[Video] Strokovnjaki ocenjujejo, da bo svetovno gospodarstvo ob pametnih fiskalnih spodbudah okrevalo, medtem ko je Kitajska tudi letos beležila rast!

Datum:

Gospodarska dejavnost se je praktično po celotnem svetu zaustavila, medtem ko so vlade izvedle ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa. Ustavitev gospodarstva se je pokazala v znatnem padcu bruto domačega proizvoda med državami v letu 2020, z izjemo Kitajske. Globalno okrevanje gospodarstev pa še vedno poteka, medtem ko so se nekatere države znašle že sredi drugega vala. Najvišji padec gospodarstva je bil zabeležen v Veliki Britaniji, čemur je botroval tudi Brexit. V prihodnosti pa bo najtežje okrevala Brazilija.

                   

Jakost gospodarskega okrevanja se bo odražala skozi fiskalne ukrepe, ki jih bodo sprejele države kot odgovor na krizo. Poleg fiskalnih ukrepov pa bo na okrevanje vplival tudi odziv javnega zdravstva in osnovno stanje gospodarstva pred krizo. Države, ki se borijo z drugim izbruhom koronavirusa so zelo odvisne od proizvodnje s strani malih in srednjih podjetij in tiste, ki se zanašajo na mednarodno trgovino, bodo počasneje okrevale, so zapisali na Petersonovem inšitutu za mednarodno ekonomijo v Washingtonu.

Ko gospodarska rast izda tudi povzročitelja pandemije
Zanimiv je podatek, da je Kitajska v tem trenutku ena izmed gospodarstev, ki jo bo iz te krize najbolje odnesla. Glede na napovedi, naj bi Kitajsko gospodarstvo v letošnjem letu doseglo kar tri odstotno rast, kar je sicer zelo malo za Kitajsko, toda veliko za preostali svet. Navedeni podatki pa naj bi namigovali na trditev, da Kitajsko gospodarstvo ni toliko občutljivo, kot ostala gospodarstva po svetu. Po mnenju strokovnjakov je Kitajsko gospodarstvo ohranilo rast, saj Kitajci niso potovali po svetu in so svoj denar trošili raje doma.

Po napovedih strokovnjakinje iz omenjenega inšituta Karen Dynan, si bo gospodarstvo v svetovnem merilu do leta 2021 popolnoma opomoglo in doseglo nivo iz leta 2019, v letu 2020 pa je povprečen padec svetovnega gospodarstva znašal 4,4 odstotka. Gospodarstvo je zabeležilo največji padec v Veliki Britaniji, kar za enajst odstotkov, čemur je botroval tudi Brexit. Japonska pa se je sicer zelo dobro soočila z epidemijo, kar vseeno ni bilo dovolj za ohranitev rasti. “Japonska se je zelo dobro soočila z boleznijo, a vendar se to ni pokazalo v boljši gospodarski sliki. V veliki meri zato, ker gospodarstvo sloni na srednjih in manjših podjetjih in je precej odvisna od mednarodne trgovine,” je poudarila Dynanova.

Študija okrevanja gospodarstva do leta 2021 (Foto: PIIA)

ZDA so dosegle nižji padec BDP, vendar je število smrtnih žrtev za koronavirusom v ZDA skoraj enkrat višje od tistega v Evropski uniji. “Evropa je dosegla večji padec gospodarstva, njeno okrevanje pa bo malenkost slabše, saj je odvisna od mednarodne trgovine, hkrati pa je stroka z virusom še vedno zelo pazljiva,” je še poudarila Dynanova.

Foto: PIIA
Foto: PIIA

Kitajsko gospodarstvo bo v letošnjem letu doseglo tri odstotno rast, medtem ko naj bi ta bila leta 2021 še za šest odstotkov višja. Indija si bo po napovedih opomogla podobno kot Evropa, nekoliko slabše pa so napovedi za Rusijo. Rusija je zabeležila visok upad gospodarstva na račun nižjih cen nafte. Najtežje se v tem trenutku piše Braziliji, kjer je na slabo gospodarsko sliko vplivalo že oslabljeno gospodarstvo pred izbruhom bolezni Covid-19.

K hitrejšemu okrevanju gospodarstva bi pripomoglo cepivo in smiselne fiskalne spodbude
V primeru, da države kmalu prejmejo cepivo, ki bi bilo učinkovito, bo to botrovalo k manj zaostrenim omejevalnim ukrepom. Posledično bi tako gospodarstvo lahko zadihalo s polnimi pljuči. K višji rasti bodo prispevale tudi smiselne fiskalne spodbude za gospodarstvo, kot je to bilo v Sloveniji denimo ukrep turističnih bonov, ki so reševali slovenski turizem. Na prihodnjo rast pa bo vsekakor vplivalo tudi gospodarsko stanje pred krizo, ki je podlaga za prihodnje okrevanje. Denimo na rast lahko tudi vpliva struktura gospodarstva in domača potrošnja. Na primer države, ki imajo bolje razvite terciarne dejavnosti, jo bodo iz te krize bolje odnesle, kajti večina delavcev lahko v tem sektorju dela od doma, medtem kot že omenjeno, države, ki so v večji meri odvisne od izvoza, bodo tudi v prihodnje beležile nižjo rast.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...