[Video] Tako je bilo videti trčenje ruskega lovca v ameriški dron; ZDA: To je nevarno dejanje Rusije

Datum:

Evropsko poveljstvo ameriške vojske je sporočilo, da je ruski lovec Su-27 trčil v ameriško brezpilotno letalo tipa MQ-9 Reaper, ki je nad Črnim morjem izvajalo rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru. Bela hiša Rusijo obtožuje nepremišljenosti.

                   

Ameriški brezpilotni letalnik sta v torek prestregli ruski letali, pred samim trčenjem pa naj bi nanj celo zlivali gorivo in na neprofesionalen način letali okrog njega. Eden od lovcev se je nato zaletel v propeler izvidniškega drona, ki je bil na zadnjem delu letalnika. Po trčenju, do katerega je prišlo okoli 7.03 po srednjeevropskem času, je ameriški letalnik strmoglavil v morje.

“Naše letalo MQ-9 je izvajalo rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru, ko ga je prestreglo in zadelo rusko letalo, kar je povzročilo strmoglavljenje in popolno izgubo MQ-9,” so o dogajanju zapisali ameriški vojaški predstavniki. Do strmoglavljenja drona je prišlo po soočenju z ruskima lovca, ki je trajalo od 30 do 40 minut, pravi ameriška stran. Rusija pa po poročanju britanskega BBC na drugi strani zanika, da bi njeni lovski letali Su-27 vzpostavili kakršen koli stik. Ključno vprašanje je, ali je bilo srečanje le poskus Rusije, da bi motila ameriško brezpilotno letalo in njegovo delo – ali pa je šlo za namerni poskus, da bi ga zrušili.

“Pravzaprav je to nevarno in neprofesionalno dejanje Rusov skoraj povzročilo strmoglavljenje obeh letal,” je izpostavil poveljnik ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki James Hecker. Pat Ryder, tiskovni predstavnik Pentagona, je dejal, da je bilo rusko letalo v incidentu verjetno poškodovano in je zatem pristalo. Kje je pristalo, pa ni hotel izdati. Incident je predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price označil za jasno kršitev mednarodnega prava.

Po besedah avstralskega obrambnega ministra Richarda Marlesa je to še en primer, ki kaže, da Rusija ne igra po pravilih. Britanski obrambni minister Ben Wallace je v odzivu na incident nad Črnim morjem pozval Moskvo k spoštovanju mednarodnega zračnega prostora. “Ključna stvar pri tem je, da morajo vse vpletene strani spoštovati mednarodni zračni prostor, in mi pozivamo Ruse, naj to storijo,” je Wallace povedal za Reuters na obrambnem sejmu DSEI zunaj Tokia.

Ameriška TV hiša CBS je objavila animirano simulacijo incidenta nad Črnim morjem, ki si jo lahko ogledate na spodnjem posnetku:

Rusija na incident gleda kot na provokacijo
Moskva incident z ruskim lovcem Su-27 in ameriškim vojaškim brezpilotnim letalom nad Črnim morjem vidi kot provokacijo, poroča ruska državna tiskovna agencija RIA, ki se sklicuje na Anatolija Antonova, ruskega veleposlanika v ZDA. “Ta incident imamo za provokacijo,” je namreč dejal Antonov, potem ko so ga z ameriškega zunanjega ministrstva poklicali na zagovor. Antonov je sicer dejal, da je bilo njegovo srečanje v State Departmentu “konstruktivno” in da vprašanje morebitnih “posledic” za Moskvo zaradi incidenta ni bilo izpostavljeno, poroča RIA. “Kar se nas tiče, ne želimo nobene konfrontacije med ZDA in Rusijo. Zavzemamo se za izgradnjo pragmatičnih odnosov v korist ruskega in ameriškega naroda,” je dejal.

Ruski veleposlanik v ZDA je v intervjuju za rusko režimsko agencijo TASS komentiral včerajšnji incident nad Črnim morjem in ga primerjal s hipotetično situacijo, v kateri bi Rusija ob obalo ZDA poslala svoja vojaška brezpilotna letala. “Zaskrbljeni smo zaradi nesprejemljive dejavnosti ameriške vojske v neposredni bližini naših meja. Dobro se zavedamo, za kakšen namen se uporabljajo tovrstna izvidniška in udarna brezpilotna letala,” je dejal Antonov. “Kaj počnejo na tisoče kilometrov od ZDA? Odgovor je očiten – zbirajo obveščevalne podatke, ki jih na koncu uporabi kijevski režim za napad na naše oborožene sile in naše ozemlje,” je po poročanju Indexa zatrdil veleposlanik države, ki je odgovorna za začetek vojne v Ukrajini pred več kot letom dni.

Dan po incidentu nad Črnim morjem je Rusija pozvala ZDA, naj prekinejo “sovražne lete”, poroča AFP. Iz ZDA so sporočili, da bo njihovo letalstvo še naprej delovalo v mednarodnem zračnem prostoru. Rusijo so pozvali k  profesionalnejšemu in varnemu vedenju. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA je po poročanju STA povedal, da razmišljajo o objavi posnetkov dogodka, da bi s tem tudi podkrepili svojo različico zgodbe.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...