Svet pretreslo več primerov rasizma nad belci

Datum:

Na angleški univerzi Oxford je prišlo do primera rasizma, kjer pa diskriminirani tokrat ni bil temnopolt musliman, temveč bel študent. Isti človek je nato poskrbel še za več tovrstnih izpadov.

Telefonski posnetek je posnel temnopoltega južnoafriškega študenta Ntokoza Qwabeja, ko je s palico izbil telefon iz rok belopoltega sošolca in ga obtožil, da je kriv, da je potomec kolonialistov, ki so izvajali apartheid.

Po pisanju Daily Maila gre za podiplomskega študenta, ki je lansko leto neuspešno vodil kampanjo za umik kipa južnoafriškega politika Cecila Rhodesa, ki stoji pred vhodom v univerzo Oxford. Qwabe je trdil, da je bil politik iz 19. stoletja kolonialist, ki je bil odgovoren za nasilje nad študenti etničnih manjšin.

Po končanem študiju se je temnopolti aktivist nato vrnil v Južno Afriko, vendar je še vedno povzročal težave. Nedavno je v jok spravil natakarico, saj ji ni hotel nameniti napitnine zaradi barve njene bele kože.

Uporabil je palico
Njegov zadnji izpad se je zgodil na začetku tega tedna na univerzi v Cape Townu, ko je zopet vodil proteste. Na posnetku, ki ga je snemal naključni študent, se vidi, kako Qwabe pleše in poje na mizi, poleg pa ima leseno palico. Ko so študentu rekli, da tam ni zaželjen in ni hotel zapustiti prostora, mu ga je Qwabe izbil iz rok.

Izgnal bi vse bele naseljence
Video posnetek je zaokrožil po celem svetu, številni kritiki pa so temnopoltega aktivista označili za rasista. Na očitke se je odzval tako, da je zapisal, da ni res, da je napadel belega študenta in mu izbil telefon, “čeprav bi si želel, da ne bi bil zgolj dober študent prava in poslušen državljan, ki zgolj spoštuje zakone, temveč da bi izgnal vse bele apartheidovske naseljence.”

Številni so proti njemu že sprožili peticijo s 40 tisoč podpisi, ki so jo dostavili na univerzo v Oxfordu, v njej pa zahtevajo, da mu vzamejo štipendijo, ki mu omogoča, da lahko študira.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom"...

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 8. in 13. marcem 2024...