[Video] Tako je Mariupolj izgledal pred letom dni in tako danes po ruski invaziji

Datum:

“Žalostno. Nimam drugih besed”; “To je srce parajoče”; “Tako neverjetno žalostno. Znak, ki pozdravlja leto 2022. Vem, da bo obnovljen, a toliko življenj, toliko zgodovine in toliko izgub”, so primeri komentarjev, ki so se usuli ob pogledu na video posnetek, ki prikazuje ukrajinsko mesto Mariupolj pred letom dni.

Pred letom dni je v Mariupolju obratoval božični sejem, ki je na obraze obiskovalk in obiskovalcev risal nasmehe v luči pričakovanja praznovanja Božiča v krogu družine in najbližjih. Danes pa lahko človek vidi povsem porušeno mesto, ki je le senca tistega pred začetkom ruske invazije.

Vojna je dodobra spremenila vsakdan Ukrajink in Ukrajincev. Od ruske invazije dalje so ukrajinska mesta tarče napadov, velikokrat je na tapeti civilna infrastruktura, kar še dodatno otežuje vsakdan. Ker je Mariupolj pristaniško mesto v bližini Rusije, je to za Vladimirja Putina strateškega pomena. Konec koncev pa se nahaja tudi blizu ukrajinskega Krima, ki so ga leta 2014 okupirali Rusi.

Rusi brišejo ukrajinsko identiteto in vojne zločine
Obleganje, uničenje in končni padec Mariupolja predstavlja eno najbolj grozljivih zgodb ruske vojne v Ukrajini. Moskva se zdaj močno trudi obnoviti mesto, ki ga je opustošila, in pri tem izbrisati vse dokaze o vojnih zločinih. Videti je mogoče, kako ruski vojaški konvoji drvijo po širokih avenijah mesta, ruski vojaki, gradbeniki, administratorji in zdravniki pa nadomeščajo na tisoče Ukrajincev, ki so umrli ali odšli.

Euronews poroča, da se številna imena ukrajinskih ulic preimenovana v imena iz časa Sovjetske zveze (Leninova avenija). Celo napis, ki naznanja prihod v mesto, je bil prebarvan v barve ruske zastave, napis pa zapisan v ruski cirilici. Nekaj šol, ki so v mestu odprte, poučujejo po ruskem učnem načrtu, telefonska in televizijska omrežja so ruska, ukrajinska valuta pa izginja. Ne glede na to, kako se trudijo, pa je dejstvo, da gradijo na ostanku mesta smrti, kjer ne manjka masovnih pokopališč.

Prvič letos bodo lahko pravoslavni Ukrajinci praznovali Božič 25. decembra, je odločila Pravoslavna cerkev Ukrajine. Ker sicer sledijo julijanskem koledarju, navadno slavijo 7. januarja. Do sprememb pa sedaj prihaja na račun ruske invazije v Ukrajini, ki je skrhal vezi med Rusijo in Ukrajino. “Ob bližajočih se praznikih bi lahko ruski teroristi ponovno postali aktivni,” je v svojem rednem video nagovoru ukrajinskim državljanom posvaril predsednik Volodomir Zelenski in dodal, da Rusi “prezirajo krščanske vrednote in vse vrednote na splošno”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanje Svoboda za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...