Volitve na Nizozemskem: Kmečki punti preraščajo v močne politične stranke

Datum:

Nizozemski volivci so se v sredo odpravili na volišča na ključnih regionalnih volitvah z novo stranko jeznih kmetov, ki predstavlja izziv premierju Marku Rutteju in njegovim okoljskim načrtom. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo Gibanje kmetov-državljanov (BoerBurgerBeweging ali BBB) popeljalo val nedavnih protestov na drugo ali celo prvo mesto na volitvah, ki določajo sestavo nizozemskega senata, poročajo tuji mediji.

                   

Kmetje so pridobili tudi mednarodno podporo osebnosti, vključno z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ko se borijo proti načrtom za zmanjšanje števila živine in celo zapiranje nekaterih farm, da bi zmanjšali emisije dušika. Močan rezultat bi pomenil, da bi se kmetje lahko povezali z drugimi strankami v senatu, da bi blokirali Ruttejevo zakonodajo o dušiku, toplogrednem plinu, ki mu očitajo, da onesnažuje zrak in vodo. Prve volilne ankete bodo predvidoma po zaprtju volišč ob devetih zvečer (2000 GMT).

Zdi se, da bo nova stranka, ki jo vodijo kmetje, ki se borijo za zmanjšanje emisij dušika, velika zmagovalka na ključnih nizozemskih regionalnih volitvah, ki bi lahko resno oslabile vlado in po mnenju analitikov napovedale vseevropski odziv proti zelenemu prehodu. BoerBurgerBeweging (Gibanje kmetov in državljanov ali BBB) je bilo ustanovljeno leta 2019 in ima samo enega poslanca, vendar je njegova platforma Ljudje proti elitam naletela na nezadovoljne volivce in ankete kažejo, da bi lahko končala kot druga ali celo prva na regionalnih volitvah. Volitve niso pomembne samo zato, ker po nizozemskem sistemu določajo, kdo bo sedel v senatu – brez podpore katerega predlogi zakonov ne morejo postati zakoni – ampak zato, ker so deželne vlade tiste, ki uresničujejo cilje nacionalne vlade. Konec maja bodo regionalni sveti, o katerih se glasuje danes, izvolili 75 članov zgornjega doma in zdi se, da vlada ne bo dosegla večine, zaradi česar bo morala iskati podporo na levici ali skrajni desnici. Obe možnosti se lahko izkažeta za težavni, če ne nemogoči.

Priljubljenost BBB je narasla med protesti kmetov proti vladnim načrtom. Ta je namreč nameravala odkupiti kmetije in občutno zmanjšati število glav živine z namenom zmanjšanja emisij dušika. Gibanje je pridobilo tudi podporo nekaterih mestnih volivcev zaradi odločitve vlade, da v soočenju s hudo stanovanjsko krizo spoštuje sodne odločbe in prekine vse velike gradbene projekte, ker prav tako oddajajo dušik. BBB, ki ga simbolizira obrnjena nizozemska zastava, je pritegnil svetovno pozornost s protesti kmetov – blokadami avtocest, odlaganjem gnoja na ceste in zborovanjem pred hišami politikov – ki so jih obsežno pokrivali mednarodni mediji.

Foto: epa

 

Pritegnila je tudi javno podporo ostalih politikov, vključno z lastnim nizozemskim protiislamskim ognjenikom Geertom Wildersom, francosko Marine Le Pen, ministri iz poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in celo Donaldom Trumpom. Analitiki pravijo, da se gibanje – v drugem največjem svetovnem izvozniku kmetijskih proizvodov – lepo ujema s populističnim okvirjem, ki podnebne ukrepe prikazuje kot novo obliko tiranije vlad in svetovnih elit nad običajnimi, pridnimi državljani, katerih upravičene skrbi so večinoma prezrti.

Kmetje v Nemčiji, Franciji in Belgiji so v zadnjih mesecih protestirali proti zmanjšanju emisij, ki ga zahteva vlada, in drugim reformam kmetijskega sektorja, povezanih s podnebjem, in trdili, da je njihovo preživetje žrtvovano zelenemu prehodu. Toda Nizozemska je bila tokrat znanilec spremembe in zdi se, da se bo to spožilo odpor do zelenega prehoda tudi drugje. S predvidenimi 12-14 odstotki glasov bi lahko uspeh BBB, kot so predlagali nekateri analitiki, označil začetek konca Ruttejevega 13-letnega premierskega mandata – in služil kot preizkus za to, kar morda čaka druge evropske vlade.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...