[Video] Sušnikov sovražni komentar dokazuje, da se zaveda, da je breme za upokojence

Datum:

“Slovenski upokojenci, združeni pod okriljem Zdusa, Zveze društev upokojencev Slovenije, smo zelo razočarani, da ste si dovolili neposredno prenašati enourni shod s Trga republike v organizaciji Ljudske iniciative – Glas upokojencev in na novo ustanovljenega Inštituta 1. oktober …”, je predsednik Zdusa Janez Sušnik zapisal v odprtem pismu, ki ga je v petek naslovil na javno RTVS. Meni, da naj bi šlo za prenos – skorajda “rušenja demokratično izvoljenih organov oblasti, družbe in demokratično izglasovanih zakonov v DZ”, čeprav je skladno z 42. člen Ustave RS zagotovljena pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. Omenjeni odziv razočara marsikoga, saj naj bi se Zdus zavzemal za dobrobit upokojencev in izboljšanje razmer starejših, do omenjenega shoda pa je prišlo ravno z namenom, da se bori za dostojno življenje upokojenk in upokojencev. Vse skupaj pa verjetno ne čudi glede na to, da je Zdus v enem izmed svojih preteklih zapisov spraševal: “Bodo Ruparjevi sledilci postali novodobni pripadniki napadalnih oddelkov (Sturm Abteilungen)/..? Torej pripadniki paravojaške organizacije, ki je delovala pod okriljem Hitlerjeve stranke. 

                   

Pokojnine so se zvišale zgolj za 5,2 odstotka, kar je ob tako visokih cenah hrane in zneskih položnic občutno premalo. Še posebej takšno zvišanje ne zadostuje za dostojno življenje upokojencev z najnižjimi pokojninami, med drugim opozarja Glas upokojencev. Pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS), kjer ne skrivajo svojega nestrinjanja nad delovanjem Glasa upokojencev, pa sicer navajajo, da povezovanje in sodelovanje s predstavniki izvršilne in zakonodajne oblasti v zasledovanju strateških ciljev za boljši in vsestranski položaj upokojencev njena prvenstvena naloga in poslanstvo. “Še naprej se bomo zavzemali za dobrobit in izboljšanje razmer starejših ter posredno tudi vseh državljanov Slovenije na vseh področjih, še zlasti pa pri gmotnem položaju starejših, pri zdravstvu, sociali in bivanjskih razmerah,” je mogoče prebrati na njihovi uradni strani.

Za Zdus so takšni shodi rušilni
Po mnenju predsednika Zdusa Janeza Sušnika je bil neposredni prenos shoda velika sramota za Javni zavod RTV Slovenija, saj je po njegovih besedah protestni shod z govorci posegel v “najgloblja čustva ljudi, ki verjamejo govorcem in organizatorjem shoda, čeprav v povedanem obsegu niso uresničljiva”. Sušnik pravi, da so razočarani, ker javni medij redko spremlja njihove tiskovne konference. “Zdus se takih “rušilnih shodov” na trgih in ulicah ne bo udeleževala in se od njih distanciramo, smo večkrat poudarili v svojih izjavah, saj bi, če bi pristali na zakon ulice, posegali v integriteto naših članov,” je zapisal.

Sušnik pravi, da so se uspeli v vseh 32 letih, odkar smo samostojna država, z vsako vlado dogovoriti v okviru možnosti za boljši jutrišnji dan vseh upokojencev, ne le njihovih članov. Na shodu upokojencev naj bi po Sušnikovih besedah prišlo do eklatantnega zavajanja starejših državljanov in celotnega slovenskega naroda. “Toliko izrečenih lažnih obljub, blatenja posameznikov, celo sovražnega govora in “pranja možganov” o nenormalnem povišanju pokojnin, ne oziraje se na vplačane prispevke in dolžino delovne dobe, vse pa mimo veljavnih zakonskih aktov ZPIZ – 1 in ZPIZ – 2 je preprosto nezaslišano in pobalinsko! Zakone moramo spoštovati vsi, dokler so v veljavi,” je izpostavil.

