[Video] Tako je bil videti ponovni napad na civiliste; Zelenski na prvi frontni liniji

Datum:

Rusija je ponoči izvedla nove zračne napade na več ukrajinskih mest, ki so terjali najmanj 14 smrtnih žrtev, več deset pa je bilo ranjenih, so danes sporočile ukrajinske sile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem objavil videoposnetek, kjer je razvidna ruska raketa, ki je zadela stanovanjsko stavbo v Zaporožju na jugovzhodu Ukrajine. “Napadajo stanovanjska območja, kjer živijo navadni ljudje in otroci,” piše Zelenski in dodaja, “da to ne sme postati ‘le še en dan’ v Ukrajini ali kjer koli drugje na svetu. Svet potrebuje več enotnosti in odločnosti, da hitreje premaga ruski teror in zaščiti življenja“. Danes pa je Zelenski obiskal tudi mesto Bahmut, ki je bil danes prav tako tarča napadov in od koder oblasti poročajo o številnih žrtvah.

“Več kot 20 iranskih brezpilotnih letal, rakete in številna obstreljevanja. Vse to samo v eni noči ruskega terorja proti Ukrajini,” je na Twitterju zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je državo ponoči napadlo 21 ruskih brezpilotnih letal šahed, sestrelili pa naj bi jih 16. Skupno so ukrajinske sile poročale o ruskem obstreljevanju na enajstih območjih, večinoma ob frontni črti na vzhodu in jugu države. O smrtnih žrtvah in ranjenih so med drugim poročali v kijevski regiji, v mestih Bahmut in Zaporožje.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1638498087051116545

Na spletu so se pojavili tudi posnetki preživelih ruskega napada na stanovanjsko hišo v mestu Zaporožje, kjer je videti razdejanje.

V tem napadu je bil ubit en človek, 25 ljudi je bilo ranjenih in so trenutno v bolnišnici, je zapisal župan mesta Anatolij Kurtijev.

Reševanje preživelih v današnjih napadih v Kijevski regiji (Foto: epa)

Rusija bombardirala tudi srednjo šolo
Eden od dronov je danes poškodoval srednjo šolo 80 kilometrov južno od Kijeva, pri čemer so umrle najmanj štiri osebe, sedem pa je bilo ranjenih. Požar, ki je izbruhnil po napadu na objekt in je obsegal več kot 300 kvadratnih metrov, naj bi gasilci že pogasili. Ukrajinska služba za izredne razmere je sprva poročala o treh ubitih v napadu na šolo, a je policija pozneje potrdila še četrto žrtev. “Četrta žrtev je bil 40-letni voznik. Moški se kljub alarmu za zračni napad ni zatekel v zaklonišče,” je sporočila policija in dodala, da je med ubitimi tudi voznik reševalnega vozila.

Zelenski na fronti
Zelenski je danes obiskal mesto Bahmut, ki je trenutno prizorišče najdaljših in najintenzivnejših spopadov v Ukrajini. “Počaščen sem, da sem danes tukaj in da lahko podelimo priznanja našim junakom. Da jim stisnem roko in se jim zahvalim za zaščito suverenosti naše države,” je zapisal na družbenih omrežjih.

 

 

Zelenski v Bahmutu (Foto: epa)

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....