Ukrajinska vojska ohranja nadzor nad Bahmutom

Datum:

Ukrajinska stran ohranja nadzor nad ključno cestno povezavo z Bakmutom. Okupatorjev cilj ni zavzetje mesta, marveč izčrpavanje ukrajinskih sil, ki načrtujejo spomladansko ofenzivo. 

Ukrajinska vojska ohranja nadzor nad ključno prometno žilo – avtocesto Bakmut–Konstantinovka. Razmere v mestu in okolici (podobno kot na celotni vzhodni frontni liniji) so izjemno težavne. Omenjena avtocesta je pomembna za oskrbo mesta. Sovražnik sicer neprenehoma išče možnost za prodor, toda neuspešno. Zaenkrat ne kaže na to, da bi se Ukrajinci pripravljali na umik iz mesta. Obenem v naselje prihajajo tudi ukrajinske okrepitve, poroča Polska Agencja Prasowa.

Celotno območje je žrtev kaotičnega ruskega obstreljevanja. Toda kljub temu še vedno obstajajo prehodne poti do mesta. Zadnje čase se pojavljajo ugibanja, da bi se ukrajinska vojska utegnila taktično umakniti iz mesta, vendar je o tem še prezgodaj govoriti. Ukrajinske sile bi se utegnile umakniti na zahodni breg reke Bakmutka. Glavni cilj borcev skupine Wagner v Bakmutu ni zasedba mesta, ampak izčrpanje nasprotnika, kar jim je deloma tudi uspelo.

Opustošeno mesto Bakmut (Foto: epa)

Ruska stran se sicer sooča z velikanskimi izgubami vojaške tehnike. Primanjkljaj skuša nadomestiti s starimi tanki T-62 iz skladišč in sovjetskimi oklepnimi transporterji BTR-50. Dolgotrajni boji bi lahko oslabili ukrajinske sposobnosti za izvedbo spomladanske protiofenzive. Ukrajinska zračna obramba pa sporoča, da ji je v noči uspelo sklatiti 13 od 15 dronov iranske izdelave Shaded-136. S slednjimi je ruska vojska napadla ozemlje Ukrajine v noči med s 5. na 6. marec. V nedeljo zvečer so bili zračni alarmi skoraj v polovici regijah, tudi v Kijevu, ustavljeni pa šele v ponedeljek zjutraj.

BTR-50, sovjetski oklepni transporter. Ruska vojska tehnične izgube nadomešča s tako rekoč muzejskimi eksponati. (Foto: Wikimedijina zbirka)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...