[VIDEO]: Delfin ujame plavajočo plastično vrečko, se z njo zaduši in potone na dno oceana

Datum:

Po spletu je zaokrožil posnetek delfina, ki je v oceanu naletel na plastično vrečko in jo poskušal pojesti, dokler ni ugotovil, da to ni bila dobra ideja – vrečka se mu je prilepila na glavo in se je ni mogel več otresti. Pretresljivi posnetek prikazuje, kako se je žival še nekaj časa borila s plastično vrečko, preden je omagala in potonila na dno oceana. Posnetek je na Twitterju sicer objavil uporabnik Ocean Diversity in ob tem pripisal, naj ljudje ne onesnažujejo oceanov, saj je to smrtonosno za vodna bitja. Ni podatkov, ali je avtorju posnetka uspelo nesrečnemu delfinu priskočiti na pomoč, razpolagamo pa s podatkom, katere države najbolj onesnažujejo svetovno morje z odpadnim plastičnim materialom. To so predvsem države t. i. tretjega sveta, v prvi vrsti Kitajska, ki je daleč največji onesnaževalec oceanov s plastičnimi vrečkami.

https://twitter.com/Oceandiversity2/status/1153283446464061441?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1153283446464061441&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps%253A%252F%252Ftwitter.com%252FOceandiversity2%252Fstatus%252F1153283446464061441%26widget%3DTweet

Letos spomladi so ameriški mediji podobno poročali o delfinu, ki so ga našli hudo bolnega na obali Mehiškega zaliva. Preiskava pri veterinarju je pokazala, da je žival zaužila več kilogramov prastičnih vrečk in si uničila želodec, zato so jo morali, da ne bi trpela, evtanazirati. Znan je tudi primer kita, ki so ga našli na tajski obali in je imel v telesu kar 80 različnih vrst plastičnih vrečk. Tudi  njemu ni bilo pomoči in je poginil v velikih mukah.

Nedavno so rezultati skupne raziskave znanstvenikov iz Združenih držav Amerike in Indonezije pod vodstvom Jenne Jambeck z univerze v zvezni državi Georgia, na podlagi analiz nivojev plastičnih vrečk v svetovnih oceanih, pokazali, da je največji onesnaževalec Kitajska, sledi pa ji Indija. Gre seveda za dve državi z največ prebivalci na svetu, obe jih imata po več kot milijardo.
Kitajska je samo leta 2010 proizvedla kar 8,8 milijona ton odpadnih plastičnih vrečk, od tega pa jih je po ocenah 3,53 milijona ton končalo v oceanih. Indonezija je odgovorna za 1,29 milijona ton plastičnih vrečk, ki se nahajajo v svetovnih morjih. Za primerjavo, ZDA so proizvedle 0,11 milijona odpadnih vrečk, ki so romale v oceane, in so tako 12. največji onesnaževalec na svetu. A pred njo so na lestvici onesnaževalcev še Filipini, Vietnam, Šri Lanka, Egipt, Tajska, Malezija, Nigerija, Bangladeš in Brazilija.

Spisek držav, ki v oceane odvržejo največ odpadnih plastičnih vrečk (v milijonih ton). Prevladujejo države tretjega sveta.

Naj spomnimo; mainstream mediji že dalj časa bombardirajo zahodne države z očitki o preveliki potrošnji plastike, ki da bi jo morali izločiti iz vsakodnevnega življenja. Čeprav ideja vsekakor ni slaba, ti isti ljudje – nekateri konservativni mediji so jih poimenovali kar ekoteroristi – za onesnaženost večinoma krivijo voditelje zahodnih razvitih držav, kjer je vzpostavljen kapitalistični sistem, katerega kritiki vidijo kot največjo grožnjo človeštvu. No, resnica je, da so za onesnaženost oceanov in takšne tragične primere poginulih živalih v 95 odstotkih krive države t. i tretjega sveta.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...