[Video] Tina Bregant: Očitno smo vredni samo toliko, kolikor plačujemo prispevke in prispevamo v proračun občine

Datum:

Za ponedeljek je bila napovedana izredna seja, kjer bi se razpravljalo o vprašanju gradnje spornega kanala Co, a seje ni bilo. Ljubljanski župan Janković je tako dosegel še enega izmed svojih ciljev. Na lastno pest je ocenil, da odločanje o pitni vodi ni tako pomembno. Pozval je mestne svetnike iz Liste Zorana Jankovića, Svobode in SD, da se seje ne udeležijo. Ljubljanska mestna opozicija je kljub nesklepčnosti prestavila stališča proti obstoječemu povezovalnemu projektu kanala C0. Občino so želeli z več sklepi pozvati, naj gradbena dela ustavijo in pristopijo k alternativni trasi. V oddaji Tema Dneva je mestna svetnica Tina Bregant izrazila zaskrbljenost takšnega nedemokratičnega početja.

Opozicija mestnem svetu so sklicali dve izredni seji, prva na temo zdravstva in drugo na temo kanala C0. Obe seji sta bili sklicani, kot je v demokratični postopkih, pri čemer je na seji za zdravstvo razpravljala samo Lista Zorana Jankovića in dva predstavnika Svobode. “Predstavnik Svobode je nato predlagal, da sejo prekinejo in so prekinitev tudi izglasovali. Tako da niso razpravljali člani opozicije ampak samo člani pozicije. To seveda ni bil ugoden razplet, ker kaj je demokracija? Pomeni možnost soočenja različnih mnenj in tako lahko pridemo do boljših rešitev. Tu bi še poudarila, da smo se pod sklic izredne seje podpisali predstavniki tako samostojnih svetnikov, SDS, NSi in Levica, poleg Vesne in Piratov,” je dejala Tina Bregant. V opoziciji so se združili drugače misleči, saj te teme presegajo strankarske delitve, ki se tičejo vseh Ljubljančanov in tudi pitna voda zahteva vse, morajo soglašati vsi Ljubljančani, še dodaja.

Onemogočajo demokratično razpravo
Drugo sejo, kjer je bila tematika pitne vode vodonosnik Kleče C0, pa je pozicija sejo obstruirala. Bregantova je opozorila, da je toliko ljudi, kot je volilo svetnike Liste Zorana Jankovića, volilo ostale svetnike in je to dogajanje le izigravanje demokratičnih mehanizmov, kjer verjetno nihče ni predvidel, da bo nekdo tako eklatantno kršil pravico do razprave. “Oni so iznašli obvode, kako onemogočijo demokratično razpravo in nato prevlada argument moči in ne moč argumenta, kar je velika škoda. Sploh za tematiko, ki zadeva javno zdravje”.

Kakšno sporočilo dajejo župan in mestni svetniki Svobode in SD svojim meščanom?
Bergant vidi to kot tragiko demokracije. “Priča smo demokraturi, karikaturi demokracije oziroma da je bolj kot demokraciji to podobno avtoritarnemu režimu. Nenazadnje volitve so demokratične in vsi smo bili izvoljeni v mestni svet kot predstavniki Ljubljančanov in zato je toliko bolj škoda, da se pri tako pereči tematiki, kot je osebni zdravnik, javno zdravje, pitna voda, utiša oziroma ne da glasu vsem tem, ki so volili drugače kot Listo Zorana Jankovića ali Svobodo.” Dali so jasen signal, da bodo sodelovali, da so sklenili neko zavezništvo, kaj pa to pomeni za Ljubljančane in Ljubljančanke Bergantova pravi, da ne ve, “da nismo vredni niti, da se naš glas sliši. Očitno smo vredni samo toliko, kolikor plačujemo prispevke in prispevamo v proračun občine, kar pa je zelo škodljivo za vse nas in na ta način se Ljubljana ne more razvijati in zadihati s polnimi pljuči, če eno ne deluje,” dodaja.

Bo direktorica zavoda ZD Ljubljana dobila nagrado za uspešnost?
Bergantova se je še dotaknila dogodka, ko se je Janković spustil v dialog s pacienti v Bežigradu, ki so čakali na zdravnika češ da ni on kriv za nastalo situacijo. “Absolutno nespoštljivo do pacientov, ki so tja prišli, ker jih nekaj boli, so v stiski.” Pravi, da so napram občine ti pacienti v podrejenem položaju in da nekdo z močjo na tak način pristopi, ni prav. Kdo pa je odgovoren? “Ustanovitelj ZD Ljubljana je Mestna občina, je tudi tista, ki imenuje Svet zavoda, s katerega so izjavili, da so veseli, da imajo tako vodstvo. Oprostite? Prepričana sem, da nihče od pacientov ne more biti vesel takšnega stanja in takšnega vodstva.” Povedala je še, da se bo na naslednji seji podeljevala nagrada za delovno uspešnost, pri čemer se argumenitra, da direktorica zavoda ZD Ljubljana dela tako dobro, da si nagrado zasluži. “Tu vidim tudi pomanjkanje zdrave pameti. Nekdo, ki mu pobegnejo zaposleni in gredo stran, kaj so merila uspešnosti?”

Sejo o kanalu C0 so obstruirali, potres v Turčiji je pokazal, kaj se lahko zgodi s cevmi
Pri tem je Bergant izpostavila tri stvari. Dejala je, da je namen kanalizacije, da se uredi, da fekalije ne onesnažujejo tako podzemnih kot nadzemnih voda, da se ohrani javno zdravje. Pravi, da bo prišlo do onesnaženja in ne “če” bo prišlo. Zakaj? “Ta kanalizacija čez vodonosno območje je na potresnem območju – poglejte, kaj se je zgodilo v Turčiji in tudi Slovenija je na potresnem območju. Vemo, kaj se je dogajalo na prelomu predprejšnjega stoletja. Tu je toliko vprašanj. V primeru potresa ljudje ne bi umirali le pod ruševinami stavb, ampak se bomo še borili z zastrupljeno vodo s fekalijami.”

Gradnja kanala C0 se nadaljuje kljub velikemu nasprotovanju lastnikov zemljišč. (Foto: zajem zaslona)

Zgodovina nas uči, da se na potresnem območju ne gradi kanalizacije čez vodovarstveno območje
To se je zgodilo tudi v Haitiju. Po potresu je bilo več žrtev, ki so se zastrupili z vodo, ki je bila okužena s fekalijami, kot v samem potresu. “Kar počnejo, je izigravanje, in če bo prišel župan z dokazom, da Kleče niso vodonosno območje, potem ni težav, če pa je, potem imamo resno težavo. Sploh se ne pogovarjamo o alternativah, da pa je edina možnost gradnja kanalizacije čez vodonosno območje in na potresnem območju, pomeni, da ne “če”, ampak bo zagotovo prišlo do onesnaženja s fekalijami, kaj bomo pa potem?” To seveda ne bo težava sedanjega župana ampak za nekoga drugega. “Ampak tega ne moremo prepustiti sedanji garnituri in zato mi je žal, da do razprave ni prišlo,” je še dodala Bregantova.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....