Tisočerih zastav upokojenskega protesta ne bi zgrešil niti posnetek iz zraka. (Foto: STA)

Zahtevajo enourno oddajo na RTVS
Sušnik pravi, da se zavedajo težkega položaja mnogih, ki so oddelali vso delovno dobo za nizko plačo. Danes (pre)nizka pokojnina ni krivda Golobove, ne Janševe, ne Šarčeve, ne mnogih vlad pred njimi, navaja in dodaja, da gre za sistemsko anomalijo, ki jo bo popravljala novela zakona Zpiz – tretja oz. nova pokojninska reforma. V samem zaključka pa je podal zahtevo, da javni zavod RTV Slovenija omogoči enourno oddajo, da tudi oni “v imenu vseh upokojencev povemo svoje mnenje in predstavimo pobude, ki smo jih že in jih še bomo vlagali za izboljšanja gmotnega položaje starejših v RS”. “Če nam tega ne boste omogočili, bomo pričeli s postopkom za spremembe in dopolnitve 30., 31., 32. in 33. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija”, je še napovedal.

Zdus podpornike Glasa upokojencev označil kot novodobne pripadnike paravojaške organizacije SA pod okriljem Nacionalsocialistične nemške delavske stranke, katere ustanovitelj je bil Hitler
Med vikendom se je oglasil pobudnik civilne iniciative Glas upokojencev Pavel Rupar, ki je izrazil svojo kritiko nad poročanjem časopisa Delo, ker je tam prebral, da se upokojenci na trgu zbrali kot v času Mussolinija. “Da sem imel jaz tak nastop kot Mussolini, vi pa, da ste fašisti, ki ste bili spodaj.” Nato pa se je obregnil še ob pisanje Zdusa, ki je 12. februarja objavila zapis z naslovom “Nova upokojenska koalicija?”. Še posebej zmotil ga je naslednji stavek: “Bodo Ruparjevi sledilci postali novodobni pripadniki napadalnih oddelkov (Sturm Abteilungen) glede na zahteve, ki jih tudi vsemogočni Bog ne more uresničiti, pa naj se še tako zanašajo nanj?” Rupar je ob tem dodal, da če človek pogleda za pomen Sturm Abteilungen, lahko vidi, da gre za jurišni oddelek s kratico SA, katerih vodja je bil Adolf Hitler. Po njegovih besedah so bili ti oblečeni v rjave uniforme, po katerih so dobili ime rjavosrajčniki. “Spominjali so na Mussolinijeve črnosrajčnike. Tako vas obsoja uradna stran Zdus. Zmerjajo nas s fašisti prek Dela in drugih edicij, ker hočemo imeti višje pokojnine. Dovolj je tega blatenja,” je kritično izpostavil Rupar, ki pravi, da je nad takšnimi navedbami šokiran in pretresen.

“Sušnikov sovražni komentar dokazuje, da se zaveda, da je zgolj breme za upokojence in Slovenijo in da to ve vsak dan več Slovencev. Kljub temu pa prosim policijo, da obravnava hudo žalitev. Bila sem na Trgu republike na shodu upokojencev. Sušnik mene in druge zmerja z SA,” je v zvezi z zapisom na strani Zdus komentirala Mojca Škrinjar

Namesto da bi se vsi deležniki, ki pravijo, da jim gre za dobrobit upokojencev, združili v boju za njihovo dostojno življenje, smo povsem po nepotrebnem priča kritikam, obtoževanju in žalitvam. Še posebej žalostno pa je, ker se žali upokojence, ki so v stiski in so prišli na shod, ker želijo, da je njihov glas slišan. Dejstvo je, da na koncu dneva takšno obnašanje ne koristi upokojencem, ampak le oblasti, ki s svojim sprenevedanjem kaže, da ima podcenjujoč odnos do ljudi, ki so celo življenje delali.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...

Afganistanec v Fužinah skušal oropati dve ženski

Včeraj je prišlo do novega zločina povezanega z nezakonitimi...