogajanja
Kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve je ob incidentu izrazilo hudo zaskrbljenost in je že zahtevalo, da Argentina opravi preiskavo incidenta in zagotovi varnost posadke. V svojem sporočilu so zapisali, da morata državi k zadevi pristopiti urgentno. Kitajska sicer zagotavlja, da je argentinska obalna straža več ur zasledovala njihovo ribiško ladjo, nato pa nanjo streljala, zaradi česar se je le-ta potopila, poroča CNN.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...